Annons

"Eleverna har roligare på lektionerna"

Publicerad 4 juli 2013

Guldäpple-nominerade läraren Helena Kvarsell bad eleverna att lösa matten bakom spelet ”Candy Crush Saga”. Resultatet blev en andragradsekvation redan i sjuan. Hon var en av deltagarna ett seminarium om den digitaliserade skolans möjligheter.

På några år har andelen lärare som har tillgång till en egen bärbar dator ökat från 65 procent till knappt 90 procent, enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund, och andelen elever med egen dator växer stadigt. Det gör att frågan om IT i skolan handlar allt mer om hur digitala verktyg används pedagogiskt, om de lyfter elevernas resultat – och om de gör det för alla i skolan.

Det var ämnet för ett av seminarierna i Almedalen. Skolvärlden frågade paneldeltagaren Helena Kvarnsell, högstadielärare i matematik och NO, hur hennes användande av IT påverkat undervisningen.

– Det gör det roligare för eleverna och då är det lättare för dem att koncentrera sig och de anstränger sig lite mer. Dessutom hjälper det till att individualisera undervisningen.

Trots att hon aldrig varit särskilt duktig på datorer har hon blivit nominerad till lärarpriset Guldäpplet för sin it-pedagogik.

– Jag tycker det är respektlöst mot eleverna som lever i en värld där de ständigt är uppkopplade alla andra tider förutom vissa lektioner att diskutera om vi ska använda IT eller inte i skolan. Det handlar istället om hur vi ska använda det så att det blir minst lika bra som traditionell undervisning. Det får inte bli sämre men det kan duga att det blir lika bra också.

Själv berättar hon hur hon hela tiden prövar sig fram tillsammans med eleverna på lektionerna.

– Jag hittar något på nätet som jag tycker verkar kul att använda i klassrummet och sen testar jag det tillsammans med eleverna eftersom jag inte är så bra på digitala medier. Jag är ju bra på att planera undervisning utifrån läroplanen, säger hon.

Ett exempel är hur hon använde spelet ”Candy Crush Saga” för att träna högstadielever i matematisk problemlösning.

– Spelet går ut på att ju fler man har av samma färg desto mer poäng får man. Jag gav eleverna i uppgift att lista ut matten bakom. Det blev till slut en andragradsekvation, som sjuor egentligen inte löser. Jag hade faktiskt ingen aning om det själv eftersom jag inte löst uppgiften innan. Tanken var att de skulle lära sig hur man resonerar och systematiskt testar.

Vad är ditt bästa it-råd till andra lärare?

– Våga prova och hitta några kollegor som jobbar likadant. Hittar du dem inte på skolan så lovar jag att du kommer att hitta dem på Twitter eller i någon Facebook-grupp. Var lite prestigelös. Lyckas man inte första gången så får man helt enkelt tänka hoppsan då får vi försöka annorlunda sätt nästa gång. Lita på din pedagogiska kompetens.

Det talades i panelen om man förlorar kontrollen vid användning av digitala medier. Stämmer det?

– Ja, det gör man. När man väl lärt sig enkla digitala saker som att bifoga filer i e-post, lägga ut saker på intranät och ladda ner program handlar det om att våga släppa kontrollen i klassrummet för att få till ett individualiserat arbetssätt med it där man ser elever som producenter istället för konsumenter. Då kan man behöva stöd av kollegor, men framför allt av rektor. Man kan inte skriva en lektionsplanering med minutangivelser längre. Det krävs ett annat förhållningssätt och det måste man ha stöd för från rektor. 

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Betyg i sexan gav ökad likriktning

Forskning

Mer likriktad undervisning. Det blev en av konsekvenserna när betyg i årskurs sex infördes. Det menar Tord Göran Olovssons som disputerat på en avhandling i ämnet.

Annons
Annons
Skiftande kvalitet på yrkesprogram

Skiftande kvalitet på yrkesprogram

Ny rapport 

SCB:s undersökning av yrkesprogrammen visar på varierande kvalitet, svagt intresse för högskolebehörighet och en osäker ställning på arbetsmarknaden efteråt. Minst nöjda är elever på Hotell- och turismprogrammet.

Annons
Utvärdering: betyg
Tre stötestenar med nya betygen

Tre stötestenar med nya betygen

Statistik

Lärare känner sig väl förtrogna med de nya kunskapskraven, visar en undersökning av Skolverket. Samtidigt upplever lärarna flera utmaningar kring betygen när teorin ska omsättas i praktik.

Annons
Annons

Är den psykosociala miljön i skolan hälsosam?

Debatt

Stress och avsaknad av stöd från kollegor och ledning leder till långa sjukskrivningar. Ett ”verktyg” till förändring kan vara personlig obligatorisk handledning, skriver Gun-Marie Nachtnebel.

Annons
Filip och Fredriks film "Trevligt folk" blir lektionsmaterial

Filip och Fredriks film "Trevligt folk" blir lektionsmaterial

Integration

Nu ges alla elever i årskurs åtta chansen att se filmen ”Trevligt folk” om ett somaliskt bandylandslag i Borlänge.
 

”Vägled mot nytta såväl som drömmar”

”Vägled mot nytta såväl som drömmar”

Studie- och yrkesvägledning

Unga väljer inte utbildningar som leder till jobb. Det kan bra yrkesorientering och vägledning råda bot på – men inte på bekostnad av elevernas drömmar, enligt syvaren Lotta Lindström.

"Vi måste ge ungdomar tro på framtiden"

"Vi måste ge ungdomar tro på framtiden"

Debatt

För första gången tas nu ett samlat grepp om unga som varken arbetar eller studerar, skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

Granskning Skolverket
Kritiken: Skolverket behöver en nystart

Kritiken: Skolverket behöver en nystart

Rapport

Regeringen får hård kritik för sin styrning av Skolverket. En kraftig ökning av detaljerade uppdrag har gjort myndigheten osjälvständig och många av dess insatser är inte anpassade efter de verkliga behoven. Det framgår i en rapport från Statskontoret.

 

Tydlig struktur skapar arbetsro

Ledarskap

På Rörsjöskolan-Zenith i Malmö jobbar lärarna sedan ett par år tillbaka enligt en strikt struktur i klassrummen. Det har gjort eleverna lugnare, skapat arbetsro och hjälper eleverna att komma igång direkt med sina uppgifter.

Nyanlända elever
Kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända

Kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända

Flyktingpolitik

Regeringen beslutade i dag att alla kommuner ska ta ansvar för mottagandet av nyanlända. Kommuner med stark arbetsmarknad och få asylsökande, ska nu ta emot fler nyanlända.

”Resultaten börjar sjunka tidigt”

”Resultaten börjar sjunka tidigt”

Seminarium

Skolresultaten har sjunkit länge, vad det beror på är svårare att slå fast. Men det man vet är att det börjar redan i de första årskurserna.
– Om vi ska vi försöka hitta förklaringar måste vi titta på de tidiga skolåren, säger nationalekonomen Björn Öckert.

”Eleverna behöver fler läxor, inte färre”

”Eleverna behöver fler läxor, inte färre”

Oenighet

En politiker i Jönköping vill göra kommunen läxfri. Men han får mothugg från flera håll, bland annat från ordföranden för LR Stud, Isak Skogstad. 

Låg konkurrens om lärarjobb i framtiden

Arbetsmarknaden

Läraryrket spås ha låg konkurrens de kommande fem åren – medan studie- och yrkesvägledares framtid är mer balanserad, enligt rapport om akademikeryrkens framtidsutsikter.

Här coachas lärarna för att bli bättre ledare

Här coachas lärarna för att bli bättre ledare

Handledning

I projektet ”Lärare som ledare” observeras, coachas och handleds lärare under lektionstid. Skolvärlden var med när läraren Flemming Lindenberg hade två par granskande ögon på sig.
– Jag är otroligt tacksam över att ha fått den här hjälpen, säger han.

OECD: svensk utbildning helt okej

OECD: svensk utbildning helt okej

Statistik

Efter en tid av många alarmerande rapporter från OECD, presenterar de nu statistik som visar att Sverige ligger hyfsat bra till jämfört med andra inom OECD. Men löneutvecklingen är fortsatt ett av landets svagaste kort.

Delade meningar om dimensionering

Delade meningar om dimensionering

Konferens

Om, och i så fall hur, lärarutbildningen ska dimensioneras, diskuterades vid Universitetskanslerämbetets konferens på Stockholms universitet. 

”Sverige har låg skolsegregation”

”Sverige har låg skolsegregation”

Debatt

Hur mycket har skillnaden mellan skolor ökat? Inte så mycket som debatten ger sken av, skriver Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund​.

Regeringen: Underlätta validering av utländsk utbildning

Regeringen: Underlätta validering av utländsk utbildning

Politik

För att göra det lättare för personer med utländsk examen att jobba som exempelvis lärare har regeringen gett Universitets- och högskolerådet (UHR) uppdraget att ta fram en modell för validering av utländska utbildningar. 

Mattetävling
David fick full pott

David fick full pott

Tävling

David Wärn, åk 2, Danderyds gymnasium, tog hem segern i årets upplaga av Skolornas matematiktävling i Linköping. David lyckades lösa alla uppgifter och fick full pott – 42 poäng. Nu får han åka på en inspirationsresa till Cambridge.

Här är Liberalernas skolpolitiska beslut

Här är Liberalernas skolpolitiska beslut

Ämnesbetyg i gymnasiet och mer om folkmord i läroplanen är två skolpolitiska inriktningar som före detta Folkpartiet slog fast under landsmötet.

”Styr upp dimensioneringen av lärarutbildningen”

Debatt

Universitetskansler Harriet Wallberg vill se en tydligare dimensionering av lärarutbildningarna. Lärarnas Riksförbund håller med.

Guldäpplet-vinnaren om sin forskning och pedagogik

Guldäpplet-vinnaren om sin forskning och pedagogik

PEDAGOGIK

Cecilia Johansson vann Guldäpplet för sitt arbete med digitala verktyg i historieundervisningen. För Skolvärlden berättar hon om sin rädsla för datorer, hur hon använder bloggande som pedagogiskt verktyg och sin egen forskning i ämnet.

Syvare från hela världen möttes i Tokyo

Syvare från hela världen möttes i Tokyo

Internationell syv

Studie- och yrkesvägledaren Pia Nilsson från Gislaved deltog i en vägledningskonferens i Tokyo. Hon återvände hem med en stärkt självkänsla – påmind om vikten av vetenskaplig förankring.

Språksuccé i Huddinge

Språksuccé i Huddinge

Språkberedskap

Språkprojektet ”Alla kan följa med i förskoleklass” har nästan fördubblat antalet läs- och skrivberedda förstaklassare i Huddinge kommuns skolor.

FP vill ge premie för nyanlända elever

FP vill ge premie för nyanlända elever

Riksdagen

Ge kommunen en extra slant när nyanlända elever börjar i ordinarie klass. Så vill Folkpartiet skynda på processen och höja kvaliteten.

Så löser estetlärarna bristen på kollegor

Så löser estetlärarna bristen på kollegor

Lärarrummet

​Skolvärlden har träffat lärare i bild, slöjd och musik och pratat om bristen på kollegor, om att ha ämneskonferens på Twitter och sociala medier som utvidgat kollegium.

Bok om antiziganism till landets skolor

Fortbildning

Alla SO-lärare, på landets högstadieskolor, får i dagarna boken ”Antiziganismen i Sverige”.

Medier måste visa respekt för läraryrket

DEBATT

Den här typen av program riskerar att sänka lärare och ytterligare minska förtroendet samt respekten för lärare, skriver lärarutbildarna Helena Pokka och Marita Cronqvist. 

”Här lägger de grunden till gymnasievalet”

”Här lägger de grunden till gymnasievalet”

Gymnasievalet

Yrkesprogrammen minskar i popularitet – och har därmed stor utmaning med att nå ut till eleverna. På Gymnasiemässan lägger eleverna grunden till sina val.

Fridolin: ”Jag är trött på skollyft”

Fridolin: ”Jag är trött på skollyft”

Skolutveckling

I samband med Berättarministeriets lärarkonferens satte sig Skolvärlden till bords med verksamhetsansvariga Dilsa Demirbag-Sten och utbildningsminister Gustav Fridolin för ett samtal om skolutveckling, integration och näringslivets roll.

Nyanlända lärare resurs i klassrummet

Skolpraktik

I Landskrona får nyanlända lärare göra språkpraktik på kommunens skolor. Syftet är att de ska förbättra sin svenska samtidigt som de får en inblick i den svenska skolan.

Kränkningar mot elever med funktionsnedsättning

DEBATT

I skolan blir det tydligt att barn inte behandlas lika, beroende på om det finns en funktionsnedsättning eller inte. Det är betydligt vanligare att elever med funktionsnedsättning kränks i skolan än att elever utan funktionsnedsättning gör det, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

Nya avtalet
Ris och ros om nya avtalet

Ris och ros om nya avtalet

Förlängt kollektivavtal

Reaktionerna på det nya avtalet mellan facken och SKL andas både optimism och misstänksamhet. 

FP vill öka säkerheten med kameraövervakning

FP vill öka säkerheten med kameraövervakning

Säkerhet

Stök och slagsmål på ett gymnasium i Tensta har fått oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) att föreslå att kameraövervakning återinförs i Stockholms skolor.

Utredning föreslår nationella branschskolor

Utredning föreslår nationella branschskolor

Politik

Nationella branschskolor är huvudförslaget i regeringens utredning för att höja kvaliteten och populariteten hos gymnasiets yrkesutbildningar.

Skolan som är nischad på nyanlända

Nyanlända

Framtidsgymnasiet, en friskola som tar emot nyanlända i Göteborg, upplever ett hårt tryck. Bara den här veckan börjar 27 nya elever på skolan. Men skolan är redo.

Lärare larmar om kaos på Komvux

Arbetsmiljö

Flera lärare vid Komvux i Södertälje vittnar om en arbetsplats präglad av olust och kaos. I ett brev till kommunen skriver de om längre arbetsdagar, större elevgruppen och en ledning som inte lyssnar.

Samlas för att tala om lärarbristen

Samtal

Lärarbristen har diskuterats inom ramen för ”nationell samling för läraryrket”.
– Det är bra att ministrarna vill lyssna till våra synpunkter. Men det räcker inte med bara ord, säger LR-ordförande Bo Jansson.

Reglera mentorssystemet på högstadiet!

Reglera mentorssystemet på högstadiet!

DEBATT

För att vara en så viktig uppgift fördelas mentorsuppdraget högst tillfälligt och okänsligt, och absolut inte till det bästa från elevernas synpunkt. Som ettämnesläraren är det högst otillfredsställande att få ett arbetsuppdrag som det är omöjligt att genomföra på ett hyfsat bra sätt, skriver ettämnesläraren Camilla Bakke. 

Fjärrundervisning
Regeringen lovar snabbare lagändring om fjärrundervisning

Regeringen lovar snabbare lagändring om fjärrundervisning

Anpassning

Nu ska lagstiftningen som förbjuder undervisning på entreprenad ändras. Vinnarna är små kommuner, som idag bryter mot lagen när elever får modersmålsundervisning på nätet.

Forskning: Lärarens attityd avgörande vid autism

Forskning: Lärarens attityd avgörande vid autism

Särskilt stöd

Många lärares föreställningar kring autistiska barn kretsar kring det medicinska och att det är eleven som har en svårighet i stället för tvärtom, visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

 

Valfrihet missgynnar elever i behov av stöd

Valfrihet missgynnar elever i behov av stöd

Avhandling

Friskolorna har inte utmanat den traditionella specialpedagogiken, samtidigt som valfriheten missgynnar elever i behov av särskilt stöd. Det visar ny forskning.

"Betyg saknar stark motiverande effekt"

"Betyg saknar stark motiverande effekt"

Forskning

Betyg tillskrivs ofta funktioner som de faktiskt inte har. De fungerar till exempel dåligt som motivationshöjare, säger betygsforskaren Alli Klapp. 

Rödblå öppning för ämnesbetyg på gymnasiet

Rödblå öppning för ämnesbetyg på gymnasiet

Betyg

Flera partier från båda blocken öppnar nu för ämnesbetyg på gymnasiet. Bra, menar LR:s Bo Jansson, som anser att dagens kursbaserade system stressar lärare och elever.

Skolverket: Ge bidrag utifrån behov

Skolverket: Ge bidrag utifrån behov

Politik

Skolverket föreslår nu att regeringen tar fram en ny modell för hur statsbidragen ska fördelas till skolorna. Större behov ska innebära högre statsbidrag.

Elever undervisar under kodvecka

Elever undervisar under kodvecka

Programmering

Inom AcadeMedia har gymnasieelever satt sina kunskaper på prov genom att undervisa grundskoleelever i programmering.

Svenskar bäst på engelska

Svenskar bäst på engelska

Ranking

Svenskar är bäst i världen på engelska, enligt en ny mätning genomförd i 70 länder. Och män är bättre än kvinnor. 

Tvålärarsystem - dubbelt så bra

Tvålärarsystem - dubbelt så bra

Metod

Att jobba i par i klassrummet är tryggt, effektivt och ökar kunskapen hos eleverna. Det finns utmaningar med systemet men i Södertälje är modellen med två lärare i en klass inarbetad.