Annons
Eva Söderberg med elverna Lano Othman och Emilia Andersson i årskurs 8. Foto: Sofia Sabel
Nytänkande genom att blanda textil med andra material. Foto: Sofia Sabel
Bild 1/2

Eva bryter traditionerna med slöjd och programmering

Publicerad 5 december 2016

Fakta

Eva Söderberg: Därför är slöjd ett viktigt ämne

”I slöjdsalen får eleverna tillfälle att prova saker på sitt eget sätt inom givna ramar. De uppmuntras att göra fel och att lära sig av de fel som uppstår, antingen hos sina klasskamrater eller i sitt eget arbete. Att göra fel blir viktigt, får en funktion och detta är många elever ovana vid. Samtidigt är det ju så verkligheten ser ut; fel kommer att uppstå och det är en viktig förmåga att kunna pröva och ompröva utan att ge upp. I slöjden övas samarbete, tålamod och innovation, kunskaper och förmågor som är nödvändiga i ett föränderligt samhälle.”

Namn: Eva Söderberg.
Jobbar: Som slöjdlärare på Vallhamra skola i Partille.
Arbetat sedan: År 2000.
En kul sak med jobbet: ”Att få arbeta kreativt, skapande och innovativt tillsammans med ungdomar i skolan”.

Fler tips på Eva Söderbergs blogg 
Hjärnamedhänder eller på Facebook-gruppen ”Nationellt resurscentrum för slöjd".

Läs Evas kapitel i boken ”Vi får det att funka”, finns som e-bok på Lr.se. Se även filmen med Eva på Lrplay.

Finns det likheter mellan dataprogrammering och klassiskt slöjdhantverk?
Fler än man kan tro menar Eva Söderberg, slöjdlärare som ser datorn som ett verktyg som alla andra.
– Det digitala har sin självklara plats i slöjden, säger hon.

Tidigare var Eva Söderbergs kunskaper om elektronik på nivån att ”om man trycker på knappen så tänds lampan, men vad är en krets?”, som hon själv uttrycker det.

För några år sedan kom Eva i kontakt med både en framväxande maker-kultur och forskare på Interaktiva Institutet Swedish ICT i Göteborg, kontakter som i sin tur ledde fram till en fråga: ”Vad händer om man kopplar ihop traditionell slöjd med nya material?”

Det resulterade i ett projekt i undervisningen som gick ut på att tolka slöjdhistoriska föremål med broderi, samtidigt som det var möjligt för eleverna att i sina arbeten även välja konduktiv tråd och LED-lampor.

– Det gav mig en kick att se att det funkade. När arbetet var klart funderade eleverna vidare på om det skulle gå att sy gosedjur med blinkande ögon? Kan man lägga till programmering på något sätt? En annan elev, i ett annat projekt ville ha skydd för sina konst­åkningsskridskor eftersom skenorna skar sönder tårna på skridskoskyddet. Efter tips på Facebook köpte vi kevlar och experimenterade. Vi sabbade många saxar den terminen, det blev uppenbart att kevlar funkade som vi ville och vi lärde oss mycket tillsammans. Andra spännande material som skulle vara roligt att testa är exempelvis optisk fiber, säger Eva Söderberg.

Under vårt samtal kommer hon flera gånger tillbaka till att det som slöjdlärare är viktigt att lyssna på eleverna och lyfta de tydliga inslagen av problemlösning.

– Det gäller att ta vara på de idéer som kommer från eleverna. När de väl inser vad slöjd kan erbjuda går det ofta att sätta in ämnet i deras aktuella vardag. Pokémon-febern har exempelvis gjort att många nu vill göra gosedjur med blinkande ögon. Så jag ska köpa optisk fiber och testa, säger hon.

Eva Söderberg har arbetat som slöjdlärare sedan sekelskiftet. Hon är även föreläsare, författare och aktiv på sociala medier. Hon har upplevt att yrket har förändrats både positivt och negativt under åren.  

– För det första hade vi mer schematid när jag började, plus att grupperna har blivit större. Det är förstås negativt. Problemet är att det är så fruktansvärt svårt att skynda på slöjd. Det tar lång tid att få handen att lyda hjärnans impulser, att bemästra ett verktyg. Det kan bli svårt att få in den tidsaspekten i dagens skola.

– Samtidigt tycker jag inte att omgivningens syn på ämnet förändrats så mycket. När jag började på lärarhögskolan fick jag höra ”Välkommen till slöjden, ni ska veta att ni kommer att få kämpa för ert ämne”. Redan då diskuterades den pedagogiska slöjdens plats i grundskolan. Den stora förändringen de senaste två, tre åren är att så många slöjdlärare har fått en möjlig mötesplats genom sociala medier, säger Eva Söderberg.

Den traditionella slöjden får fortfarande ta plats.

Hon lyfter fram en populär Facebook-grupp för slöjdlärare, ”Nationellt resurscentrum för slöjd”, som har cirka 4 000 medlemmar.

– När jag är ute och föreläser träffar jag många lärare som lyfter det positiva med gruppen. De kanske inte alla är inne och skriver själva, men flera säger att de läser och har mycket nytta av gruppens nätverk.

– Inom slöjden är vi vana att hantera verktyg, datorn blir ett av många. Så jag tycker inte det är konstigt att slöjden anammar datorn i undervisningen och som ett stöd för planering och andra tankar kring yrket. Vi kan dela kunskap och erfarenheter, det går blixtsnabbt att få reda på hur det ser ut i slöjdsalar över hela landet. Som ensam slöjdlärare är det lätt att bli isolerad på sin arbetsplats.

– Andra lärare har naturliga möten i arbetslagsrummet, jag träffar bara mina kolleger naturligt på våra arbetslagsmöten. Möjligheten att då få kontakt med andra slöjdlärare ute i landet via nätet gör att man får lite rakare rygg, tror jag. Man känner att det går att ta plats, säger Eva Söderberg.

Eva Söderberg

I och med den svenska skolans allt sämre resultat i internationella undersökningar har förslag kommit att lyfta in programmering i tekniken och matematiken. Inte sällan till nackdel för ett ämne som slöjd.

I början av året gav en debattartikel i Expressen, som ifrågasatte det nödvändiga med slöjd, upphov till ”Smörknivsupproret” i hela landet. Argumentationen från artikeln känns igen: Skär ner på praktiska ämnen, tänk nytt.

– Jag tycker inte att man ska sätta ämnen mot varandra. Vi kan säkert bli bättre på att arbeta mer tematiskt och ämnesöverskridande. Jag har som exempel tänkt på att det hade varit bra med ett samarbete med kemi eller samhällskunskap för att undersöka framställningen av tyger. Verkligheten är inte indelad i ämnen, säger Eva Söderberg.

Hon lyfter även fram ett annat perspektiv på slöjd kontra det digitala:

– Jag pratade med en kompis till min dotter som jobbar med programmering. Enligt henne består hennes jobb till åttio­fem procent av problemlösning. I vår kursplan ingår det att pröva och ompröva. Vidare sa hon att programmering handlar om felsökning och att vara noggrann. Precis som i slöjden. Baserat på det lilla jag vet om programmering kan jag se kopplingar till pedagogisk slöjd. Jag lär mina elever en sorts analog programmering, exempelvis att programmera virkning. När jag tar upp det här under mina föreläsningar är det många som ser de här parallellerna, men vi som håller på med slöjd måste bli bättre på att visa det i verksamheter utanför slöjden. Samtidigt ska vi inte tappa essensen med slöjd, att arbeta med händerna med ”gamla” redskap och traditionella material. Men kanske ska vi ge mer tid att lyfta in nya material, säger Eva Söderberg.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Världens bästa Anna är redo för en ny karriär

Jobb

Hon har tagit ett SM-guld, fyra VM-guld – och en lärarexamen på grundlärarprogrammet. Världens bästa innebandyspelare, Anna Wijk, ska nu fortsätta sin karriär i klassrummet som lärare.
– Det är ett fantastiskt viktigt yrke och jag är redo för uppgiften, säger hon.

Annons
Annons

Dubbelt så mycket praktik för lärarstudenterna

Lärarutbildning

I Kalmar är lärarstudenterna på plats ute i verkligheten dubbelt så mycket som på en vanlig lärarutbildning – under hela utbildningen. Nu i dagarna tar den första kullen studenter emot sina elever ”på riktigt” i skolan. 
Purfärska läraren Wiktoria Kasek beskriver sin lärarutbildning som en enda lång anställningsintervju.

Annons

Läsa-skriva-räkna-garanti: Så ska den stärka lärarna

Tidiga insatser

Nya åtgärdsgarantin ska tvinga skolledare och huvudmän att lyssna på lärarnas bedömning av elevers behov.
– Det ska inte krävas att föräldrarna anmäler skolan för att deras barns ska få stöd, säger Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Alla femteklassare programmerar i undervisningen

Programering

Lärarna i Sollentuna är redo för nästa steg i den digitala kompetensutvecklingen.
Under hösten kommer samtliga femteklassare i de kommunala skolorna att använda programmering i undervisningen.
– Jag längtar efter att få komma igång, säger läraren Viktoria Franzén.

Annons
Annons

Efter den tuffa starten – så klarade Elina praxischocken

Ny som lärare

Många nya lärare upplever den så kallade ”praxischocken”. Men hur är det – och hur går man vidare?
Skolvärlden har träffat Elina Halvarsson som fick en tuff start när hon efterträdde en populär högstadielärare.

Annons

Här är de unga lärarna för få: ”Det kommer bara bli värre”

Lärarbristen

De unga lärarna är få, pensionsavgångarna ökar och elevkullarna växer.
– Problemen kommer bara bli större, säger gymnasieläraren Niklas Blixt i Västervik.

Förslaget: Skolan kan få stänga ute politiska partier

Utbildningspolitik

Snart lägger regeringen ett lagförslag som kan ge rektorer möjlighet att stänga ute vissa partier.
– Det är viktigt att skapa tydlighet kring att det är skolan som bestämmer om partier ska bjudas in, kommenterar LR-ombudet Sten Hagberg.

Granskning lärarbristen

Så mycket ökar lärarbristen där du bor

Lärarbristen

Dagens kris är bara början. Bristen på legitimerade och behöriga lärare kommer att öka dramatiskt, visar Skolvärldens granskning av Sveriges 158 523 legitimerade grund- och gymnasielärare.
Risken är stor att flera områden i Sverige om några år helt kommer att sakna behöriga lärare i centrala ämnen.
– Krisen har nu gått så långt att det inte längre går att utbilda fram så många lärare som behövs, varnar Fredrik Svensson, utredare på UKÄ.

Lista: Så många yngre fattas per kommun

Lärarbristen

Alla listor: så många yngre fattas kommun för kommun, län för län, och ämne för ämne.

”Läget är akut”

Lärarbristen

Låt obehöriga med akademisk examen plugga till lärare på arbetstid.
– Situationen i skolan är nu så akut att det måste till extra ordinära åtgärder, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Sandra bytte rymden mot läraryrket

Lärarbristen

Nyckeln till en lösning på lärarbristen kan vara att locka personer med en annan akademisk bakgrund till yrket.
– Jag ångrar mig inte, säger Sandra Forsman som bytte rymdteknik mot läraryrket.

Olika sätt att bli lärare

Lärarbristen

Här är några alternativa vägar till lärarbehörighet, vid sidan av de ”vanliga” lärarutbildningarna.

Specialläraren: Skolor lägger problemen i elevens knä

Särskilda behov

Elever med autism, adhd eller en annan funktionsvariation bemöts inte tillräckligt bra av den svenska skolan. Men små medel och en öppenhet för kreativa lösningar kan göra stor skillnad inför skolstarten, menar specialpedagogen Daniel Johansson.

Så kan psykisk ohälsa lindras i skolan

Psykisk ohälsa

Den psykiska ohälsan på skolorna ökar lavinartat – trots satsningar på elevhälsan. Nu kräver Lärarnas Riksförbunds studerandeförening att lärarna utbildas i att arbeta med elevhälsan.
– Vi måste kvalitetssäkra hur vi får in elevhälsan under VFU, säger, Mimmi Rönnqvist, ordförande i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening.

Här får niorna prova på gymnasiet

Gymnasieval

I Falkenberg får högstadieelever prova på gymnasiet för att vara säkra på att välja rätt.
– Positivt om det kan minska felvalen, säger LR-ombudet Henrik Hjalmarsson.

”Anpassa nationella proven till barn med dyslexi”

Debatt

”Dyslektiker behöver ett alternativt sätt att genomföra de nationella proven. De här barnen måste få chansen att visa vad de kan, som alla andra”, skriver en mamma till en nioårig elev med dyslexi.

Kommentera

Betyg från klass 4: Därför deltar de i försöket

Tidiga betyg

I höst startar försöket med betygsättning från klass 4. Endast elva skolor deltar, trots att det finns plats för hundra. Av dem är en enda kommunal.
– Det kan leda till ökad kvalitet i undervisningen, säger en rektor som är positiv till betygen.

Nu har alla lärare rätt att ”visselblåsa”

Nya lagar

Anställa på fristående skolor omfattas nu av meddelarskyddet på samma sätt som offentliganställda lärare. Den nya lagen trädde i kraft under sommaren.
– Det är en viktig förändring, säger Lärarnas Riksförbunds chefsjurist Kristina Rollbäck.

Förslaget: Så ska fler klara gymnasiet

Vägledning

Möjlighet för niondeklassare att praoa på gymnasiet, individuella utbildningsplaner och en tydligare vägledarroll. Det föreslår Moderaterna för att fler ska klara gymnasiet på utsatt tid.

Ny forskning: Så fungerade 100 procent inkludering

Inkludering

Hundraprocentig inkludering – är det möjligt? I en ny avhandling föjer specialpedagogen Inga-Lill Matson en kommun som införde ”en skola för alla” på 1990-talet.

”Släpp in normkritiken i klassrummet”

Pride

Lyft in arbetet med normkritik i varje klassrum, i varje ämne, hela tiden.
– Vi måste sluta att ta de heteronormativa och patriarkala former som finns runt om oss i vardagen för givet och istället börja ifrågasätta dem, menar Sanna Mac Donald, språklärare som också föreläser om normkritik.

Skolplikt från sex års ålder redan nästa år

Skolstart

Regeringen vill att förskoleklass från och med nästa hösttermin är en obligatorisk del av skolväsendet och att skolplikten utökas till tio år.

Är digitala nationella prov lösningen?

Debatt

De svårtolkade kunskapskraven och lärares arbetsbörda i stort skapar en gråzon när de nationella proven digitaliseras, och det är lärarna som hamnar i skottlinjen”, skriver läraren Linda Johansson. 

Kommentera

”Låt eleverna ta ledningen i värdegrundsarbetet”

Debatt

När eleverna får ansvar ökar intresset och relevansen genom att de deltar aktivt i planeringen och utvärderingen. Menar vi allvar med Lgr 2011s mål om att förbereda elever för att leva och verka i samhället är detta ett angeläget och prioriterat mål, skriver läraren Mia Stewart.

Kommentera

Sara Bruun: Tro inte att det räcker med auktoritet i klassrummet

Blogg

Sara Bruun bloggar: ”Den lärare som idag tror att det räcker att vara sträng, auktoritär och kunskapsförmedlande kommer efter ett tag förhoppningsvis inse att det inte räcker i dagens skola”.

Tävling

Vinn Mona Liljedals bok!

Tävling

Vi lottar ut fem exemplar av Mona Liljedahls bok ”Särskilt begåvade elever”. Svara på frågan och vinn.

Utredare ska stärka kritiserat elevhälsoarbete

Elevhälsa

Åsa Karle har fått i uppdrag att utreda bristerna i skolornas arbete med elevhälsa och stöd för att ge fler elever chansen att nå kunskapsmålen.
– Likvärdiga möjligheter för alla barn och elever är en av de viktigaste skolfrågorna idag, säger hon.

Forskaren: Läromedel är vägen till jämlik skola

Läromedel

Shanghais exempel med en enda lärobok i matematik för samtliga skolor tar större hänsyn till beprövad erfarenhet än vad det svenska systemet gör. ​​Det menar den brittiske läromedels- och bedömningsforskaren Tim Oates.

”Professionsprogrammet måste få nationella riktlinjer”

Läraryrket

M och LR är eniga: lärarnas karriärutveckling behöver gemensamma riktlinjer för att säkra kvaliteten och undvika huvudmännens godtycke.
– Vi vill inte hamna i något som påminner om hanteringen av lärarlönelyftet, säger LR:s Åsa Fahlén.

Pojkar dominerar i klassrummet

Forskning

Pojkar talar mest i klassrummet. Men inte om samma saker som flickor. Nina Eliasson har forskat på högstadieelevers talutrymme i klassrummet och uppmanar lärare att ställa frågor som kräver eftertanke. 

Läraren: 5 faktorer som höjer elevernas mattekunskaper

Debatt

"Om du fortsätter öva och öva på det här sättet kommer det komma den dagen där du kan lösa matematiska uppgifter utan problem".

Undersökning: Så tycker partiernas väljare om skolfrågorna

Undersökning

Nästan 7 av 10 väljare vill att staten bör ha huvudansvaret för de skolor som i dag är kommunala. Det visar en ny undersökning av Lärarnas Riksförbund.
– Det är fullt rimligt att folk tycker som de gör, säger Svante Tideman, vice ordförande för LR.

Forskare tveksamma till lämplighetstest

Lärare

Kan man redan genom ett lämplighetstest avgöra vem som kommer bli en skicklig lärare?
Risken finns att man sållar bort även dem som faktiskt kunnat bli duktiga under utbildningens gång, anser Per Lindqvist och Ulla Karin Nordänger, professorer i pedagogik.

Almedalen 2017

8 av 10 M-väljare: ”Skrota vinstsystemet för friskolor”

Almedalen

79 procent av Moderaternas väljare vill skrota vinstsystemet för friskolor som det ser ut i dag. Det visar en färsk undersökning.
– Väldigt förvånande och intressant, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Fridolin lovar satsa nya miljarder på skolan

Almedalen

Gustav Fridolin avslutade sitt tal i Almedalen med att prata om skola och utbildning.
– Får jag som jag vill så går vi hela vägen och genomför Skolkommissionens förslag. Tillför sex miljarder till skolan och staten tar åter ansvar för jämlikhet i skolsystemet, sa utbildningsministern.

De tre största fällorna med digitaliseringen av skolan

Digitalt

När nödvändig teknik, kompetensutveckling och läromedel finns på plats, kvarstår ändå utmaningar med digitaliseringen, visar ny forskning.
 – Man måste kliva över en tröskel, men när man väl gjort det har man vunnit mycket, säger högstadieläraren Sofie Nilsson.

”Åkesson kidnappade folkhemmet i sitt tal”

Almedalen

Jimmie Åkessons tal i Almedalen handlade mycket om vårdpolitiken och folkhemmet.
– Jag tror att det är väldigt många socialdemokrater som sitter och är rätt upprörda över att folkhemmet användes på det här viset, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Oenighet kring KPU:er och lärarutbildning

Paneldebatt

Övernitisk byråkrati, politisk ovilja och lärosäten som är oense om hur lärarutbildningen ska se ut. Det är några hinder för att motverka lärarbristen som kom upp under en paneldebatt i Almedalen.

Ny forskning: ”Mjuka kvoter” gör skolvalet rättssäkert

Fria skolvalet

Obligatoriskt skolval vore bra, men först måste det otydliga regelverket styras upp. Det menar skolvalsforskaren Dany Kessel, som presenterar ny forskning om ”mjuka kvoter” som del av lösningen.

Läsambassadören: ”Låt eleverna läsa vad de vill”

Läslust

Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling vill inspirera lärare till innovativa metoder i undervisningen som skapar läslust. 
– Skapar vi möjligheter och variation i undervisningen kan alla elever vara med, säger hon.

S och M i handslag om skolpolitiken

Blocköverskridande gest

Här tar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Anna Ekström (S) i hand på att jobba konstruktivt med skolkommissionens förslag.
– Förslagen ger grund och förutsättningar för att vi ska kunna komma väldigt långt vad gäller breda överenskommelser, säger Camilla Waltersson Grönvall.

En av tre klarar inte gymnasiet

Undersökning

Var tredje elev tar inte examen från gymnasiet. Det visar ny statistik som Lärarnas Riksförbund tagit fram.

Stor debatt: Så vill partierna lyfta lärarna

Skolpolitisk debatt

Likvärdigheten är fortfarande låg, var tredje elev når inte gymnasieexamen och lärarbristen är akut. Riksdagspartierna debatterade i Almedalen vad som krävs för att styra skutan rätt.

Experten om Björklunds överraskande tal

Almedalen

Jan Björklund (L) gick hårt åt klyftor och integration i sitt tal i Almedalen. Men framför allt visade han upp en ovanligt personlig sida.

Finansministerns almedalslöfte: 20 miljarder till välfärden

Almedalstalet

Magdalena Andersson (S) lovade 20 miljarder till omsorg och välfärd i sitt Almedalstal. Hur stor del av löftet som tillfaller skolan gick hon däremot inte alls in på.

Experten: ”KD-talet var längst ifrån skolan”

Almedalen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talade mest om satsningar på äldre i sitt Almedalstal. Skolan däremot nämndes knappt i KD-ledarens anförande.
– Det här talet var absolut längst ifrån skolan hittills, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Känslomässig Annie Lööf om rasism, nazism och islamistisk terror

Partiledartalet

Centerpartiets Annie Lööf spände över många ämnen – men inte skolan – i ett långt partiledartal i Almedalen som bjöd på mycket känslor.

Ingen skola i V-ledarens Almedalental

Almedalen

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet var först ut i Almedalsveckan 2017. Statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över den uteblivna skolpolitiken i V-ledarens tal.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons
Annons
Annons
Annons