academeia_loggor
Friskola

Är vinsten viktigare än skolan, EQT?

Academedia ska säljas. Koncernen har tidigare fått kritik för låga löner, skatteplanering och glädjebetyg. Nu kräver två Acedemedia-lärare svar på sina frågor.

Ägarbolaget EQT annonserade i höstas att friskolekoncernen Academedia är till salu, eventuellt väntar en introducering på börsen. Koncernen äger 500 skolor med 60 000 elever, har 12 000 anställda och 80 000 vuxna studerande.

Nyheten om den stundande affären fick lärarna Magnus Ekblom och Göran Drougge att skriva ett öppet brev till EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson. Lärarna har sex frågor de vill ha svar på av ägaren, brevet publiceras i Aftonbladet.

”Var finns de pedagogiska vinsterna?”

Köpet och försäljningen av koncernen är ren vinst, menar debattörerna, som också frågar sig hur skolan kommer att få mer resurser när den säljs.

”Är det bara din lön som är viktig? Inte lärarnas?”

Magnus Ekblom och Göran Drougge kritiserar att Conni Jonssons årslön är nog för att driva fem ”halvstora gymnasieskolor”, samtidigt som lärarna på de EQT-ägda skolorna i Stockholm i snitt tjänar 2 000 kronor mindre än kommunalanställda lärare.

”Om du måste välja: Vinst eller lärartäthet?”

Lärar-duon menar att Academedia-skolorna har lägre lärartäthet än de kommunala. De berättar att detta kan innebära att en hotad budget kan leda till att en 100-poängskurs klaras av på 50 timmar, eller att elever har två lektioner samtidigt på schemat.

”Stoppa vinsten eller stoppa betygsinflationen?”

Skolor inom Academedia har haft betyg som ligger 80-90 procent över provresultaten, menar de två lärarna, och frågar EQT om det är en affärsidé. Samtidigt står Academedia fast i att elever ska få betygsätta lärarna, och därmed få inflytande över lärarnas löner.

”Tycker du rätten att göra vinst på skolor ska gå före demokratiska beslut?”

Academedias vd Marcus Strömberg vill begränsa politikernas inflytande över friskolorna, och därmed vinsterna, menar de två lärarna.

”Tror du inte längre på experimentet med vinstdrivande skolor?”

Om den svenska skolan halkar efter, och det sker samtidigt som vinstdrivna skolor infördes, finns det kanske ett samband, menar Magnus Ekblom och Göran Drougge, och avslutar med att fråga ”vi tror att majoriteten av skattebetalarna anser att varje krona som går till skolan ska användas för att ge varje elev de absolut bästa förutsättningarna till lärande […] men vi kanske är naiva?”.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm