jan-bjorklund_artikel

Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Friskolor

Björklund vill sätta stopp för religiösa friskolor

Liberalernas partiledare Jan Björklund återvinner sitt gamla förslag om att förbjuda religiösa friskolor.
– Det är en död fråga på de här skolorna, att man inte skulle integrera, säger Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

Ett etableringsstopp för nya religiösa friskolor och inga fler elever till de som redan är etablerade.

– Religiösa friskolor medverkar till att spä på den segregering som finns i förorterna och som redan är stor. Vi menar att detta är olyckligt, sa han under måndagens presskonferens.

Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén vill inte prata om förbud.

– Vi uttalar oss inte mot konfessionella huvudmän, men det är viktigt att undervisningen är fri från konfessionella inslag så att lärare får möjlighet att utföra sitt uppdrag, det vill säga att stå upp för demokrati, jämställdhet och ett öppet samhälle. Om lärare inte har de möjligheterna bryter man mot skollagen, säger hon.

I dag finns ett sextiotal religiösa friskolor i Sverige, 50 kristna, en judisk och 10 muslimska. Om Björklund får som han vill så kommer de att mötas med expansionsstopp och strängare tillsyn.

– Staten kan inte ta ställning kring olika religioner, eller särbehandla. Men en religiös aktör har inte samma läroplan som andra huvudmän, säger han.

Det finns forskning som säger att friskolor som sådana bidrar till segregation.

– Bostadsprincipen ska inte avgöra var man hamnar. Rätten att välja skola gör att ungdomar i Tensta kan gå i innerstan. Det här handlar inte om ägare, utan i dag handlar det om religiösa friskolor, säger Jan Björklund.

– Det finns väldigt lite kunskap och beprövad erfarenhet bakom förslaget. I EU och i FN-stadgarna slås det fast att föräldrar har rätt till religiöst och filosofiskt inflytande över sina barns skolgång, säger Bo Nyberg.

Jan Björklund föreslog förbudet redan 2005, men mötte motstånd från sina allianskamrater, framför allt Kristdemokraterna.

Så sent som i somras sade dåvarande gymnasieministern Aida Hadzialic (S) att hon kunde tänka sig ett förbud.

Men i Dagens Nyheter på måndagen är utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) och tillförordnade gymnasieministern Helene Hellmark Knutsson (S) mer försiktiga. Lagen kan behöva skärpas, säger de.

Moderaterna är inne på samma spår och kräver en hårdare skollag.

– Vi vill ha nolltolerans mot skolor som bryter mot skollagen, och bryter man mot detta förlorar man sitt tillstånd. Men en mycket skarp skollag och en mycket skarp inspektion så möter vi detta men förbud är inte rätt sätt att gå, säger skolpolitiska talesmannen Camilla Waltersson Grönvall (M).

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm