SKL kritiskt

”Bra att kommunerna inte hastar”

Lärarnas Riksförbund hävdar att kommunerna inte har levt upp till intentionerna med karriärreformen, men SKL slår tillbaka.
– Att skapa en bild av att kommunerna inte är intresserade av karriärtjänsterna är inte särskilt schysst, säger Per-Arne Andersson på SKL.

I en debattartikel kritiserade Lärarnas Riksförbunds ordförande, Bo Jansson, hur skolans huvudmän, kommuner och friskoleföretag, hanterat genomförandet av karriärtjänstreformen. Kritiken handlade om att huvudmännen inte följer intentionerna bakom reformen och att det är stora skillnader i hur tillsättningarna av tjänsterna formellt gått till.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) reagerar nu starkt på debattinlägget.

– I artikeln ges en bild av att kommunerna inte skulle vara intresserade av reformen. Fakta är att 270 av 290 kommuner har infört karriärtjänster, även om alla inte har utnyttjat hela beloppet.  Det tycker jag visar att kommunerna är väldigt intresserade. Att skapa en bild av att motsatsen är inte särskilt schysst, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Avdelningen för lärande och arbetsmarknad vid SKL.

Per-Arne Andersson är överlag nöjd med hur kommunerna har skött sitt uppdrag. Han menar att det är bra om kommunerna strävar efter att vara noggranna så att reformen ges legitimitet och att karriärtjänsterna går till rätt personer.

– Min bild är att de allra flesta har utannonserat de här tjänsterna och det handlar om att tydliggöra vilka krav man ställer på lärarna. Det handlar till stor del om att skapa legitimitet så att kollegorna inte ska titta misstänksamt på den som får en karriärtjänst.

Han framhåller att det ska vara tydligt varför just den här läraren fick tjänsten, vad man har haft för grunder för valet och vad man kan förvänta sig av den här personen.

Men den bild som framkommer i Lärarnas Riksförbunds undersökning är att det är stora skillnader i hur tillsättningarna formellt har gått till. Drygt 3 av 4 ombud svarade att karriärtjänsterna utlysts. 32 procent svarade att arbetsgivaren inte har tagit fram tjänstebeskrivningar för tjänsterna och 51 procent av ombuden svarade att arbetsgivaren inte formulerat konkreta kvalifikationskrav för tjänsterna.

– Det beror på att man hade så kort om tid och att man inte är van. Men de som har haft tydliga kvalifikationskrav har lyckats bättre. När man hastar fram och inte hinner ta fram kvalifikationskrav så leder det till att man bara tar de lärare som verkar bäst och så kör man, säger Per-Arne Andersson.

Han menar att allt talar för att det är bra att man inte hastar. Det är inte bra att ta snabba beslut som man sen ångrar för det gör att reformen riskerar att tappa legitimitet.

– Det är viktigt att tjänsterna utannonseras, att det blir transparent och tydligt varför just de här personerna fick försteläraruppdraget och vad man förväntar sig av dem.

Med tanke på resultatet i rapporten, behövs det tydligare riktlinjer för hur karriärtjänsterna ska inrättas?

– Vi har redan tagit fram ett särskilt dokument för hur man ska inordna karriärtjänsterna. Vi har gått ut till våra medlemmar och informerat om att det ska vara tydligt vad man förväntar sig av förstelärarna och vad som krävs för en sådan tjänst. Sådana riktlinjer finns redan.

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm