Tack – och välkommen på den nya resan

Det här är den sista ledaren jag skriver i Skolvärlden som ordförande för Lärarnas Riksförbund. Från årsskiftet läggs såväl Lärarnas Riksförbund som Lärarförbundet ner och Sveriges Lärare bildas. Nästa år kommer också en ny medlemstidning att se dagens ljus.

Både när det gäller det nya fackförbundet och den nya medlemstidningen kommer vi att se förändringar. Målet är att skapa något nytt och ännu bättre. Som fackförbund ska vi ta nya steg för att kunna företräda medlemmarna än mer kraftfullt.

Lärarnas Riksförbund kan se tillbaka på en stolt historia. I 138 år har vi företrätt lärarna och kämpat för att vi ska ha rätt förutsättningar för vårt viktiga uppdrag att utbilda och bilda. Vi har bland mycket annat drivit fram lärarlegitimationen med tydliga krav på behörighet; återupptagen satsning på speciallärarna; reformering av lärarutbildningen och utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. De nationella politikerna har frånhänt sig ansvaret för svensk skola, men det får vara slut med det nu.

Lärarna och studie- och yrkesvägledarna är helt avgörande för Sveriges framtid och för människors möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare. Vi ska fortsätta att utbilda och bilda våra elever framöver också, men nu tillsammans i Sveriges Lärare.

Skolvärlden har en stolt historia

Precis som förbundet har vår tidning Skolvärlden en stolt historia. Tidningen grundades 1901 under namnet Tidning för Sveriges Läroverk (TfSL) och bytte sedan namn till Skolvärlden 1963. Under åren har den bytt skepnad, men hela tiden har tidningen varit en viktig del i både stärkandet av det fackliga arbetet och det rent yrkesmässiga.

För min del måste jag erkänna att jag för varje nummer har varit barnsligt nyfiken på om jag känner någon i lärarpanelen. Det är lika roligt varje gång det är någon jag känner. Ett av mina mål som nytillträdd ordförande 2016 var ju att minska avstånden inom förbundet och det har varit alldeles fantastiskt att få träffa och lära känna så många av er under åren.

Just det rent yrkesmässiga, som har fått stort utrymme i Skolvärlden, är viktigt för oss som lärare och studie- och yrkesvägledare. Jag har alltid sett oss som välutbildade akademiker, kompetenta yrkesgrupper som kan stå upp för sig. Jag vill att det nya Sveriges Lärare ska vara ett förbund med medlemmar som är välutbildade specialister inom olika områden i skolan.

Nu väntar en spännande framtid

Jag ser en kunnig, stolt och erfaren lärarkår – som också ska vara kaxig. Du som enskild medlem ska vara kapabel att kunna stå upp för dig själv, men alltid med ett starkt fack i ryggen. Ett fack som är tydligt och närvarande och redo att ge dig hjälp och stöd genom kollektivet när du behöver det.

Nu kommer vi dessutom att ha ombud på i snart sagt alla skolor. Tidigare har det ju funnits skolor där det antingen bara funnits ombud från ett av förbunden eller i värsta fall inget ombud alls.

I framtiden har vi mycket större möjligheter att se till att vi har ombud på alla skolor så att alla medlemmar kan få den hjälp och det stöd de behöver. Det är därför vi bildar Sverige Lärare.

Så, tack Lärarnas Riksförbund för de framgångsrika 138 åren. Nu väntar en spännande framtid med Sveriges Lärare. Välkommen på den resan!

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund

  • Ledare i Skolvärlden #9 2022
Kommentera