Rekommendera högstadielärare att använda munskydd

Häromdagen nåddes vi av beskedet att ytterligare 174 personer dött med Covid-19 i Sverige. Tillsammans med rapporterade 117 igår och 35 idag blir det 326 dödsfall rapporterade på tre dagar. Det är ungefär lika många som har dött i Norge under hela pandemin.

Idag meddelade till slut Anna Ekström att gymnasieskolorna stängs från och med måndag. Det var ett för mig väldigt välkommet besked och inte en dag för tidigt. Det kommer att påverka smittspridningen och det kommer att medverka till att många gymnasieungdomar och deras lärare kan gå i självvald karantän för att kunna träffa sina släktingar utan dåligt samvete.

Och nu kanske det är dags att fatta några viktiga beslut: Den här julen kanske inte ska handla om att shoppa. Din viktigaste julklapp nu är att ni kan ses!

Kanske vi ska komma överens om det i år? Att vi inte handlar, utan att vi handlar så att vi kan ses?

* * *

Trots detta bör det sägas rent ut. Sverige har valt fel väg flera gånger under den här pandemin. Redan i april skrev forskare, varav några är ledande på området i Sverige:

”Eftersom symptomfria sprider viruset måste man se till att öka den sociala distanseringen. Stäng skolor och restauranger på samma sätt som man gör i Finland. Samtliga som arbetar med äldre måste bära adekvat skyddsutrustning. Inför masstestning av smittsamhet på all vårdande personal och testa för antikroppar mot sars-covid-2 så att konstaterat immun personal kan återgå till arbete. Kräv karantän av hela familjen om en medlem är sjuk eller testar positiv för virus. Inpränta i samhället att vem som helst kan vara smittsam.”

Men Sverige valde en annan väg. Vi kommer aldrig veta hur många liv som hade räddats om vi hade valt en annan väg då, eller om vi valt att stänga gymnasierna och högskolorna i början av oktober när det var tydligt att smittkurvorna var på väg uppåt. Tyvärr. Eftersom mycket av smittspridningen redan då var bland unga är det rimligt att tro att vi då hade bromsat det här tidigare.

Vi har helt enkelt valt en väg där inte alla möjliga smittvägar stängts. Ett flagrant exempel var det som Anna Ekström nu rättat till; att tillåta covidsjuka föräldrar lämna barn med symtom på en förskola. Så oerhört befängt. Det verkar inte som om det varit Folkhälsomyndighetens mål att stoppa smittan, bara att låta den spridas långsammare. Men så kan man inte behandla en så farlig sjukdom som detta är.

Vi har också valt en helt annan väg kring munskydd än alla andra länder. Istället för att gräva ner sig i ett prestigefullt sandslott som Folkhälsomyndigheten gjort går Världshälsoorganisationen, WHO, i den rakt motsatta riktningen. De har nu omvärderat och förstärkt sin rekommendation om munskydd. På WHO:s hemsida står idag följande:

”Gör munskyddsanvändning till en normal del av att vara bland andra människor. Bra rutiner för användning, förvaring, rengöring och hur du slänger dem är viktigt för att göra munskydd så effektiva som möjligt.”

Att vi inte rekommenderar detsamma i Sverige, där vi dessutom medvetet, trots en kraftfull andra våg, valt att under båda vågorna behålla samhället mer öppet är så häpnadsväckande – givet den evidens som finns – att man tar sig för pannan.

När nu gymnasieskolorna stängs fattas detta: rekommendera högstadielärare att använda munskydd. Om inte för något annat så för att inskärpa för tonåringarna hur allvarlig situationen är.

Kommentera
kornhall_gra2
Per Kornhall

Här bloggar författaren och skolexperten Per Kornhall om skola och skolutveckling.

Per Kornhalls bok ”Barnexperimentet” fick stor uppmärksamhet för sina kritiska slutsatser om utvecklingen av den svenska skolan. Hans senaste böcker är ”Alla i mål – skolutveckling på evidensbaserad grund” och ”Förstelärare – En handbok”.