nybegler1
Foto: Skolinspektionen

Ann-Marie Begler: Sanktioner är utmärkt

Snart får Skolinspektionen rätt att ta hårdare tag mot skolor som inte sköter sig.
Generaldirektör Ann-Marie Begler tycker att införandet av sanktioner är utmärkt.
– Ett hot om vite brukar många gånger göra att man anstränger sig ytterligare, säger hon.

Fakta/Ann-Marie Begler

Ålder: 57 år.
Bor: Stockholm.
Gör på fritiden: Umgås med familjen och tar promenader med hunden.
Semesterplaner: Ska vara på landet.
Ska läsa i sommar: Vilhelm Mobergs Utvandrarserie.
Motto: ”En bra skolgång är det viktigaste som finns för alla barn.”

Från om med den 1 juli i år har Skolinspektionen rätt att ingripa mot skolhuvudmän som inte lever upp till statens krav. Skolinspektionen kan sätta in sanktioner som vitesföreläggande, tillfälligt verksamhetsförbud, återkallelse av godkännande för friskolor och statliga åtgärder för rättelse om verksamheterna inte sköts.
Den 22 maj publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet där Ann-Marie Begler, generaldirektör, och Marie-Hélène Ahnborg, inspektionsdirektör, skriver att Skolinspektionen inte tänker tveka att vidta åtgärder mot skolor som inte håller måttet.
Anledningen att de valde att skriva debattartikeln just nu beror, enligt Ann-Marie Begler, på att Skolinspektionen gjort en granskning i flera kommuner och upptäckt systematiska problem som man vill uppmärksamma.
– En del skolor har extremt dåliga skolresultat. Det handlar i flera fall om skolor vi granskat för fem år sedan, och nu kommit tillbaka till, som vi menar inte har gjort det utvecklingsarbete de är skyldiga att göra för barnens skull. Vi vill sätta fokus på den här frågan, helt enkelt.

”Alldeles utmärkt”

Ann-Marie Begler tycker att Skolinspektionens nya befogenheter ska ses som något positivt.
– Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Jag är rätt säker på att det kommer att fungera som inom andra områden med sanktioner, att ett föreläggande om vite kommer att ge goda effekter så att vi inte behöver gå hela vägen. Vissa säger att det här är ytterligare press mot ekonomiskt svaga kommuner, men att inte ge barn och ungdomar en bra skolgång kostar väldigt mycket pengar för kommunerna i slutändan.
Behöver skolorna få mera stöd från staten?
– Nu är det den uppdelningen som är mellan stat och kommun. Det är kommunen som är ansvarig verksamhet, det är inte staten. Men alla kommuner har olika förhållanden. Det går inte att komma med ett recept som fungerar överallt.

Skoldebatt i media

Behövs hårdare tag?
– Att det finns flera exempel på när det skulle behövas, det tycker jag är tydligt.
Under våren har det förts en intensiv debatt om skolan i flera medier. Ann-Marie Begler menar att det är viktigt med en bred skoldebatt och hon ser gärna att den fortsätter.
– Jag tycker att det är viktigt att själva undervisningen står i centrum för debatten. Det finns även fortsatta skäl att diskutera kommunala skolor i förhållande till fristående skolor, etableringar av friskolor, hur lärarrollen ska utvecklas och hur man får läraryrket att bli ett mer attraktivt yrke än i dag.
Hur ska skolan se ut om fem år?
– Min förhoppning är att de riktigt svaga skolorna ska ha lyft sig i håret och blivit betydligt bättre, säger Ann-Marie Begler.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm