Annons

Dags att måla om bildämnet

Har du någon gång hört någon säga ”det är så roligt med matte för då får man öva på att skriva siffror”? Jag vågar tro att ingen svarar ja på den frågan. Kommentaren ”vi behöver inte ha svenska i skolan för det finns inte så många jobb som författare” tror jag inte heller någon hört. Byter man däremot ut något av dessa högstatusämnen mot bild blir det annat ljud i skällan.

”Bild är så kul för då får eleverna äntligen en paus från de teoretiska ämnena.”

”Det behövs väl inga datorer på bilden för där ska man ju ändå bara rita och måla.”

”Varför ska vi ens ha bild i skolan, det är ju inte många som blir konstnärer ändå?”

Ovanstående är vanliga kommentarer om bildämnet. Uppfattningen om vad bild är och ämnets vikt är ofta som hämtad från stenåldern, och den uppfattningen finns inte bara bland rektorer utan även bland elever, vårdnadshavare, politiker och andra lärare. Till och med många bildlärare delar uppfattningen om ämnet som enbart fritt skapande eller praktiskt-estetiskt. Som blivande bildlärare blir jag trött på att höra samma diskussion om och om igen.

Åsa Morberg uttryckte i sin blogg nyligen att hon ville se en satsning på bildämnet (och övriga estetiska ämnen) på lärarutbildningen och jag håller med. Men jag måste också säga att det räcker inte. Fortbildning och en ny syn på bildämnet behövs. Även Åsa själv skriver mestadels om ämnet som ”skapande” och ett ”viktigt verktyg”. Den här synen på ämnet är det många som har.

Dagens bildämne är kommunikativt. Det får inte reduceras till enbart praktiskt-estetiskt, skapande, paus, hjälpmedel eller verktyg.

Alla som föds med fungerande syn lär sig tolka bilder innan de ens är i närheten av ord. Ansiktsuttryck, färger, former. De tolkas och kommuniceras med långt innan ord kommer in i bilden. Runt omkring oss möts vi dagligen av många fler bildliga uttryck än rent litterära som vi tolkar, medvetet eller omedvetet. Även text i sig är bilder översatta av vår hjärna. Världen kommunicerar med oss genom bild och form och vi kommunicerar tillbaka. Detta är ingenting vi kan komma ifrån. Ändå har bildämnet reducerats till konst, eller teckna och måla, i allmänhetens ögon.

Vi pratar ofta om hur viktigt det är med läsförståelse och förståelse för omvärlden för att våra barn ska kunna växa upp till demokratiska medborgare. Ändå kastar vi ut dem i ett hav av bilder utan flytväst och utan att lära dem simma. Ett kritiskt tänkande kring bilders tillkomst, syfte och sändare är en förutsättning för att inte vara lättpåverkad av propaganda och reklam. Att själv kunna använda bilder är en förutsättning för att kunna vara delaktig i en demokratisk värld.

Sedan har vi Krösus Sork som gnider sina händer och menar att vi inte kan lägga massa tid på de estetiska ämnena för det gynnar inte svensk ekonomi. Nej, vi måste satsa på ”riktiga” saker som bidrar till vår export. Krösus har kanske helt missat att de svenska modeföretagen exporterade för 173 miljarder år 2014, svenskskapade Minecraft är världens mest sålda spel, Volvos svenskproducerade reklam Epic Split genererade en ökning av sålda lastbilar med 28 %, den svenska spelbranschen har i genomsnitt ökat med 39 % sedan 2006 och den svenska tv-serien Bron har sålts till 160 länder. Design, form, färg, kommunikation, bild. Detta är den kreativa sektorns ekonomiska värde för den som nu inte kan uppskatta dess demokratiska.

Så bildämnet, och de övriga så kallade estetiska ämnena, är viktiga för Sverige och för eleverna, och bild är mycket mer än enbart ett praktiskt-estetiskt ämne vi har för skojs skull. Den kreativitet som dessa ämnen främjar är en förutsättning för många, om inte alla, dagens branscher och för ett den kommunikativa förståelsen är en förutsättning för demokrati. Därför behövs verkligen satsningar på de estetiska ämnena, från förskola till lärarutbildning. Men det krävs även att gemene man, lärare, elever och rektorer tar de estetiska ämnena på allvar för att detta ska ske.

Källa:

http://www.dataspelsbranschen.se/media/152516/kreativ%20sektor.pdf

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer