Annons
Foto: Christopher Olssøn

De förlorade två elever på Utøya

Publicerad 22 september 2011

Torsdag den 18 augusti klockan 9.00 och skolstart. 200 nya elever börjar på Nesoddens vidaregående skole och flaggan är på halvstång.
Två av skolans elever blev ihjälskjutna i tragedin på Utøya den 22 juli.

- Det blev en mycket speciell och svår skolstart. Vi skulle möta sorgen och samtidigt välkomna 200 nya elever med flaggan på halvstång, säger Erik Heier.
Han var på semester i Frankrike när tragedin hände. Erik Heier är rektor sedan 15 år på Nesodden. Han förstod att en av hans egna elever i historia, en flicka, förmodligen varit på Utøya eftersom hon var politiskt aktiv. Hon, med förnamnet Bano, var en av de som sköts till döds.
– Efter själva skolstarten gick jag direkt in i Banos klass, eftersom jag själv undervisat dem. Eleverna tyckte att de bearbetat händelsen men allt kom upp igen när de åter möttes i skolan. Och det blev en hel del tårar.
Han valde att tala om sorgen och om var hjälp finns att få för den som vill ha.
– Eleverna öppnade inte upp själva, men något lossnade när jag frågade dem om vad de minns att de gjorde och var de var den 22 juli. De tycktes känna ett behov att berätta och markera var de var geografiskt.

Elise Furuheim Bryn är 17 år, ordförande i elevrådet och var god vän med den dödade flickan:
– Jag tyckte att jag hade bearbetat sorgen, men allt kom upp igen när vi började skolan, säger hon och menar att man ändå måste gå vidare och inte får låta sådana här dåd bromsa upp livet.

Mette Molland är lärare i historia och filosofi:
– Jag visste inte hur jag skulle reagera i klassrummet, där eleverna nu förlorat två vänner. Jag tror samtidigt att både eleverna och jag kände att det var bra att mötas igen efter det som hänt. Jag grät och det måste man få lov att göra. Det har känts som jag har förlorat mitt personliga försvarsverk, säger Mette Molland.

Matias østebø, lärarutbildad socialpedagog, arbetar med eleverna på skolan sedan 2006. Han rekryterades i samband med att vissa skolor inne i Oslo anställde väktare. På Nesodden ville man arbeta förebyggande.
– Jag jobbar mitt bland eleverna med olika slags arrangemang, både inom sport och kultur, med målet att skapa trivsel och trygghet.

Samtalet kommer oundvikligt in på Breivik, som utförde dåden i somras. Alla är eniga om att det svåraste är att han är ”som vem som helst”. Han växte upp i ett finare område i Oslo.
Hur kan skolan hitta extremister innan de går för långt?
ERIK: Jag tror inte på att driva särskilda kampanjer mot extremism av olika slag. Det enda som hjälper är långsiktigt demokratiarbete på skolorna.
ELISE: Jag har funderat mycket på hur Breivik var i min ålder. Jag tror många elever undrar just det. Och hur vi ska möta åsikter av det slag han har. Vi vill visa förståelse och respekt för alla samtidigt måste vi dra en gräns, visa vad vi inte kan tolerera.
METTE: Jag tror att vi inom alla skolämnen måste utveckla elevernas förmåga till reflektion och att kunna se skillnaderna i samhället.
MATIAS: Allt vi gör här på skolan är till för att skapa sammanhållning, gemenskap och vänskap. På det sättet kan vi fånga upp de mest förvirrade eleverna och det blir svårare för någon att stå ensam och bli utanför.
ELISE: Men hur gör vi för att visa när någon gått för långt? Jag menar Breivik har gjort ett eget val i ett samhälle som är tolerant...
MATIAS: Ja, svårigheten är väl att Breivik inte tycks ha levt något särskilt udda liv. Och det finns ju välfungerande psykopater.
ERIK: Det är viktigt att vi inte fått den rättspsykiatriska undersökningen än. Det kan vara farligt att dra för stora slutsatser än.
METTE: Breivik säger hela tiden att han läst så mycket, att han på egen hand läst in en Master. Men det har inte skett i ett sammanhang med utrymme för reflektion och vägledning, säger hon och förklarar hur Breivik gjort sina egna slutsatser kring historien och hur fel det kan bli.

Ska skolan bemöta kränkande ord?
– Ja, det är något med orden. Vi kan dra en gräns genom att reagera och förklara att eleven får lov att använda andra ord, säger Mette.
Erik invänder samtidigt att han är rädd att de går under jorden i stället då.
ELISE: Självklart ska vi ha frihet att uttrycka oss. Men samtidigt används i dag ordet ”jude” som en nedsättande benämning på många skolor i Oslo. Ordet används utan att någon verkar tänka på ordets egentliga betydelse.
– Det är märkligt att ordet jude liksom blivit historielöst, säger Mette.
MATIAS: Jag går in i alla klasser och jag lägger mycket vikt på språkbruket, särskilt för killarna. Många säger att ingen bryr sig men jag förklarar att det alltid finns någon som tar illa vid sig och inte vågar säga något, säger han och fortsätter:
– Samtidigt har intoleransen i språket blivit mycket högre sedan 22 juli.

Vi börjar tala om hatet på nätet, om nätmobbing och liknande:
– Det har blivit en enorm uppslutning mot Brevik på både Facebook och Twitter, säger Elise och Matias fyller i:
– Det glädjer mig att acceptansen för att vara anonym på nätet också minskat radikalt på sista tiden.
Men hur ska vi upptäcka de extremistiska sajterna?
– Fördelen är väl att nätet just är snabbt och öppet, då upptäcks de och så bildas motgrupper och folk som plockar isär deras argument, säger Elise.
Skolans uppgift blir att utrusta eleverna så bra som möjligt så att alla förstår och kan värdera informationen på nätet, argumenterar Erik. Detta är förmodligen den verkliga utmaningen med tanke på hur slugt Breivik agerade på nätet. Han använde olika språkbruk och ton i sina texter beroende på vilken sajt han befann sig på. Han agerade för att höra hemma, inte sticka ut, oavsett vilken sajt han kommenterade.
Behöver er skolas krisplan revideras efter erfarenheterna från 22 juli?
– Vi har en beredskap för kriser genom ett tvärfackligt team som möts varje vecka på skolan och så har kommunen ett kristeam. Dessa fungerade mycket bra i år, men för sådana här situationen kan samtidigt ingen beredskap finnas. Det gäller att kunna reglerna i ryggmärgen och gå på sunt förnuft.

I augusti 2006 dog en av skolans elever i en båtolycka och en annan blev mycket svårt skadad.
– Då hade skolan redan startat och måndagen efter den helgen blev mycket tung, säger Erik Heier och undrar hur skolan kunnat tackla om sommarens attentat skett under terminen.
– Vi hade säkert inte haft några lektioner men haft öppet för alla som ville komma.
Dödsskjutningarna i år skedde medan det fortfarande var sommarlov och skolan hade inte ansvar där och då. Men de två elevernas begravningar avslutades bägge med minnesstunder som hölls i skolans matsal, vilket föräldrarna önskade. Så skolans personal blev inblandad ändå.

(Från vänster på bilden: Mette Molland, lärare i historia, Matias Østebø, socialpedagog, Erik Heier, rektor och Elise Furuheim Bryn, elev och ordförande i elevrådet.)

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Kollegial granskning stärker lärarna

Kollegial granskning

I Linköping granskar en lokal ”inspektion” lärarna på kommunens skolor. Anledningen: Att lyfta goda exempel och ge lärare återkoppling på vardagsarbetet. Lärarna själva känner sig stärkta av granskningsbesöken.

 

Annons
Annons

”Trygghet i skolan handlar om att bli sedd”

Lärmiljöer

Hur skapar man tryggare klassrum och miljöer i skolan? Arkitekten och skoldesignern Peter C Lippman lyfter fram vikten av hörn där elever både kan känna sig säkra och sedda.
– Viktigast är ändå att du lär känna dina elever, säger Lippman.

Annons

Ny forskning: Mentorsuppdraget splittrar lärarnas arbete

Forskning

Mentorsuppdraget tränger in i förberedelserna av undervisningen och läraren får svårt att bestämma över och planera sin arbetstid.
Det visar Helena Wallströms avhandling.

Nytt stöd ska hjälpa skolor förebygga elevhälsoarbetet

Elevhälsa

Många skolor strävar efter att organisera elevhälsoarbetet för att det ska bli mer förebyggande och hälsofrämjande – men utmaningen är stor. Nu släpper SPSM ett nytt stödmaterial som ska hjälpa skolorna i utvecklingen.

Annons
Annons

Språkutveckling på schemat

Projekt

På Nya Munken bryter man schemat för att eleverna ska kunna jobba med språkutvecklande pass. Projektet är en fortsättning på läslyftet med syftet att öka måluppfyllelsen.

Annons

Så ska lärarutbildningen bli bättre

Lärarutbildning

Minst betyget C i undervisningsämnet, obligatoriskt lämplighetsprov och mer metodik. Så vill Lärarnas Riksförbund och Liberalerna stärka lärarutbildningen.
– Färre lärosäten är det viktigaste förslaget, då kan man höja kvalitén säger LR Stud:s ordförande Mimmi Rönnqvist.

Vart tog liberalismen vägen?

Blogg

"Om vi kan engagera 3 000 pensionärer till arbete i den svenska skolan, vore det inte bättre att de var i de klassrum över hela landet som saknar behöriga lärare?"
Per Kornhall är kritisk till Liberalernas utspel om att låta Skolinspektionen rekrytera tusentals lärare.

L vill stänga skolor som ger glädjebetyg

Förslag

Anställ 3 000 pensionerade lärare för rättning av nationella prov och ge Skolinspektionen rätt att dra in tillstånden för skolor som delar ut glädjebetyg. Det är Liberalernas förslag för att säkerställa likvärdig bedömning.

Läraren: Ställ frågor till dina läromedel

Läromedel

Den svenska modellen där lärare ansvarar för läromedelsinköp är ovanlig. Historieläraren Lina Lindström och hennes kollegor lade en hel termin på att hitta rätt bok.

Nationella prov i svenska sprids på sociala medier

Nationella prov

De nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 har under tisdagsmorgonen spridits bland elever på sociala medier. Uppsatsdelen som skrivs på torsdag ska också ha spridits.

Så ska lärarnas karriärstege se ut

Läraryrket

Professionell utveckling i fyra steg, och fokus på kärnuppdraget – att undervisa. Det är huvudpoängerna i utredningen som ska stärka lärarprofessionen.

Lärarbristen: Viktigt behålla befintliga lärare

Behörighet

I några av landets kommuner är andelen behöriga lärare under 50 procent.
– Det görs en del men för lite. Man måste jobba för att behålla de behöriga lärare man har, säger Mattias Björlestrand, LR Norberg.

Regeringen: Staten bör ta större ansvar för gymnasieskolan

Styrning

Regeringen ska utreda hur staten kan ta över delar av ansvaret för gymnasieskolan från kommunerna. LR:s Åsa Fahlén välkomnar idén: ”Jag jublar” säger hon.

Det här är skolans otryggaste plats

Blogg

När man är naken ska man ha rätt att kunna bestämma vilka som kan se en eller inte – särskilt som barn.
Så varför ska barn tvingas att duscha bland ett dussin andra?
Alexander Skytte, idrottslärare, skriver om skolans otryggaste plats: Omklädningsrummet.

30 år efter genombrottet i mellon: ”Satsade hellre på att bli lärare”

Musiklärare

För 30 år sedan deltog läraren Karin Ljung i Melodifestivalen med låten ”Säg är det sant?”. Men hon valde bort artistkarriären för att satsa på läraryrket.

”Låt eleverna använda sina hjälpmedel vid nationella proven”

Debatt

Att inte låta elever med dyslexi använda stavningsprogram vid de nationella proven är lika dumt som att ta bort den synskadades vita käpp när hen ska gå över vägen, skriver läraren Karin Herlitz i ett debattinlägg. 

Kommentera

Skolan med nolltolerans mot skojbråk

På Järvenskolan Tallås i Katrineholm har man nolltolerans mot skojbråk.
– Om man får skojbråka blir det en kultur där det är okej att slåss, och det vill vi inte ha på skolan, säger specialläraren Maria Ekberg.

Pedagogiska överlämningar problem för lärare och elever

Elevhälsa

Misslyckade överlämningar när elever byter skola eller skolform skapar problem för lärare och lidande för elever. Specialpedagogen Ida Necovski tycker det är dags att prata om det.

”God undervisning leder till studiero”

Ordning och reda

Bra lärandemiljö och god undervisning leder till studiero. Det var ett budskap som återkom när trygghet och studiero diskuterades i en öppen utfrågning i utbildningsutskottet. 

Jonas Vlachos: Höj kravnivån på nationella proven

Nationella prov

De nationella proven ska bli mer styrande. Som en följd av det kommer fler elever få betyg F, förutspår nationalekonomen Jonas Vlachos. Själv tycker han att F-nivån borde avskaffas.

Skolverket svarar på kritiken: Ytterst huvudmannens ansvar att fortbilda lärare

Replik

Matematikläraren Johan Wikström riktade i en debattartikel skarp kritik mot att programmering nu införs i skolans matematikkurser.
Nu svarar Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner på Skolverket, på kritiken.

Kommentera

Så ska skola och föräldrar kunna mötas i konflikten

Arbetsmiljö

Konflikten mellan skola och föräldrar har blivit ett växande besvär och har lett till en stark debatt. Lärarnas Riksförbund, Föräldraalliansen och Barn i Behov möttes nyligen för att diskutera problematiken i skolan och hur man ska bli bättre på att arbeta tillsammans i framtiden.

Satsning för särskilt begåvade elever – så gick det sen

Särskilt begåvade

För tre år sedan storsatsade Simrishamns kommun på högstadieläraren Ola Olsson för att sprida kunskap om särskilt begåvade elever. Men hur gick det sen?

Mer forskning ska ge bättre lärare

Forskning

Bättre lärarutbildning – och i förlängningen bättre förutsättningar för lärare. Det ska bli resultatet av det förslag som i dag lämnades över till regeringen. 

”Lärare behöver få hjälp med extra anpassningar”

Stöd

Många lärare tampas dagligen med hur man ska ge elever extra anpassningar som stödinsats. Specialpedagogen Helena Wallberg vill se nya tag för att bryta den stora osäkerheten i skolan.
– Skolan ägnar för mycket tid åt att skriva listor på extra anpassningar, då har det redan gått snett, säger hon.

Valet 2018

Liberalerna tar täten som skolparti

Valet 2018

Liberalerna har den bästa skolpolitiken enligt väljarna, visar Novus senaste väljarmätning.

”Det är dags att lägga ner Skolverket”

Debatt

Att man stoppar in programmering i redan fullmatade matematikkurser har fått bägaren att rinna över, för matematikläraren Johan Wikström.
Nu har det blivit dags att lägga ner Skolverket, skriver han i sitt debattinlägg.  

Kommentera

Undervisning på distans blev skolans lösning i snökaoset

Digital undervisning med videosamtal mellan lärare och elever blev Färsingaskolans nödlösning för bibehållen undervisning i det rådande snöovädret.

– Jag sa till lärarna att vi ska våga pröva någonting nytt, säger Chris Hansen-Sonestam, rektor på skolan.

”Vi tar föräldrarnas förtvivlan på allvar”

Undervisning

En bok för föräldrar om hur barn lär sig matematik har blivit en riktig kioskvältare i Norge. Men även lärare har mycket att hämta i boken, säger författarna Elin Natås och Anne Lene Johnsen.
– Vi ger lärare förståelse för varför elever inte förstår och konkreta verktyg för att hjälpa.

Virala läraren: Lär eleverna om datorer – utan datorer

Viralt

Richard Appiah Akoto undervisar i datoranvändning – utan att använda några datorer. Foton av den ghananska läraren som lär ut datoranvändning med hjälp av svarta tavlan har blivit en viral succé och har delats tusentals gånger på sociala medier.

Nya avtalet: ”Måste titta på var gränsen för undervisningstid går”

Avtalsrörelsen

Om en månad ska det nya läraravtalet vara i hamn. En viktig del i förhandlingar som pågår just nu är hur mycket lärare undervisar.
– Det måste finnas gränser för hur mycket är det rimligt att undervisa, säger LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ny miljonsatsning på ledarskap för lärare

Ledarskap

I Kiruna storsatsar man på lärares ledarskap. Nära tio miljoner kronor skjuts till för att 130 lärare i kommunen ska få utveckla sitt ledarskap.

Så ska lärare orka jobba längre

Forskning

Det behövs nya mönster i arbetslivet om medarbetare ska jobba till 69 års ålder. ​​​​Professor Ewa Wikström leder ett forskningsprojekt där man har studerat olika metoder för hur arbetslivet kan behålla fler anställda längre upp i åldrarna.

Här är årets Lärarpristagare

Naturvetenskap

Årets lärarpristagare är utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien, och fyra pedagoger inom naturvetenskap och matematik får dela på 200 000 kronor.
– Jag blev lite häpen, jag är en vanlig högstadielärare, säger NO-läraren Hans Erkhammar.

Lärare lockas med 6 000 mer i lön för att jobba på ytterstadsskolor

Lön

Med 6 000 kronor mer i månadslön hoppas Stockholm stad locka fler lärare till två skolor som ligger i socioekonomiskt svaga områden.

”Lärmiljön har blivit lugnare med lågaffektivt bemötande”

Problemskapande beteende

I grundsärskolan i Linköping jobbar pedagogerna sedan flera år med lågaffektivt bemötande.
– Nu fokuserar vi på rätt saker, säger läraren Linda Davidsson.

Forskning: Lärare saknar verktyg för att hantera extremism

Forskning

Kommuners handlingsplaner för våldsbejakande extremism i skolan är ingen tillräcklig grund för lärarna. Det menar forskaren Christer Mattsson.
– Råden som ges till lärarna är banala och ytliga, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons