229d6665
Foto: Susanne Kronholm

”Det är mer arbetsuppgifter nu”

Från 460 undervisningstimmar till 550 timmar.
Det betyder 20 procent mer undervisningstid.
Det är tufft att vara lärare i Norrköping. 
– Det funkar inte att hålla på så här i längden, säger Ingela Lundgren, gymnasielärare på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping.

Ingela Lundgren

Ålder: 37.
Undervisar: I filosofi, svenska och historia på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping.
Utbildning: Lärarhögskolan i Linköping.
År i yrket: 11.
Bor: Radhus i Norrköping.
Familj: Maken Andreas, 38, IT-tekniker och sönerna Erik, 5, och Arvid, 7.

Mer undervisning. Mindre av allt annat. Det är ett mantra som sveper fram över hela Skolsverige. På Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping syns det svart på vitt. Ingela Lundgren, lärare i svenska, historia och filosofi, är en av dem som drabbats hårdast. På ett bräde fick hon sin årliga undervisningstid utökad med 90 timmar, runt 20 procent.
– Vissa veckor är det hopplöst att hinna med, säger Ingela när Skolvärlden följer henne under en skoldag.
Precis som fyra andra dagar i veckan kommer hon till skolan tio i åtta. I lärarrummet är det förvånansvärt tyst och tomt.
– Vi hinner inte träffas lärare emellan på samma sätt som tidigare. Det känns att det är mer arbetsuppgifter nu än när jag började som lärare för elva år sedan, säger Ingela Lundgren.
På vägen till sitt arbetsrum stannar hon och diskuterar med några elever. Kontakten med eleverna får aldrig stryka på foten hur mycket undervisningstimmar hon än får.
Kollegan Marie Hellström håller med:
– Mötena med elever är otroligt viktiga. De måste få ta tid.  

Förbereda sig

Den utökade undervisningstiden innebär att en lärare på skolan undervisar drygt hälften av de 35 timmar som är schemalagda på skolan. Till det kommer de 10,5 timmar förtroendearbetstid som läraren förlägger när och var som helst. En lärares livsluft ihop med de långa loven, menar vissa.
– När jag var ute på praktik på Lärarhögskolan träffade jag en äldre lärare som undrade hur jag kunde välja yrket. Han tyckte det var vansinne nu när lärarens arbetstid höll på att regleras allt mer. Han var van vid att ha sina undervisningstimmar och sedan göra vad han ville.
Det är väl så många lärare vill ha det?
– Nej, den tiden är förbi. Vi vill ha tillräckligt med tid för att kunna förbereda oss, rätta skrivningar, ha utvecklingssamtal, diskutera med kollegor och stötta elever.
Med fler undervisningstimmar blir det svårt, menar Ingela Lundgren. Att jobba på söndagarna är snarare regel än undantag…
– Hade inte mina föräldrar hämtat barnen ett par dagar i veckan vet jag inte hur det skulle gå, säger hon och pustar ut över en kopp kaffe i lärarrummet.
En våning ner sitter rektor Claes Göransson. Han tror att undervisningstaket närmat sig.
– Det finns inga formella hinder att schemalägga 35 timmars undervisningstid. Men det faller på sin egen orimlighet. Det är en massa annat som ska hinnas med.
Men om förtroendearbetstiden försvinner?
– Nej, jag tycker inte man ska röra de 10,5 timmarna. Lärarna behöver förtroendearbetstiden.
De tuffa sparkraven gör att Kungsgårdsgymnasiet inte har råd att ta in några vikarier. Det lokala avtal som gjorde att lärarna vickade för varandra har den lokala fackklubben sagt upp i protest mot de utökade undervisningstimmarna. Det betyder mer jobb för Claes Göransson. Han eller någon av de biträdande rektorerna får gå in och öppna för att starta en lärarlös lektion när någon lärare är sjuk.
– Den utökade arbetstiden slår mot alla, inte minst eleverna, säger Ingela Lundgren. Och det är ju för dem som skolan finns.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm