Annons

8 av 10 lärare vill använda it mer

Publicerad 16 april 2013

Det är betydligt fler datorer i skolan och lärarnas it-kunskap ökar, men skillnaderna är stora och många lärare efterfrågar kompetensutveckling och tid. Det är några slutsatser i två rapporter om it i skolan – en från Lärarnas Riksförbund och en från Skolverket.

Relaterat

Skolvärlden berättade nyligen om it-användningen i Sveriges skolor, jämfört med andra länder, och tittade närmare på framgångsfaktorer för it i undervisningen.

Lärarnas Riksförbund släpper nu en undersökning om it i skolan, som bekräftar och vidgar resonemangen. På några år har andelen lärare som har tillgång till en egen bärbar dator ökat från 65 procent till knappt 90 procent, och lägger man till egna fasta datorer är det nästan alla. Knappt hälften uppger att eleverna har tillgång till egen dator och här är skillnaderna stora mellan skolorna. I studien ingår drygt 1700 lärare inom grundskola, gymnasium, särskola och vuxenutbildning, som svarat på en e-postenkät.

Skolverkets rapport om it-användningen pekar i samma riktning, men här är andelen lärare med egen dator något lägre – tre av fyra lärare – vilket delvis skulle kunna förklaras av att Skolverket gjort postalenkäter. Andelen elever med dator är högre på gymnasiet än grundskolan.

I Lärarnas Riksförbunds rapport använder mer än hälften av lärarna it i undervisningen på mer än hälften av lektionerna. Yngre lärare tenderar att använda it mer, men det är också vanligare i språk- och SO-undervisning än i naturvetenskapliga och praktisk-estetiska ämnen.

Samtidigt uppger åtta av tio lärare att de skulle vilja använda it ännu mer. Vad som hindrar dem är framför allt att arbetstiden inte räcker till för att ta in ytterligare ett planeringsmoment. Detta stöds också av Skolverkets färska rapport om lärares arbetstid, där majoriteten ansåg att de hade för lite tid till undervisningsplanering. Ett annat hinder för ökad it-användning, enligt Lärarnas Riksförbunds rapport, är behovet av kompetensutveckling inom it. Här säger tre av fyra lärare att de i någon eller stor utsträckning vill ha mer fortbildning.

Det stöds av Skolverkets rapport, där och över hälften av lärarna anser sig ha ganska stort eller stor behov av kompetensutveckling inom it. En tredjedel av rektorerna anser att de inte har tillräcklig kompetens för leda skolans it-strategiska arbetet.

Av grund- och gymnasielärarna saknar hela 70 procent också tillräckligt pedagogiskt it-stöd på skolan och generellt sett saknar flertalet lärare tillräckligt tekniskt stöd.

Samtidigt är andelen som anser sig allt fler lärare ha bra it-kompetens, och bland den femtedel som har mindre bra it-kompetens finns många som inte har en egen dator. Framför allt efterfrågas fortbildning av it som pedagogiskt verktyg och hur man kan förebygga kränkningar och nätmobbning. Trots att nya läroplanen betonar att eleverna ska lära sig kritisk granskning och källkritik, uppger nästan en tredjedel av eleverna att de inte undervisas i det.

När Lärarnas Riksförbund frågar vad lärarna använder it till i undervisningen svarar merparten informationssökning för elever, men också för att engagera elever och variera elevernas redovisningsformer. Fler än fyra av fem lärare anger att it har förbättrat deras undervisning i stor eller någon grad. Hälften av lärarna uppger att it har bidragit till högre måluppfyllelse för eleverna. Framför allt gynnar it de högpresterande eleverna och elever med läs- och skrivsvårigheter eller andra inlärningssvårigheter, något som stöds av Skolverkets rapport.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Förslag: Alla måste välja skola

Förslag: Alla måste välja skola

Kösystemet

Röster höjs för att införa obligatoriskt skolval, med anledning av Lärarnas Riksförbunds krav på att utreda kösystemet.

Annons
Annons
Annons
”Gympaläraren” ska få fart på eleverna

”Gympaläraren” ska få fart på eleverna

Idrott

Svenska skolbarn behöver röra på sig mer, både i och utanför skolan visar forskning. I en ny realityserie på SVT försöker programledaren Kalle Zackari Wahlström peppa en högstadieklass till mer rörelse.

De ser hela världen genom en papplåda

De ser hela världen genom en papplåda

Lektionstips

Med en app och en papplåda fick eleverna testa att resa till platser världen runt – utan att lämna klassrummet. Lärare Patrik Tornberg berättar hur metoden kan användas i undervisningen.

Annons
Annons
”Superrektorn” vann pris på QX-galan

”Superrektorn” vann pris på QX-galan

Inkludering

Rektorn Lina Axelsson Kihlblom har kämpat för rätten till sin könsidentitet och blivit känd som ”Superrektorn” i dokumentärserien Rektorerna på SVT. Nu har hon även fått pris för årets bok på QX-galan.

Annons
Safer Internet Day
Lärarna som nätvandrar

Lärarna som nätvandrar

IT

På Montessoriskolan i Luleå började lärarna nätvandra efter kränkningar på appen ask.fm.

– Det är våra elever som kränker och blir kränkta. Därför måste vi lärare finnas på nätet, säger Jens Lindgren.

Beppe: "Därför vill jag hylla lärarna"

Beppe: "Därför vill jag hylla lärarna"

Intervju 

Programledaren och läraren Benjamin ”Beppe” Singer vill hylla duktiga lärare – och ge en känga åt de som inte platsar.

Fler vill starta nya friskolor

Fler vill starta nya friskolor

Ansökningsstatistik

Intresset för att starta eller bygga ut friskolor ökar på nytt, visar siffror från Skolinspektionen.

Lönen lärarnas största utmaning

Lönen lärarnas största utmaning

Undersökning

Lönevillkoren och arbetsbelastningen de två viktigaste framtidsfrågorna i yrket, anser lärarna själva.

"Vettlöst att lärare sätter betyg på sina egna elever”

"Vettlöst att lärare sätter betyg på sina egna elever”

Skolans styrning

Forskarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl vill se en centralisering av betygssystemet.

Så undervisar du särskilt begåvade elever

Så undervisar du särskilt begåvade elever

Särbegåvning

Linda Mattsson forskar om elever med särskild matematisk begåvning.

– Det finns en stor okunskap, från politiker ner till lärare. Det viktiga är att vi ser dem som en tillgång, säger hon.

Läslyftet
Läslyftet räcker inte till alla

Läslyftet räcker inte till alla

Statsbidrag

Det är så många som vill satsa på att eleverna ska bli bättre på att läsa och skriva att Läslyftets pengar inte räcker till. Men det går att jobba med satsningen ändå – även utan bidrag.

Musik gör dig smart!

Musik gör dig smart!

Debatt

Musikämnet är viktigt för elevernas utveckling och kognitiva förmåga – men det finns stora brister i undervisningen. Det måste åtgärdas, skriver Musiklärarnas Riksförening.

Stora löneskillnader för skolledarna

Stora löneskillnader för skolledarna

Rapport

Skolledarnas löner ökar för tredje året i rad. Men löneskillnaderna i landet är fortfarande för stora, enligt Skolledarförbundet.

Så kan du använda ”Grej of the day”

Så kan du använda ”Grej of the day”

Lektionstips

Micael Hermanssons undervisningsmetod har blivit en nationell succé. Mary Shelley, Sfinxen i Giza, fladdermöss – allt kan vara en ”Grej of the day”. Så här använder du hans metod i klassrummet.

Ny på jobbet
Ny lärare – så klarar du praxischocken

Ny lärare – så klarar du praxischocken

Jobbstart

Stressa av, var dig själv och känn inte att du måste kunna allt på en gång. Det är några konkreta tips till nya lärare som känner sig ”praxischockade” under första tiden i klassrummet.

Yrkesutbildning en återvändsgränd

Yrkesutbildning

Flera av de gymnasiala yrkesutbildningarna håller låg kvalitet och ger inte behörighet till yrkeshögskolan. Det är några av slutsatserna i en analys av svensk yrkesutbildning.

C vill slopa krav på lärarlegitimation

C vill slopa krav på lärarlegitimation

Förslag

Centerpartiet vill lösa lärarkrisen genom att slopa lärarnas legitimationskrav. Men det vore ett stort steg bakåt, anser förra utbildningsministern Jan Björklund (L).

Största lärarbristen på nio år

Största lärarbristen på nio år

Lärarbristen

Ny jobbprognos från Arbetsförmedlingen visar att lärarbristen är den största sedan mätningarna började 2007.
– Politikerna är medvetna om krisen – nu vill vi börja se resultat, säger Bo Jansson, ordförande i LR.

Driver Skolverket en egen politisk agenda om likvärdigheten?

Driver Skolverket en egen politisk agenda om likvärdigheten?

Debatt

”Skolverket måste sluta vara luddigt i frågan om likvärdigheten i skolan”. Det skriver Svenskt Näringsliv i en debattartikel och kritiserar Skolverket i tre avseenden kring frågan.

Ny lag ska stoppa näthatet

Ny lag ska stoppa näthatet

Näthat

Appar som Kik och Periscope aktualiserar frågan om nätmobbing och integritet i skolan. En ny utredning vill modernisera lagen för att stoppa näthatet.

Skolkuratorer hårt pressade

Skolkuratorer hårt pressade

Elevhälsa

Behoven hos eleverna blir större – men skolkuratorerna hinner inte med att arbeta förebyggande. Sju av tio har fått mer att göra det senaste året, visar ny undersökning. "Det är alarmerande siffror."

Hårda orden fick eleverna att tänka till

Hårda orden fick eleverna att tänka till

Förebygga kränkningar

På Söderbaumska skolan har det grova språkbruket minskat sedan eleverna börjat skriva ner förolämpningar som används. ”Det handlar om att ändra ett beteende”, säger läraren.

Bibliotekarien går in som lärarassistent

Bibliotekarien går in som lärarassistent

Lärarbrist

Lärarassistenter skulle kunna frigöra mer tid för lärarna att fokusera på undervisning. I Danmark har de redan hittat en lösning: Skolbibliotekarien kliver in och avlastar både i planering och i klassrummen. 

Karriärtjänsterna
”Har sett rektorer utse kompisar till förstelärare”

”Har sett rektorer utse kompisar till förstelärare”

Karriärtjänster 

Lärarnas kritik mot hur karriärtjänsterna tillsätts och utformas är berättigad, enligt försteläraren Sara Bruun, som vittnat om rektorer som gett sina lärarkompisar karriärlyft.

Myndighet vill solskydda skolgårdar

Elevhälsa

Strålsäkerhetsmyndigheten vill få höjda anslag för att skydda barn från solens UV-strålning.

Ingen effekt av nya betygsskalan

Ingen effekt av nya betygsskalan

Betyg

Svenska elevers betyg har inte sjunkit sedan 2011 – trots tuffare krav för att få A än MVG. Skolverket kan komma med åtgärder senare i år.

”Mindre snack – mer räkneverkstad”

”Mindre snack – mer räkneverkstad”

Debatt

Svenska elevers matematikkunskaper dalar enligt mätningarna. Men hur står det till med "räknefärdigheten" i skolan i dag? Debattörerna menar att tendensen är att det under de senaste åren blivit allt viktigare att prata om matematiken, medan räknefärdighet blir allt mer oviktigt.

Var går gränsen mellan jobbet och fritiden?

Var går gränsen mellan jobbet och fritiden?

Arbetsmiljö

Regeringen efterlyser tydligare vägledning. Lärare är i riskzonen vad gäller den psykosociala arbetsmiljön.

”Datorspel i skolan är en överdriven hajp”

”Datorspel i skolan är en överdriven hajp”

Forskning

Det finns en oproportionerligt stor tro på datorspel som läromedel. Det menar lärospelsforskaren Björn Berg Marklund som själv har erfarenhet inom spelutveckling.

32 miljoner kronor till nya speciallärare

32 miljoner kronor till nya speciallärare

Specialpedagogik

Det saknas behöriga speciallärare i skolan. Det vill regeringen ändra på. Genom nya anslag på 32 miljoner kronor erbjuds fler specialiseringar inom Lärarlyftet.

Engelska i skolan hotar inlärning

Språk

Elevers inlärning kan drabbas negativt om engelskan får dominera den svenska skolan, menar Olle Josephson, professor i Nordiska språk. Han vill därför införa parallellspråkighet.

51 miljoner till särskilda insatser

Särskilt stöd

Tillgängligheten i skolan ska öka och lärmiljön för elever med särskilda behov ska förbättras. Det är ambitionen med de 88 projekt som i år får dela på SPSM:s bidrag för särskilda insatser.

matematikbiennalen 2016
Svenska mattelärare är skickliga bedömare

Svenska mattelärare är skickliga bedömare

Undersökning

Lärarna på gymnasiet är bra på att bedöma de nationella proven i matematik. Det visar en ny studie, som presenterades på Matematikbiennalen.

Friskoleägare lyfter tio miljoner

Friskoleägare lyfter tio miljoner

Vinster i välfärden

De två grundarna av Friskolekoncernen British schools väljer i år att själva dela på rekordvinsten 10,5 miljoner kronor. Anledningen? Regeringen ska utreda begränsningar av vinster i välfärden.

Två av tre lärare lider av sömnproblem

Två av tre lärare lider av sömnproblem

Arbetsmiljö

Två tredjedelar av lärarna hinner inte med jobbet, 60 procent lider av sömnproblem. Det visar en ny enkät med lärare i Lund.

Läs- och skrivundervisning
"Lämna inte dina elever ensamma"

"Lämna inte dina elever ensamma"

Skolinspektionens granskning

Lämna inte eleverna ensamma med en text. De behöver konkretisering och hjälp att förstå resonemang för att klara uppgifter och utveckla läsandet och skrivandet, enligt svensklärare.

Föräldrafällan
”Jobbiga föräldrar” – ett nytt riskområde för lärare

”Jobbiga föräldrar” – ett nytt riskområde för lärare

Arbetsmiljö

Mejl, sms och telefonsamtal från föräldrar ökar arbetsbelastningen för landets lärare och skolledare. Arbetsmiljöverket kallar det stora inflödet för ett nytt riskområde.

Förslag: nätkurser utan betygskrav

Förslag: nätkurser utan betygskrav

Högre utbildning

Nätkurser öppna för alla, utan betygskrav.
Det vill Universitetskanslerämbetet se mer av inom den svenska högskolan.

Likvärdighetsdebatten
Skolverkets Anna Ekström efter kritiken: "Vi har varit tydliga"

Skolverkets Anna Ekström efter kritiken: "Vi har varit tydliga"

Likvärdighet

Efter kritiken: Skolverkets generaldirektör Anna Ekström anser inte att myndigheten gett en felaktig bild av likvärdigheten i den svenska skolan.

Nytt studiepaket om språkstörning

Nytt studiepaket om språkstörning

Specialpedagogik

Nu lanserar SPSM ett efterfrågat studiepaket som ska underlätta för lärare att anpassa undervisningen till elever med språkstörning.

"Läslyftet ger oss ett gemensamt språk"

"Läslyftet ger oss ett gemensamt språk"

Läslyftet

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger sig vara trött på lyften – men trots det fick Läslyftet mer pengar inför 2016. Totalt har 448 miljoner lagts på satsningen, som ska öka svenska elevers läs- och skrivförmåga.

Finska skolan
Tidigt stöd i finsk skola

Tidigt stöd i finsk skola

Elevstöd

I Finland kartlägger lärarna kunskapen hos eleverna redan första skolveckan.
– Alla barn har olika behov och ska så klart få stöd i tid, säger Ann-Sofie Selin, speciallärare på Cygnaeus skola i Åbo .

Läxor – på gott och ont

Läxor – på gott och ont

Krönika

Bra eller dåligt med läxor? Max Strandberg, fil. dr i didaktik, skriver om fördelar och nackdelar med hur en läxa ges:
– Det är klart att eleverna ska ha läxor, men om det är oklart vad de lär sig – då kan de lika gärna slippa.

Undantag från fria skolvalet för nyanlända

Undantag från fria skolvalet för nyanlända

Nytt förslag

Låt kommuner göra undantag från fria skolvalet och närhetsprincipen för att ge plats åt nyanlända elever. Det föreslår en utredning som lämnades till regeringen i dag – som får hård kritik från Liberalerna.

Hon är årets vikarie

Hon är årets vikarie

Lärarvikarier

Årets vikarie 2015 är utsedd. Ada Lindmark, 19 år, blev själv inspirerad att plugga vidare.
– Roligast var det att vara mentor för en klass med svenska som andraspråk.

Fusk på högskoleprov kan leda till fängelse

Fusk på högskoleprov kan leda till fängelse

Hårdare tag mot fusk

Hösten 2015 underkändes 42 personer misstänkta för att ha fuskat på högskoleprovet. Därför vill UHR göra det lättare att åtala fuskare för brott.

Assistenter kan mildra lärarbristen

Assistenter kan mildra lärarbristen

Lärarbrist

8 000 fler skulle behöva börja på lärarutbildningen varje år för att lösa lärarbristen. Men det räcker inte. För att lösa krisen föreslår LR en ny yrkesgrupp: Lärarassistenter.

Smygfilmade lärare
GRANSKNING: LÄRARLÖNER
Så mycket tjänar lärarna

Så mycket tjänar lärarna

Hela listan län för län

De svenska lärarlönerna är för låga och sammanpressade, enligt både OECD och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Skolvärlden har granskat lärarnas löner och utveckling i Sverige under 2015.

 

”Jo, visst är undervisning svaret”

Debattreplik

”Förmågor förutsätter kunskaper. Vilka i sin tur förutsätter en undervisande lärare”, skriver läraren Mikael Rydén i en debattreplik.

Bättre på engelska med datorspel

Bättre på engelska med datorspel

Språk

Barn som spelar mycket datorspel har stora chanser till bra betyg i engelska. Det konstateras i en ny studie från Karlstad Universitet.

Nätcertifierad skola förebygger kränkningar

Nätcertifierad skola förebygger kränkningar

Nätmobbning

En ny utbildning ska hjälpa skolan att minska nätmobbning och andra digitala kränkningar. De certifierade skolorna ska bland annat arbeta förebyggande.

”Politikerbesök handlar om utbildning - inte opinionsbildning”

Skollagen

Regeringens utredare föreslår att regler för hur skolor får bjuda in politiska partier förs in i skollagen.
– Bra att de förtydligar vad som gäller, säger SO-läraren Nicklas Mörk.

Bristande studiero

Skolinspektionen: Stor brist på studiero

Granskning

Var tredje elev i årskurs 9 upplever att det inte är studiero i skolan, enligt Skolinspektionens skolenkät. Lärarnas egen bild skiljer sig dock från elevernas. 

Gratis kurs om autism och adhd

Gratis kurs om autism och adhd

Kompetensutveckling

Nytt material från SPSM ska hjälpa pedagoger att bättre förstå och hjälpa elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Ny webbkurs om klimatförändringar

Ny webbkurs om klimatförändringar

Webbutbildning

Har du funderat på hur man mäter klimatpåverkan?
Nu ger Chalmers en webbkurs i ämnet.

”Fuska inte bort slöjden”

”Fuska inte bort slöjden”

Slöjd

Maria Lantz, rektor på Konstfack, försvarar slöjden i ”Smörknivsdebatten”, alltså debatten om slöjdens vara eller icke vara i den svenska skolan.
”Därför är det otroligt viktigt med utbildade slöjdlärare, pedagoger som kan sitt ämne”, skriver hon.

Bättre syv-samtal för nyanlända

Vägledning

Studie- och yrkesvägledning utgår från att individen gör fria och informerade val om sin framtid. Men nyanlända behöver mer lärande samtal med sin studie- och yrkesvägledare, visar ny forskning.

Skolverket och SKL tar fram utbildning i kvinnosyn

Skolverket och SKL tar fram utbildning i kvinnosyn

Förebyggande arbete

Efter övergrepps-skandalerna ger nu regeringen Skolverket och SKL i uppdrag att ta fram program för att utbilda unga män till en bättre kvinnosyn.

Lärare prisas för sin undervisning

Lärare prisas för sin undervisning

Musik & Franska 

Lärarna Monika Forsberg och Annie Gårdmo använder musiken i sin språkundervisning. Nu har de tilldelats årets La Rochellestipendier. 

Småskolor har växtvärk

Nyanlända

Det är svårt för kommuner att utöka skolorna i takt med nyanlända elever – skolsalar och lärare räcker inte till. Men i mars ska en ny lag göra att eleverna fördelas med rättvist i landet.

Projekt minskade avhoppen från gymnasiet

Gymnasieskolan

Att det går att minska avhoppen från gymnasiet visar projektet Plug In. En kärnfråga, enligt projektledaren Gunnar Anderzon, är att skolan inser sitt eget ansvar för att stävja avhoppen.

Är vinsten viktigare än skolan, EQT?

Är vinsten viktigare än skolan, EQT?

Friskola

Academedia ska säljas. Koncernen har tidigare fått kritik för låga löner, skatteplanering och glädjebetyg. Nu kräver två Acedemedia-lärare svar på sina frågor.

Köerna för leg nästan borta

Köerna för leg nästan borta

Lärarleg

Köerna för att får ut sin lärarlegitimation är nästan borta, enligt Skolverket. Nu är väntetiden tre månader.

”Hela vårterminen upptogs av nationella prov”

”Hela vårterminen upptogs av nationella prov”

Politik

Nu försvinner nationella proven i SO och NO för elever i årskurs 6.
– Fem prov på en termin var för mycket, så det här är goda nyheter, säger mellanstadieläraren Tommy Jansson.

Fler läser till lärare

Fler läser till lärare

Lärarutbildning

Fler sökande till ämnes- och förskollärarutbildningarna, och fler antagna lärarstudenter. Det är resultatet av vårterminens andra antagning. 

Eleverna undervisar varandra i matte

Eleverna undervisar varandra i matte

Undervisningstips

Matematikläraren Maria Hagemann-Jensen har tagit flippad undervisning ett steg till. Hon låter eleverna själva spela in korta filmer som sedan används i undervisningen.

Efter kritiken – Skolverket ändrar sitt kommentarmaterial

Debatt

Skolverket kommer att korrigera sitt kommentarmaterial till kursplanerna i biologi, fysisk och kemi. Detta efter kritiken mot att det inte tydligt framgår i materialet att undervisningen ska bygga på etablerad vetenskap.

Nära en av fyra kan tänka sig att bli lärare

Nära en av fyra kan tänka sig att bli lärare

Lärarbristen

Läraryrket är ett alternativ för nästan 1,6 miljoner svenskar. LR: bra att acceptansen för yrket tycks öka.

”Gör slöjden mer digital”

”Gör slöjden mer digital”

Digitalisering

Borde den traditionella slöjden ersättas av slöjdande i mer digitala material i skolan? Åsikterna går isär. 

”Mycket ovanligt med grovt våld i skolan”

”Mycket ovanligt med grovt våld i skolan”

Säkerhet

Det är väldigt ovanligt med grova våldsbrott i skolan. Det säger Hugo Wester på Skolverket.
– Forskningen ser inte några tecken på att det ökar, tack och lov.

Skola för nyanlända
Ny prognos: Behövs 17 000 lärare till

Ny prognos: Behövs 17 000 lärare till

Nyanlända

Det redan stora behovet av lärare de kommande fem åren ökar nu till nära 90 000. Det berättade regeringen under ett presseminarium. Ett av åtgärdsförslagen: ge forskare som vill bli lärare 25 000 kronor i utbildningsbidrag.

”Låta eleverna gå om är inte framtiden”

Skolpolitik

Arne Engström, docent i matematikdidaktik, är kritisk till förslaget att ge lärare större möjligheter att låta elever gå om en årskurs.
– Framtidens skola bygger man inte med gårdagens metoder, säger han. 

Klass- och färgblinda läromedel

Klass- och färgblinda läromedel

Forskning

Svenska skolbarn är medvetna, medelklass och vita – i alla fall om man får tro grundskolans läromedel om miljö och hållbarhet. 

Breviksmodellen ger flexibel lärarvardag

Breviksmodellen ger flexibel lärarvardag

Arbetsliv

Mer tid, kontroll och flexibilitet. Mindre stress, press och arga föräldrar. Så beskriver lärare ”Breviksmodellen”.

”Öka samordningen för nyanlända i skolan”

”Öka samordningen för nyanlända i skolan”

Förslag

Pressade skolor har svårt att erbjuda nyanlända den skolgång de har rätt till, skriver LR och Skolledarförbundet. Regeringen måste därför tillsätta en nationell samordnare som kan göra det omöjliga möjligt, menar fackförbunden.

Säkerhet
Flera skolor inför id-krav

Flera skolor inför id-krav

Säkerhet

Säkerheten är en stor fråga för många skolor. Vakter och id-kontroller är åtgärder som diskuteras. 

Förlorande idrottselever får knyta upp vinnarnas skridskor

Förlorande idrottselever får knyta upp vinnarnas skridskor

Granskning

Kränkande behandlingar är vanliga på idrottsgymnasier, enligt ny rapport från Skolinspektionen. Lärare favoriserar duktiga spelare och reagerar inte på verbala kränkningar.

Nyanlända elever

Insatser för att stärka nyanländas skolgång

Skolverket

Det nya året innebär skärpta regler för nyanlända elevers skolgång. Skolverket kartläggningsmaterial finns på plats lagom till skolstarten och fler kompetensutvecklingsinsatser är att vänta.

Julkalendern
Med julkalendern som lektionsmaterial

Med julkalendern som lektionsmaterial

Lektionstips

Tusen år till julafton har väckt stort historieintresse bland högstadieeleverna, enligt Växjöläraren Mikael Bruér. Därför ska han börja använda programmet i undervisningen – och planerar även samarbete med hemkunskapen.

Vad tycker du?

Skulle du kunna tänka dig att använda julkalendern i undervisningen, givet att det passar ämnet?

Ja
92%
Nej
8%
Övergång för nyanlända
Här använder de idrotten som verktyg för integration

Här använder de idrotten som verktyg för integration

Nyanlända

På Linnéskolan i Älmhult kämpar lärarna för att ge de nyanlända eleverna en bra start i den svenska skolan. En av de största utmaningarna är att skapa en bra övergång till ordinarie klass. De tog hjälp av idrotten – och fick ett socialt uppsving i klassrummet.

Pensionärer vill undervisa nyanlända

Lärarbrist

I Stockholm kallas pensionerade lärare in för att undervisa nyanlända elever.

”Eleverna får inte de viktigaste förutsättningarna”

Debatt

Det är många olika intressen som formar skolans utveckling. Och tyvärr får inte eleverna några av de viktiga förutsättningar som de behöver, enligt Per Acke Orstadius, författare och före detta universitetslektor.

Ola Olsson är särskild lärare – för  särskilt begåvade elever

Ola Olsson är särskild lärare – för särskilt begåvade elever

Särbegåvning

Särskilt begåvade barn har fått en egen lärare. I alla fall i Simrishamns kommun där Ola Olsson har fått en förstelärartjänst för att sätta fokus på och sprida kunskap om de särskilt begåvade eleverna. 

Missnöjda lärare har bäddat för populistiska politikerbeslut

Debatt

Mer tid till undervisning och mindre till byråkrati är inte nyckeln till en bättre skola. Däremot bör lärares kompetens och effektivitet höjas så att båda uppgifterna hinns med, skriver Jonas Nilsson, förstelärare i Uppsala.

Så lyfts både nyanländas och svenska traditioner

Så lyfts både nyanländas och svenska traditioner

Förberedelseklass

Att lyfta nyanlända elevers egen kulturella identitet är lika viktigt som att lära dem om den svenska kulturen och samhället. 
​– Jag tror på att lyfta barnens traditioner samtidigt som jag lyfter våra, säger Despina Björkén, lärare i förberedelsegrupp.

Skolmarknaden förstärker skillnader mellan elevgrupper

Skolmarknaden förstärker skillnader mellan elevgrupper

Forskning

Gymnasieskolor riktar sig allt mer mot särskilda elevgrupper. Det gör att bland annat barn till högutbildade föräldrar väljer en viss typ av utbildning – och barn till lågutbildade en annan. Därmed stärks avstånden mellan grupperna, enligt en ny avhandling.

Lärarstudenter kritiserar Södertörns högskola

Lärarutbildningen

Låga antagningskrav, få handledda studietimmar och för enkelt att ta sig igenom. Lärarutbildningen på Södertörns högskola håller inte måttet, enligt de studerande själva.