80 miljoner för ökad jämställdhet

Regeringen ger SKL 80 miljoner kronor i en satsning på jämställdhetsarbete på skolor och inom vård och omsorg.
Samtidigt visar siffror från ett lokalt projekt i Stockholm att det råder stora skillnader mellan hur pojkar och flickor i högstadiet upplever skolan.

Mellan 2007 och 2010 avsatte regeringen 145 miljoner kronor för att främja jämställdhetsarbetet på lokal och regional nivå. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, förmedlade pengar till 80 projekt över hela landet.
Ett av dessa har pågått i Stockholm i 1,5 års tid. Dagens Nyheter skriver att syftet varit att få chefer och övriga anställda inom skolan att arbeta mer systematiskt med jämställdhet och mångfald. Könsuppdelad statistik som tidningen tagit del av visar att mycket arbete återstår:

  • På en skola tycker 70 procent av flickorna i åttan att lärarna är bra på att väcka deras intresse, mot bara 45 procent av pojkarna.
  • Åtta av tio flickor blir störda under lektionerna, mot tre av tio pojkar.

”Måste utveckla arbetssätt”

På fredagen meddelade Nyamko Sabuni att regeringen beviljar ytterligare 80 miljoner kronor för lokalt jämställdhetsarbete.
– Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men synar man samhället i sömmarna hittar man alarmerande exempel på hur vården, skolan och omsorgen fortfarande är långt ifrån jämställd. Vi måste utveckla arbetssätt i skolan, sjukhuset eller äldreboendet som inte missgynnar medborgare på grund av deras kön, säger jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni i en kommentar.
Vid SKLs konferens Hållbar jämställdhet på fredagen fick Sabuni frågan om vad som är svårast i jämställdhetsarbetet.
– Ledningarna är ofta inte intresserade av förändringsarbete. Men det måste de vara, det räcker inte med att det drivs av några eldsjälar.
– Jämställdheten får inte fastna i symbolfrågor. Det är i det vardagliga mötet som jämställdheten skapas, sa Sabuni.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm