Annons

God Jul och Gott Nytt År från oss till er!

Tre dagar kvar till julafton och en minst sagt hektisk höst närmar sig sitt slut med stormsteg. 

Mycket har hänt och debatten har gått het många gånger. Det har handlat mycket om karriärtjänster, lärarlegitimation, friskolorna, det fria skolvalet, bristen på särskilt stöd, stress och bristande arbetsmijö, och den sista knappa månaden har ordet Pisa varit det mest frekvent återkommande ordet såväl hos oss som i andra medier. I går kväll när jag hämtade sonen hos kompisen kallade jag till och med fotbollsspelet de lirade för Pisa...

Vi lär återkomma till Pisa även efter årsskiftet – eller i alla fall till svallvågorna efter Pisa. Det finns många åsikter och teorier om vad som måste förändras för att lösa skolkrisen. Återstår att se vad som kommer att ske. Men att det kommer att hända grejer när Supervalåret inleds efter nyår råder det ingen som helst tvekan om. 

Under hösten har vi också lanserat nya skolvärlden.se och fräschat upp formen på magasinet Skolvärlden och skruvat på innehållet. Det har varit mycket jobb, men vi är nöjda med resultatet. Och det ser ut som att även ni uppskattar omgörningarna. Antalet läsare här på webben ökar stadigt, liksom antalet följare i våra sociala medier och vi har fått många positiva kommentarer om nya magasinet. Fortsätt att höra av er och ge ris eller ros!

Men det som har gjort allra starkast intryck på mig under senhösten är DN:s artikelserie om unga killars sexbrott och värderingar. Om hur synen och förväntningarna på tjejer på kort tid har förändrats och hur en del, rektorer bland annat, viftar bort utvecklingen som en jargong. Det är skrämmande. Här har både vi föräldrar och skolan ett viktigt jobb att göra. 

Nu tar vi på redaktionen jullov. Men vi håller som alltid koll på nyhetsflödet, så ni lär höra ifrån oss lite då och då under helgerna.

Och stort tack för i år! Det är härligt att så många vill debattera hos oss och att ni hör av er med tips, idéer och tankar. Det uppskattas enormt.

Mitt nyårslöfte handlar om den här bloggen – det är dags att skaka liv i den helt enkelt!

God Jul och Gott Nytt 2014!

/Anna-Lena och resten av redaktionen

 

Reagera på inlägget:

Växande klyftor, fria skolval, forskning och nytt nummer av tidningen!

Friskolorna, det fria skolvalet, skolkonkurrens och växande skillnader. Ämnen som fyller debatten i medierna och som också upptar en hel del plats i våra diskussioner på redaktionen.

Nu på morgonen läste jag i GP om hur de nya yrkesprogrammen bidrar till att öka klasskillnaderna. Det är två forskare som i sin studie konstaterar att avsaknaden av undervisning om till exempel samhällsekonomi och politiska ideologier ger eleverna sämre förutsättningar som samhällsmedborgare.

Tidigare i veckan skrev vi om två andra forskningsrapporter med intressant innehåll. Den ena konstaterar att dagens sätt att mäta och utvärdera skolors prestationer – med det något enkelspåriga måttet elevresultat – styr helt galet.

Skolor som är bra på att bemöta, ta hand om och lyfta elever med särskilda behov till en för dem hög nivå värderas lågt. 

Skolor som ger höga betyg till alla sina elever, oavsett om det är för att eleverna faktiskt är värda det eller om det är rena glädjebetyg, värderas högt. 

Konsekvensen av ett sådant system är enkel att se. 

Den andra forskningsstudien pekar ut det fria skolvalet som den främsta boven till de växande skillnaderna i elevresultat mellan skolor och kommuner. Det är inte boendesegregationen, utan föräldrars och elevers aktiva val av skolor som spelar störst roll.

Forskarna har gjort ett intressant experiment och flyttat om alla elever till de skolor som ligger närmast deras bostadsadress. Och vips har skillnaderna suddats ut.

Men kanske mest oroande är att segregationen också påverkar elevernas prestationer. Forskning visar att stora skillnader i resultat också leder till sämre resultat totalt sett. 

Frågan är vad den pågående debatten om friskolorna, det fria skolvalet och de växande klyftorna ska sluta i. I dagsläget är det inget politiskt parti som vill ta bort det fria skolvalet. V är de enda som ens vill ha en diskussion om dess för och nackdelar. 

Märkligt tycker jag. Oavsett vad man tycker om friskolor och skolval och skolpeng tycker jag att man måste lyssna på forskning, diskutera och vara beredd att fundera över vad som faktiskt är bäst för elever, lärare och samhället i stort. Jag hoppas, och tror också, att diskussionen kommer snart och jag ser fram emot att ta del av den.

I dag landar förresten ett nytt nummer av Skolvärlden i brevlådorna. 

Det är samma Skolvärlden (nästan) – men i ny kostym. Hoppas ni gillar den! Mejla oss gärna både ris och ros.

I numret sätter vi bland annat fokus på elever som är extra talangfulla, intelligenta och samtidigt krävande i klassrummet och hur man som lärare kan se dem och ge dem det de behöver. Vi pratar också om timmar och minuter med en grupp lärare i Norrköping - som faktiskt har slutat räkna just timmar och minuter.

Och missa inte reportaget om Ahmad Ahmadi, ensamkommande flyktingbarn som tvingades flytta och byta skola när han blev myndig. Missa förresten heller inte illustrationen till lärarlegitimationsjobbet - den är grym tycker jag! 

Sköt om er och tänk på att november snart är över!

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Vi har en ny sajt!

Vi är så glada och spända här på redaktionen för den här veckan lanserar vi en ny sajt. Vi kunde inte riktigt hålla oss så vi har tidigarelagt startdatumet lite för att kunna visa den för er på Skolforum nästa vecka. Vi hoppas nu att ni står ut med att den har sina brister i början – och glöm inte att mejla oss på redaktionen@skolvarlden.se om ni upptäcker något som inte är som det ska.

Den stora viktiga förändringen är att sajten nu ska anpassa sig efter just den skärmstorlek som du använder när du går in på Skolvärlden.se. Vi har ju märkt att allt fler av er besökare läser oss via mobilen.

Vi har också gjort en ny design och strukturerat om och kompletterat innehållet. Bland annat har vi en ny webb-tv-avdelning där det enkelt går att överblicka, kommentera och sprida våra inslag. Sök-funktionen har fått sig ett lyft och vi har en helt ny bloggplattform. Snart kommer ni kunna läsa vår nya gästbloggare författaren och skolstrategen Per Kornhalls inlägg.

Håll till godo, och kom gärna med tips på hur sajten kan bli ännu bättre!

/Redaktionen

 

Reagera på inlägget:

Lärarlösa utvecklingssamtal - ny trend eller?

Nu är jag fundersam. Mina barn går på två olika skolor i samma stadsdel i Stockholm. Båda skolorna har infört mer eller mindre lärarlösa utvecklingssamtal. Tanken är alltså att jag och mitt barn ska sätta oss i skolans lokaler och på egen hand diskutera hur det går för mitt barn. Utan att ha någon lärare att vädra våra funderingar med, utan att ha någon med som kan värdera mitt barns egna upplevelser av hur det går, hur han eller hon funkar med sina klasskompisar eller andra viktiga händelser och tankar.

Jag är skeptisk.

I går var min man med på äldsta sonens första utvecklingssamtal i nya skolan. Han har just börjat 6:an. Här fick vi ett första test av vad ett lärarlöst utvecklingssamtal innebär. Alla elever i klassen var samlade under samma timme, med minst varsin förälder. Ett par lärare var på plats, för frågor. Men när drygt 60 personer samtidigt ska försöka sno åt sig en stund av en lärare är det inte många som verkligen får det. Visst hade sonen fyllt i ett gediget underlag - på egen hand - inför mötet. Och visst låg en kort bedömning från lärarna med i underlaget. Men ändå – är inte själva syftet med utvecklingssamtalet att elev, förälder och lärare ska kunna få en gemensam bild av läget, sätta gemensamma mål och hinna fånga upp eventuella problem?

Är det här en generell utveckling eller en lokal Stockholmsmetod tro? Och vad tycker ni som lärare om det här upplägget? Är syftet bara att spara tid (och därmed pengar) eller finns det faktiskt något bra i det som jag helt har missat?

Annars är det är fullt ös här på redaktionen. Vi är mitt i formgivning av nummer 9 och planerar nästa år för fulla muggar. Hör gärna av er med tips och idéer på vad ni vill läsa om till redaktionen@skolvarlden.se.

Skönt med fredag :)

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Rapport från Bokmässan: John Hattie och lärarens roll

Nu har jag hunnit avverka ganska många intressanta seminarier, monterpresentationer och möten på Bokmässan – och jag tror att precis alla har berört John Hatties metaforskning och vad den får för effekter på vårt sätt att tycka och tänka om den svenska skolan. Vilket genomslag! Det fina med hans slutsatser är att den bekräftar något som förmodligen många av oss redan tyckte var självklart nämligen att läraren är den avgörande faktorn för elevernas resultat, men det blir ännu tydligare när det beläggs med siffror.
Frågan är nu vad det här får för konsekvenser. Låt oss hoppas att alla fina ord här på Bokmässan om lärarens betydelse och hur samhället gemensamt måste stötta och lyfta lärares kunskap, status och löner blir verklighet. Och att vi på vägen dit inte tar död på inspirationen och lusten att lära ut då alla gång på gång målar upp problemen med dagens skola för att på så sätt understryka att det måste ske en förändring.
Nu ska jag in på nästa seminarium för att höra Per Kornhall och Bo Jansson tala om den svenska skolans misslyckande som experimentverkstad.

Ha en riktigt skön helg – och grattis till er som ska tillbringa den på Bokmässan!

Synnöve

Reagera på inlägget:

Sidor