Annons

Följ Skolvärldens utmanande quiz under julen."

Att knäcka hjärnnötter hör julen till. Missa inte vår julquiz, alltså frågesport, på sajten under mellandagarna. Temat är läraren i kulturen. Har du koll på lärare i litteratur, teater och film? Nya frågor publiceras varje dag.

För övrigt tycker jag att skolan måste lyftas över partipolitiken. Skolan är som infrastrukturen, den ska vara statlig.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Ett himla tjat om skolan i media."

Du och ditt jobb är i tidningen nära på varje dag i något sammanhang. Sveriges Radio har haft skolfokus. UR har i SVT under så kallad prime-time, bästa sändningstid, visat reportageserien Världens bästa skitskola. Debattartiklar om skolan publiceras i riksmedia och lokalpress kontinuerligt. Du har förmodligen tagit del av något av detta. Och dina elever är stora mediekonsumenter. Men vilken bild ger media av skolan? Jag hoppas att du diskuterar detta i klassrummet med dina elever. Det är viktigt. För mycket är bra i skolan men för dig som arbetar i skolan och för dina elever kan medias bevakning kännas skoningslös. Sveriges största arbetsplats har blivit den mest bevakade under 2011.

Jag tror att det är livsfarligt att blunda för problemen men lika farligt är det att inte se det som är bra.

Det har definitivt hänt något i Sverige när det gäller vårt förhållningssätt till skolan. Föräldrar bokar Thailandsresor, när de är som billigaste, vilket som de flesta vet inte infaller under skolloven. Föräldrarna tycks inte bry sig om problemen detta skapar vare sig för deras barn eller skolans lärare. I en artikel i nya numret av Skolvärlden framgår att ledighetsreglerna tolkas väldigt olika på olika skolor. Återigen ett exempel på att svensk skola inte är likvärdig.

Att gå i skolan är en självklar rättighet i Sverige och ses för få som något annat, förutom i lägre åldrar. I ett alltför stort antal länder runt om i världen är skolan ingen självklar rättighet. Har vi blivit så bortskämda och välståndet så stort att perspektivet på vad skolan kan betyda för den enskilde helt tappats bort? Trots att varenda svensk kan beskriva sin skolgång, med bra och dåliga minnen. Snacka om prägling.

Det finns ytterligare en anledning att prata om medias bild av skolan i klassrummet. Alla ungdomar, i alla fall en förödande majoritet, vill bli kändisar i någon form. Samtidigt har många en förfärande liten insikt om medias makt. Och hur manipuleringar sker. De är helt enkelt godtrogna. Är det skolans ansvar att göra de medvetna om detta? Jag är övertygad om det.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Världens bästa skitskola i SVT ställer de viktiga frågorna.”

Jag kan tycka att det är mycket om skolan på längden och tvären i media nu. Och att alltför fokus ligger på problemen.

Men jag har fastnat vid reportageserien ”Världens bästa skitskola” som är producerad av UR och sänds i SVT. Serien är något så ovanligt som personlig, engagerad och rak journalistik. Programledaren ställer öppna, raka och enkla frågor. Det är en fördel på två sätt. För det första är jag trött på krångliga och invecklade frågor, ofta är det de enkla, raka men väl genomtänkta frågorna, som ger mest. I det här fallet blir många av programledaren Natanael Derwingers frågor utan svar. Men det gör faktiskt inte så mycket . De måste ställas. För det andra gör den personliga tonen att det liksom inte går att komma undan. Det går in.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Rättsmedicin i klassrummet är verkligen coolt."

Engagerade lärare är bra, både för sig själva och för sina elever. När jag ser tv-inslaget vi har på skolvärlden.se om hur två lärare skapar CSI-stämning i klassrummet och låter eleverna lösa en mordgåta, ser jag att det händer något.  Vikande intresse för naturkunskapliga ämnen gjorde att de två lärarna, Kara Barker-Åström och Roger Lister, båda no- och kemilärare på Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd, hittade då en helt ny ingång. På vägen dit tillbringade de en vecka hos rättsmedicinare och poliser i Detroit, en av de amerikanska städer med högst brottslighet. Så bygger de upp ett case för klassen.

De behövde 14 elever för att få genomföra sitt "CSI-projekt". 44 elever anmälde sig. Den amerikanska tv-serien CSI, om kriminalpoliser och rättsmedicinares effektiva metoder för att avslöja brott, har haft stort genomslag i Sverige.

Jag är inte förvånad att Kara och Roger i våras fick pris som årets Innovativa Lärare. De hittade nyckeln till eleverna och utgick från det. Resultatet blev engagerade elever, och positiv energi tillbaka till dem själva, som lärare.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Var finns kulturen i skolsatsningarna? Våga tänk nytt."

Kultursektorn i Europa omsätter minst tre gånger så mycket som den samlade europeiska bilindustrin. Sverige har halkat rejält efter utvecklingen, igen. Vi satsar på att hålla bilindustrin under armarna istället för att våga tänka nytt. Vi tror ofta att vi har alla svaren och skämtar gärna om andra , till exempel om norrmännen. Men de har örnkoll på oss, även när det gäller kulturen. Hur många svenskar kan lista de fem tunga norska författare under 1900-talet? Norrmännen kan sin Moberg, Tranströmer, Lagerlöf, Lidman och naturligtvis Astrid Lindgren.

"Det kulturella sammanhanget är avgörande för kreatörernas val av hemvist och Sverige har hård konkurrens från många andra regioner i världen som förstår kulturens stora betydelse för tillväxt och satsar därefter." Så skriver konstgalleristen Björn Wetterling på Dagens Industris debattsida. Både klokt och tänkvärt. Rekommenderad läsning.

Så in med mer kultur i skolan. Det är inte flum och verkligt viktigt för att skapa reflekterande och eftertänksamma samhällsmedborgare. Förr talade man alltid om "konst och vetenskap" i just kombination. Många verkar glömt bort den denna naturliga kombo.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Sidor