zlatan_artikel_bild_ny
Foto: Zlatan Azinovic
Lärarstudent

Zlatan ska bli lärare efter fotbollskarriären

Ena foten i fotbollseliten och den andra i klassrummet. Jämsides med fotbollsvardagen i allsvenska Malmö FF utbildar sig målvakten Zlatan Azinovic till att bli lärare.
– Jag är lite för rastlös för att bara spela fotboll, säger han.

Zlatan Azinovic

Ålder: 28 år.
Född: Bosnien-Hercegovina.
Position: Målvakt.
Nuvarande klubb: Ängelholms FF (lån från Malmö FF). Tidigare klubbar: Kalmar FF, Trelleborgs FF.

April månad innebär starten för den stora snackisen i idrottssverige – allsvenskan i herrfotboll. Guldjagande Malmö FF har målats upp som den stora segerfavoriten i årets serieupplaga. I laget finns målvakten Zlatan Azinovic, fotbollsspelaren som lever ett lite annorlunda fotbollsliv jämfört med sina medspelare.

Parallellt med den allsvenska fotbollsvardagen i Malmö FF studerar Zlatan Azinovic till att bli lärare. Nu ska han använda all sin rutin för att leda klubben till nya framgångar samtidigt som han fortsätter sin lärarutbildning.

Hur kommer det sig att du ville studera till att bli lärare?

– Jag är lite för rastlös för att bara spela fotboll. När jag var i Kalmar FF hade jag lagkamraten Henrik Rydström som förebild och han utbildade sig till lärare vid sidan av fotbollen. Jag tror att det är ett yrke som kommer att passa mig bra efter att fotbollskarriären är över, säger Zlatan Azinovic.

Han antogs till lärarutbildningen i Kalmar, men efter ett tag förstod han att det inte skulle fungera att kombinera idrotten med heltidsstudierna till att bli högstadielärare. I stället blev det distanskurser för att kunna fortsätta med fotbollssatsningen. Hittills har det bland annat lett till 90 högskolepoäng i svenska, som också kommer att bli ett av ämnena han ska undervisa i som färdig lärare.

Zlatan i en Champions League-match mot Zalgiris Vilnius
Zlatan i en Champions League-match mot Zalgiris Vilnius | Foto: Privat

I sin nuvarande klubb har Zlatan Azinovic fortsatt distansutbildningen samtidigt som han en gång i veckan besöker Linnéskolan i Limhamn för att börja testa på hur det är att undervisa.

– Jag har fått ett bra intryck av hur det är att vara lärare och verkligen fått se hur yrket fungerar. Jag har fått se hur det ser ut på lektionerna men även hur man lägger upp arbetet mellan lektionerna, säger han.

Hur går det att kombinera fotbollen med skolutbildningen i dag?

– Det har inte varit några problem, det har gått bra. Men eftersom fotbollen är nummer ett blir det tufft när man har ett intensivt matchande. Och med distansstudierna funkar det jättebra, säger Zlatan Azinovic och fortsätter:

– Det är två skilda världar och det är därför jag är i skolvärlden också för att få en inblick i den, så att säga, normala världen också. Det kommer en dag när ljuset slocknar och man får lägga av. Har man då en utbildning att falla tillbaka på är steget inte lika stort som för vissa andra, berättar Zlatan Azinovic.

Även om de kan kännas som två olika världar som möts så finns det saker som knyter dem samman. Ibland ser han sig till och med lite som en lärare i laget.

– Jag har alltid gillat att stå i centrum och jag gillar att prata. Där finns det mycket likheter med omklädningsrummet och klassrummet. Att kunna stå i klassrummet och ta med sig egenskaperna därifrån till fotbollsplanen och prata med utespelarna under en match – det hänger ju definitivt ihop, säger Zlatan Azinovic och tillägger:

– Kan man inspirera någon mer fotbollsspelare till att börja utbilda sig till lärare blir jag bara glad. Kan man använda sin fritid vid sidan av fotbollen till att till exempel utbilda sig, än att bara spela Fifa och fika, så är ju det bättre faktiskt.

Hade Henrik Rydström som lärare när jag gick i skolan

Zlatan Azinovic menar att han som elitmålvakt har en stor fördel med att kunna använda sin pondus och sitt mod när han väl ska undervisa.

– Det tror jag är några av de viktigaste sakerna i ett klassrum. Har du inte dessa egenskaper som lärare blir du nog lätt överkörd.

Finns det någon lärare som du ser upp till och som du försöker efterlikna?

– Jag hade en lärare som heter Henrik Hansson som jag hade på högstadiet i Kalmar. Honom försöker jag ta efter. Men sedan hade jag ju faktiskt Henrik Rydström som lärare när jag gick i skolan, och han var ju bra. Det är lite kul att våra vägar senare möttes i Kalmar FFs omklädningsrum.

 Hur känns det att heta Zlatan och spela i Malmö FF?

– Haha, det är inte så märkvärdigt som det låter. Hade jag varit anfallare hade det nog varit mer att leva upp till.

Kommentera