Våga vägra insamlingar!

Lapp på lapp dyker upp i barnens väskor. Samla in pengar till luciakaffet, samla in pengar till julblomma åt fröken, köp en present till den gemensamma adventskalendern, juluppvisning och särskilda kläder krävs till pjäsen som måste köpas. Dessa lappar ser jag på många ställen när jag är runt och besöker skolor. Jag tycker att detta insamlande av pengar är ganska anmärkningsvärt med tanke på att skolan ska vara avgiftsfri.

Skolinspektionen anser att :

“Det får dock förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleven. När det gäller skolresor och liknande aktiviteter får det förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg. Gymnasieelever kan också få betala enstaka egna hjälpmedel.

Belopp som var för sig kan bedömas som obetydliga kan tillsammans strida mot bestämmelserna om en avgiftsfri skola. Därför måste man göra en helhetsbedömning av samtliga kostnader som belastar en elev under ett läsår.” (www.skolinspektionen.se)

Vad är då en obetydlig kostnad? 20 kronor är väl inget att tjafsa om, tänker du kanske, men fundera på hur mycket det blir om du har flera barn? Ett par hundra totalt är då inget konstigt.

Jag tycker att vi måste sluta med dessa insamlingar. Självklart ska barnen ha adventskalender och lucia, det är inte det jag vänder mig mot. Men måste det kosta pengar?

Häromdagen hörde jag en diskussion mellan några föräldrar där eleven kände sig tvingad att ställa upp på att samla in pengar till lärarens blomma. Eleven ville inte, men de andra eleverna sa saker som “ vaddå, gillar du inte fröken? Vi kommer säga till fröken att du inte var med så kan du stå där ensam”. Eleven i fråga visste att det var snålt med pengar hemma och ville inte fråga sina föräldrar. Nu slutade detta med att eleven pratade med föräldrarna. De gav pengar även om de egentligen inte har pengar och inte ville.

Personligen brukar jag säga till mina elever att jag tycker att de ska spara sina pengar eller ge dem till välgörande ändamål, i stället för att samla in pengar till en julblomma och en sommarblomma. Jag anser att det är ett jobb vi lärare gör, men självklart ska du visa uppskattning om du vill det. Men fundera över: Vem går till kassörskan på ICA med en julblomma? Eller till sin tandläkare? De gör också sitt jobb.

Skulle vi inte kunna tänka oss för en gång till inför denna jul? Vi är alla olika, men de saker som jag har uppskattat mest och blivit mest rörd av är när eleverna själva har hittat på något som jag inte vet om. Till exempel när jag fyllde år och eleverna i före detta #9C kom med det du ser på bilden här:

Humor och överraskning i ett!

Det är naturligtvis upp till var och en av er hur ni vill göra med era insamlingar, men våga bryt mönstret och gör något annat i år. Och se framför allt till att det inte kostar pengar.

Kommentera
bruun_betong
Sara Bruun

Sara Bruun har arbetat som språklärare i engelska och tyska i nästan 25 år.
Hennes språkblogg, Bruuns klassrum, har snabbt blivit en inspirationskälla för många. Engagerande och motiverande lektioner skapar lugna och trygga klassrum är hennes språklärarmotto. Sara är författare till två böcker om språkundervisning och är även en uppskattad föreläsare. Sommaren 2021 var Sara sommarvärd i radions P1. I Skolvärlden skriver Sara främst debattartiklar, men ger även läsaren en inblick i en lärares vardag.