Marknadsskolans anhängare bör sova dåligt

Idag presenterade Skolinspektionen en granskning som visar att 24 av 30 granskade friskolor behandlar sin antagning på ett felaktigt sätt.

Detta kommer efter att vi har haft det här systemet i 30 år. Uppenbarligen är frestelsen att inte göra rätt, mycket större än viljan att vara en del av skolsystemet. Det betyder att missförhållanden som väckte debatt redan för decennier sedan kvarstår. Och att friskolor systematiskt skiter i lagar och förordningar och de värden som ska prägla den svenska skolan. Att vi inte kan hitta en enighet i svensk riksdag att göra något åt det är häpnadsväckande. Men det är ju inte den enda skandalen i dagarna.

”Kalla fakta” avslöjade häromdagen ett systematiskt fusk bland de ”entreprenörer” som på kommunala uppdrag sköter kommunal vuxenutbildning. Företaget har gett elever godkänt betyg i kurser de inte läst, satta av lärare de inte träffat. Skurkarna (för det är de) har kunnat kvitterat ut 85 000 kronor per elev, medan eleverna fått studieskulder på upp till 100 000 kronor.

Elever har klagat men inget blev bättre. ”Jag får ångest av att jag inte fått kunskap, bara skulder”, sa en elev och en annan: ”De vill bara ha in dej, casha in och kasta ut dej”. En tredje: ”De har tagit ett år av mitt liv”. Den sistnämnda hade aldrig fått några lektioner men fick betyg med stämpel från Stockholms stad, att han godkänts i alla ämnen i sin utbildning till snickare, även det han inte fullgjort.

Vi har också den bild som rapporten från Arena ger av vissa yrkesutbildningar och som jag skrev om tidigare.

”Gränsen borde ha varit passerad för länge sedan”

Men detta är ju inte de första skandalerna. Den här typen av skandaler har följt de marknadsreformerna redan från start. Hur många unga människors framtid ska offras för att riskkapitalister och bovar ska få leka skola och hämta in skattemedel? Gränsen borde ha varit passerad för länge sedan.

Marknadsliberalerna och de naiva politiker som lyssnat på deras locksång bör ligga sömnlösa. Deras extrema och ideologiska renlärighet skadar unga människor och samhället. Det är dags för näringslivet att vakna upp och förstå att friskolelobbyisterna är en gökunge som är farlig.

Och ovanpå detta verkar Internationella engelska skolans grundare mena att hon har rätt att mobba unga flickor för deras klädsel eftersom det är en förberedelse för yrkeslivet. Ett yrkesliv som för dessa barn ligger många, många år bort. Och man kan också fråga sig vilket yrkesliv? På de arbetsplatser jag har arbetat på fanns inga regler om kjollängder och behåband. Men det gör det kanske i Florida?

Det räcker nu.

* * *

(Utöver detta rekommenderar jag att läsa Patrik Lundbergs krönika om bibliotek och läromedel i DN. Det finns så många områden som samhället idag visar att lika möjligheter för barn inte är vad vi vill, och det är så sorgligt.)

Kommentera
kornhall_gra2
Per Kornhall

Här bloggar författaren och skolexperten Per Kornhall om skola och skolutveckling.

Per Kornhalls bok ”Barnexperimentet” fick stor uppmärksamhet för sina kritiska slutsatser om utvecklingen av den svenska skolan. Hans senaste böcker är ”Lärare – En handbok”, ”Omstart för skolans digitalisering” samt ”När skolan blev marknad. Trettio år med friskolor”.