Varje dag möter jag människor inom skolans värld som bidrar till att jag blir en bättre människa. Det kan vara någon av mina kollegor, medarbetare, elever, vårdnadshavare till eleverna eller någon i den övriga personalen.

De hjälper mig att trivas, utvecklas, utmanas, glädjas, skratta, gråta eller fundera. De får mig att känna stolthet, meningsfullhet, lycka, sorg, oro, förtvivlan och undran. Genom de som är omkring mig känner och upplever jag mängder av saker.

Jag vet inte hur många gånger som jag under de senaste två åren känt särskild tacksamhet över att inte kunna arbeta hemifrån utan istället fått möjlighet att spendera mina dagar mitt bland alla dessa fantastiska människor. För mig är det en lyx att varje dag få känna att jag kan göra skillnad för en individ. Hur många har ett sådant jobb egentligen?

Varje dag möter jag så många som inspirerar mig och som genom sin visdom och kunskap lär mig så mycket. Jag känner sådan enorm stolthet för alla dessa medarbetare som vill så mycket och som framför allt väljer att varje dag finnas där för dem som behöver det mest, våra barn och unga.

När jag hör hur en förskollärare fascineras av de barn hon varje dag utbildar och ser glöden i hennes ögon får det mig att bli ödmjuk inför livet. När jag hör mina vänner och bekanta som arbetar i grundskolan prata om hur de varje dag försöker utveckla sin undervisning så att de bättre kan möta sina elever så fylls jag av nyfikenhet. När jag lyssnar till hur mina gymnasielärare briljerar i sina ämnen och lotsar sina elever genom den period i livet då de går från unga till vuxna så blir jag varm om hjärtat.

”Du som arbetar inom skolan, sträck på dig!”

Är det inte fantastiskt att så många kompetenta och inspirerande människor har valt att vara där de behövs allra mest? Tänk att det, trots allt negativt som framförs i media finns så många människor som stolt tar emot alla dessa barn och ungdomar och varsamt för dem framför sig. Trots att du arbetar med barn, elever och vårdnadshavare som kanske kräver för mycket, har ett hårt tonläge och som i vissa fall går alldeles för långt. Och kanske samtidigt tack vare alla skratt och all omtanke som finns inom verksamheten.

Kanske just därför gör det mig så ledsen att läsa när vi kritiserar oss själva eller talar illa om den verksamhet som vi är en så viktig del av. När vi klagar, gnäller och vägrar att se att vi själva är en del av både problemet och lösningen. Vi är varandras största stöd och samtidigt varandras största fiende.

Det är nu dags för oss att bli fler som visar vår stolthet över att vara en så viktig del av framtiden. Makten ligger hos oss. Vi kan inte längre låta media eller gnällpellar styra över vårt anseende eller vår arbetsglädje.

Visst, det sker tuffa saker på skolorna. Jag är varken naiv eller blind. Men helt ärligt, det sker ännu tuffare saker i samhället som sådant. Kan vi tillsammans förmedla så mycket som möjligt av den viktiga värdegrund som våra unga behöver så har vi dragit ett betydelsefullt strå till stacken.

Och du som arbetar inom skolan, sträck på dig. Välj att tala gott om din verksamhet. Kan du inte det så kanske det är dags att byta. Men vill du vara med och bidra till en bättre skolvärld så är du varmt välkommen att stanna kvar.

Jag vet, jag provocerar säkerligen någon till bristningsgränsen när jag nu släpper fram min gränslösa optimism men nu är det faktiskt dags att skapa en #bättreskolvärld.

Kommentera
Linda Blomdahl, 2021, blogg, bloggare
Linda Blomdahl

Linda är legitimerad lärare i matematik, NO, tyska och engelska och har undervisat i alla årskurser från förskoleklass till gymnasiet. De senaste sex åren har hon arbetat som rektor på såväl grundskola som gymnasium.

 

Hon debuterade som författare våren 2020 med Skolcoachboken: egen utveckling – gemensam framgång och arbetar som rektor, skribent och föreläsare med syfte att lyfta och inspirera lärarkåren..

 

Lindas blogg fokuserar på din personliga utveckling som individ och lärare.

Arkiv

Välj år/månad