Elever som väckte frågan om omdömen

Även i Haninge kommun kan lärare komma att bedömas av elever.
Gymnasienämnden utreder frågan och på en grundskola har frivilliga utvärderingsformulär redan delats ut.
- Jag är inte negativ till någon form av utvärdering av undervisningen, säger Kersti Hansell, grundskolechef för årskurs 6-9.

Bakgrund/Betyg på lärare

Samtliga elever mellan åk 3-9 på Sollentunas kommunala skolor kommer från och med i vår att börja utvärdera sina lärare.
I Malmö initierades förslaget av kommunalrådet Ilmar Reepalu (S). 3 000 av stadens lärare ska nu betygssättas av sina elever efter en femgradig skala.
Även Umeås kommunalråd, Lennart Holmlund (S) har uttryck sig positivt om betyg på lärare. I sin blogg skriver han:
”Jag tror fortfarande att grundidén kan vara god och hoppas att skolan tittar på hur man har gjort i Sollentuna. Att en borgerligt styrd kommun hoppar på en idé som ursprungligen kommer från socialdemokraterna är väl nog så bra och att man finner en gemensam syn i vad som ska användas i utvärderingar av olika slag.”

I Malmö och Sollentuna kommer lärare, som Skolvärlden.se tidigare rapporterat, att betygssättas av sina elever.
I Haninge väcktes tanken att utvärdera lärare på gymnasiet av elever under ett ungdomsfullmäktige. Gymnasienämnden bestämde sig för att jobba vidare med förslaget.
– Uppdraget är att titta på vilka erfarenheter som finns i Malmö och i vår danska vänort Ishøj, som jobbar med elevutvärderingar av lärare. Förslaget ska presenteras för gymnasienämnden i maj. Men det finns i dag inte något beslut om att genomföra något, säger Mats Öhlin, chef för utbildningsförvaltningen i Haninge kommun.

Även grundskolan

I fjol togs också ett formulär för att betygssätta lärare fram för grundskoleeleverna. Det initierades av kommunens dåvarande grundskolechef för årskurs 6-9, Peter Fredriksson (numera skolchef i Sollentuna).
Betygsdokumentet delades vid starten av höstterminen ut till samtliga lärare på Brandbergsskolan.
– Vi använder det inte på något strukturerat sätt. De av lärarna som vill får använda det, säger skolans rektor Susanne Englund.
Haninges nya grundskolechef för åk 6-9, Kersti Hansell, säger att frågan om utvärderingsdokumentet ska upp i kommunens skolutvecklingsgrupp i slutet av mars.
– Där kommer vi att diskutera och klargöra hur det är tänkt, säger hon och fortsätter:
– Jag är inte negativ till någon form av utvärdering av undervisningen. Jag skulle vilja att vi diskuterade frågeställningarna innan. Allt vi gör handlar om att säkerställa att undervisningen är bra.

Delar oro

Lärarnas Riksförbunds kommunombud Anders Wilhelmsson i Haninge delar Sollentunalärarnas farhågor om att en betygssättning kan användas vid lönesättning.
– Vem ska ha hand om blanketten? Kommer den komma till skolledningen eller ska den stanna hos läraren? Det är inte eleverna som ska sätta våra löner, säger han.
– Vi tycker inte att det här är en framkomlig väg. Lärare gör redan utvärderingar av undervisningen tillsammans med sina elever.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm