Folkbildning  

Folkhögskolan föreslås bli egen utbildningsform

Folkbildningspolitiken föreslås för första gången få ett självständigt mål. Det föreslår regeringen i en proposition. 
– Det är en bekräftelse på vilken roll folkbildningen har i samhället. Det är viktigt och angeläget, säger Britten Månsson-Wallin, generalsekretare på Fortbildningsrådet.

Regeringen föreslår i propositionen ”Allas kunskap – allas bildning” att folkbildningspolitiken för första gången får ett eget mål. Man menar också att folkhögskolan bör erkännas som en egen utbildningsform. Folkhögskolorna har tidigare legat under vuxenutbildningens mål. 

– Eftersom folkhögskolorna har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolformer så finns det ett stort värde i att man erkänns som en egen utbildningsform. Det underlättar till exempel vid lagstiftning och regleringar, säger Britten Månsson-Wallin.
 
Det nya målet för folkbildningspolitiken föreslås bli: ”Folkbildningen ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället.” Tanken är att målet ska förtydliga att folkbildning står självständigt vid sidan av vuxenutbildningen.

– Det här är en form av bekräftelse på vilken roll folkbildningen anses spela och vilken roll den förväntas spela i framtiden. Det tydliggörs genom att man får ett eget övergripande mål som betonar vilken betydelse folkbildningen har i samhället. Det är viktigt och angeläget, säger Britten Månsson-Wallin.
 
Propositionen innehåller också ett förslag om att de verksamheter som anordnas av folkhögskolor och studieförbund ska utvärderas mer regerbundet än tidigare. Det är stadskontoret som ska koordinera utvärderingen utifrån underlag från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Myndigheten för kulturanalys.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm