Annons

Därför är skolan viktig!

Publicerad 16 juni 2014

Fakta

Jobba med elevernas motivation

Håkan Jenners viktigaste tips för motivation

  • Kom ihåg att motivation inte är en egenskap utan ett resultat av tidigare erfarenheter och det bemötande man får.
  • Fundera på vad som kan påverka elevens motivation. Vilka förklaringar finns det till att eleven kanske inte är motiverad? Är det till exempel rädsla för misslyckande snarare än bristande vilja?
  • Var uppmärksam på de förväntningar som du förmedlar. Se på din elev i ett gott ljus. 

Sju tips på hur du kan jobba med elevernas motivation

  • Utgå från din elevs drömmar och stötta hen i att komma in på det spåret via utbildning och lärande.
  • Använd mycket humor. Skoja med dina elever, bjud på dig själv och dina egna tillkortakommanden. 
  • Sänk förväntningarna på betygskraven. Det kan vara till hjälp att berätta för elever som inte presterar i skolan att det oftast räcker med ett E på ett yrkesprogram för att få ett jobb.
  • Prata konkret. Ge exempel på löner, vad det kostar att bo och leva och vad som krävs för att få bidrag.
  • Surfa på Platsbanken, sidor om utbildningar och lönestatistik för olika yrkesgrupper. Visa att det finns skillnader.
  • Räkna på skillnaden i ekonomi mellan att jobba och leva på bidrag. Då kan eleven förstå vad man kan tjäna på att göra sitt bästa i skolan.
  • Fråga eleverna vad de skulle köpa för 10 000 kronor. Det ger en bra bild av vilka materiella vardagsdrömmar eleven har. Visa att mycket går att köpa eller göra när man jobbar.

Källa: Margareth Hagberg och Magnus Skråge

Relaterat

I klass 8B på Folkasboskolan utanför Hallsberg står motivation och framtid på schemat. Det är studie- och yrkesvägledarna som ska inspirera eleverna att börja tänka på en kommande yrkeskarriär. Man gör det klassvis, tillsammans, och med frågor som öppnar för diskussion. 

Det är fredagsmorgon och klockan är strax efter halv nio på Folkasboskolan i Pålsboda, några mil utanför Hallsberg.Eleverna i klass 8B lommar sakta in i datasalen. Eva Wistrand, mentor i klassen, letar rätt på några eftersläntrare. I dag ska frågor kring framtida yrkesdrömmar diskuteras. Studie- och yrkesvägledarna Margareth Hagberg och Magnus Skråge ska under en timme försöka öppna dörren till framtiden.

– Vi ska prata om varför det är viktigt att gå i skolan och få betyg men också vad det kan leda till om du som elev satsar eller väljer att strunta
i skolan. Det är viktigt att motivera och inspirera eleverna, inte minst i att de pluggar för att få godkända betyg, säger Magnus Skråge.

Sedan ett par månader arbetar de tillsammans i ett projekt, syv-syd, där målet är att träffa sjunde- och åttonde klassare för att prata om framtida studier och yrken.

– Vi vill väcka elevernas lust att plugga och ett annat syfte är måluppfyllelse kring betygen på skolan. Vi hoppas att eleverna börjar tänka på att det kan vara bra att lära sig saker och att det finns ett liv som vuxen efter skolan. Vi gör det med flera konkreta exempel, fyller Margareth Hagberg i.

Eleverna är nyfikna på vad duon ska prata om. Och varför ska de egentligen vara i datasalen?

– Jo, säger Magnus Skråge. Tanken är att vi ska ta reda på uppgifter om löner och bidrag. Vi ska fundera på om det lönar sig att plugga och hur man får ett jobb. Vi ska även prata om era drömmar och hur ni ska göra för att nå dem.

Margareth Hagberg tittar ut över klassrummet och kastar ut den första frågan:

– Varför är det viktigt att gå i skolan?

Några elever räcker upp handen. De funderar. Mumlar. Och till sist:

– För att vi måste.

Många skratt.

– Ja, svarar Magnus. Det är ju skolplikt i Sverige. Men kom igen, varför är det viktigt att gå i skolan? Hur kom det sig att du klev upp i morse och kom hit? Du kan ju skita i det om du vill.

– Mamma och pappa säger att jag ska gå. Men jag vill ju lära mig saker också. Sedan är alla kompisar här, säger Oskar Sarbäck.

– Du då, varför gick du hit i morse? frågar Magnus och pekar på Linnea Näslund.

– Jag? Jag bara gick jag. Ha, ha. Men jag tycker att det är roligt att lära mig saker och träffa kompisarna, svarar hon.

Diskussionen glider över i att handla om betyg och att det kan vara både roligt och ganska tråkigt att lära sig saker. Särskilt när man måste.

– Ni behöver tänka lite på vad pluggandet ska leda till, fortsätter Margareth Hagberg.

Magnus Skråge bollar ut frågan kring vad kunskap kan omvandlas till och svarar själv:

– Det ska bli ett jobb. En arbetsgivare ska anställa dig. Och vad får du för det?

– Pengar! Jag ska jobba och arbetsgivaren ska ge mig en lön, säger Emil Olsson.

Margareth Hagberg fattar en svart tuschpenna och skriver med stora bokstäver på tavlan:

En normal lön i Sverige är cirka 17 000 kronor per månad efter skatt. Socialbidrag per månad är cirka 7 000 kronor.

– Om du vaknar på morgonen och känner att ”nä, i dag vill jag inte gå till skolan”. Får du de här pengarna då?

Någon försöker med att pappa kommer att betala. En annan med att jag kan bli fotbollsproffs och då löser sig allt. Se bara på Zlatan.

– Det finns ju sådan där e-kassa, säger Oskar Sarbäck.

– Du menar a-kassa? Så här är det. För att få det måste du först ha jobbat. Du måste visa att du har haft en inkomst för att få a-kassa.

Eleverna ser förvånande ut.

– Alltså, fortsätter Margareth, för att du ska få en inkomst är den bästa vägen att utbilda sig och få ett jobb.

Räkneexemplen fortsätter med vilka utgifter som kommer med vuxenåren. Mat, hyra, kläder och kostnader för bil, el, telefon och tv.

– Sedan kan du spara pengar varje månad. Enkelt kan vi säga att du kan lägga undan 10 000 kronor varje månad. Vad skulle du köpa för dem?

Ett fett bröllop i USA, en sportbil, böcker, massor av böcker, en lyxig handväska, en lägenhet mitt i Örebro, ett piano eller en resa.

Eleverna får höra om exempel från stora arbetsplatser som ska anställa. Man talar om två högar i rekryteringen. De med inget jobb och de som redan har ett jobb.

– De som redan har ett annat jobb går ofta före. Tänk på det, säger Margareth Hagberg.

Eleverna sätter sig parvis vid datorerna. Det suckas och pustas för bredbandet är så dåligt. Uppgiften är att söka information om lediga jobb på Platsbanken, information om yrken och utbildningar samt lönestatistik för olika yrken.

– En hjärnkirurg kan tjäna över 70 000 kronor i månaden. Fast då måste man gräva i hjärnor och kunna väldigt mycket, säger Marry Day. Jag vill nog jobba inom handeln. Kanske i en klädaffär?

Kompisen Hanna Jacobsson har sin yrkesplan klar:

– Jag ska bli författare. Eller jobba med media. Jag tycker om att skriva och läsa. Jag hoppas att jag lyckas. Jag vill i alla fall visa att jag är bättre än vad alla tror, säger hon.

Oscar Sarbäck har två spår, antigen vill han jobba med IT och datorer eller bli psykolog.

– Då är det viktigt att få bra betyg och läsa rätt på gymnasiet. Jag tycker att det verkar väldigt intressant att jobba med människor och psykologi verkar roligt.

Att vara lärare verkar vara så där lönemässigt, menar eleverna. Och studie- och yrkesvägledare verkar inte heller ligga i topp inkomstmässigt.

– Men pengar kanske inte är allt, säger Vanessa Nordström.

Timmen lider mot sitt slut och klassen summerar den med att det var roligt att tänka på framtiden.

– Jag tycker att det är bra att få veta mer. I nian hade det varit lite för sent, säger Maja Lif.

– Det var jättebra. Jag vet att skolan är viktig men nu blev det tydligt. Och jag har fattat att det är smart att utbilda sig för att man ska få jobba med det man vill, säger Josefin Lyktberg.

Margareth suddar ut räkneexemplen från tavlan.

– Varför vi pratar så mycket om pengar? Jag tror att det är ett konkret och bra sätt för eleverna att förstå att inget kommer gratis. Det krävs en insats för att man ska få ett jobb och lön. De måste jobba lite. Fast man behöver inte ha högsta betyg, det räcker ofta med E.

– Att vi samarbetar på det här viset ger mycket. Det är roligare och vi får en chans att verkligen få ut våra budskap till många samtidigt. Annars har vi i bästa fall några minuter per elev och då går de redan i årskurs nio och det är lite för sent, säger Magnus Skråge.

Projektet föddes i höstas. Margareths arbetsgivare uttryckte när hon anställdes att de ville att studie- och yrkesvägledarna i kommunen skulle jobba tillsammans på ett genomtänkt sätt, något som också lockade henne att ta jobbet. Att sitta själv på sin snurrstol på kontoret är bra, men att gå ut i klassrummet är ett effektivare sätt. Att möta eleverna ihop och försöka hitta motivation och lust att lära hos gruppen är viktiga drivkrafter.

– Det är viktigt att börja tidigt och jag tycker att det är väldigt roligt att ha Magnus vid min sida. Vi har ett fint samarbete och jag tycker att vi kompletterar varandra i klassrummet.

– Det bästa sättet att motivera är att se eleven och vilka förutsättningar varje person har. Jag har träffat många som har tappat tron på framtiden. De behöver hjälp att plocka fram sina drömmar och se en realistisk väg dit. För oss gäller det att så ett frö, stötta och följa upp, säger Magnus Skråge.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons
Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Annons
Almedalen 2018

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Annons
Annons

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Annons

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

"Lärare kan för lite om dyslexi"

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons