ekstrom_pengar
Gymnasieskolan

162 miljoner till gymnasieskolan

Regeringen satsar 162 miljoner kronor på gymnasieskolan nästa år. 83 miljoner går till att stärka yrkesprogrammen kvalitet och locka fler till jobbet som yrkeslärare.

Gymnasiet i höstbudgeten
  • 162 miljoner kronor ska stärka gymnasieskolan
  • 83 miljoner kronor går till yrkesprogrammen
  • 45 miljonerna går till lärarrekrytering och behörighetsgivande utbildning för befintliga lärare
  • 30 miljoner går till att höja kvaliteten på praktiken
  • 23 miljoner kronor går till utveckling av gymnasieskolan och ökad genomströmning, baserat på gymnasieutredningens förslag
  • 56 miljoner kronor per år 2018 och 2019 går till utökad lovskola för elever på språkintroduktionsprogrammet

Efter år av minskande intresse för gymnasiets yrkesprogram, ifrågasatt kvalitet och problem med avhopp vill nu regeringen vända utvecklingen. Skolvärlden har tidigare skrivit om att regeringen tänker återinföra allmän högskolebehörighet för alla på yrkesprogrammen, och i höstbudgeten kommer en ny satsning på 83 miljoner kronor.

– Vi förbättrar gymnasieskolans yrkesprogram och vi gör det rejält, så att de ska bli mer attraktiva. Arbetsgivarna skriker ju efter arbetskraft, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till Svenska Dagbladet.

45 miljoner kronor ska gå till att rekrytera nya lärare och att underlätta för befintliga yrkeslärare som behöver läsa in behörighet att göra det snabbt. 30 miljoner ska gå till att utveckla det arbetsplatsförlagda lärandet och öka dess kvalitet.

Med återinförandet av högskolebehörighet på yrkesprogrammet krävs mer lärarresurser, och regeringen avsätter därför 59 miljoner kronor från 2020. Fullt utbyggt, från och med år 2022, blir kostnaden 234 miljoner kronor per år.

– Det är en stor satsning, och en satsning som är motiverad av att yrkesprogrammen är så viktiga för Sveriges konkurrenskraft, säger Anna Ekström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm