Annons

Effektiv, rak och målmedveten. Han vet exakt vad han vill."

Han kallar det Sveriges största förändringsår för skolan någonsin, läsåret 2011/2012. Jan Björklund går så långt tillbaka som 1848 för att visa hur stor förändirngen är. Nu är det allt på en gång och han medger att trycket blir stort på skolväsendet. Han ger fortfarande ett högeffektivt intryck, och det kanske behövs. För jag undrar om han inser hur mycket han dragit igång. Inte mycket blir sig likt i skolans värld. Och det ställer enorma krav på alla inblandade, som många redan är trötta på alla förändringar och nya krav.
Två gånger under min intervju med utbildningsminister tänder glöden till. Det handlar om bonus till skolledare eller lärare som höjer betygen och därmed får högre lön. Han säger två gånger att det är ett "sanslöst system" och hoppas att debatten kring detta får kommunerna att stoppa såna projekt. Så är det kommunerna och ekonomin. Är det något han brinner för så är det ett återförstatligande.
Synd är att regeringen inte har bråttom med utvärderingen av kommunaliseringen. Trots att Björklund tror att en utvärderingen skulle visa på bristerna och därmed sätta en boll i rullning.
 

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer