Annons
Frida Gustafsson och Camille Brinkemar (till höger).
Frida Gustafsson. Foto: Jens Sjunnesson
Bild 1/2

Från VM i Kanada till yrkeslärare i Dalarna

Publicerad 12 april 2016

Camille Brinkemar är yrkesläraren som vet vad som krävs för att nå världseliten. Nu börjar jakten på nya medaljer i yrkes-SM. Ämnet: Fordonslackering.

Efter framgångar i både SM och VM i lackeringstävlande ska hon nu vara med när fordonsutbildningen på Lugnetgymnasiet har uttagningarna ”Prove your skills” till yrkes-SM i Malmö i maj.

Fordonslackerare är ett av de många framtidssmarta yrken som ska medverka på ‪yrkes-SM den 11 maj på Malmömässan, men redan i april börjar uttagningarna för vilka elever som ska få delta i yrkestävlingen.

Hundratals ungdomar kommer att tävla inom omkring 40 yrkeskategorier. 20 000 besökare kommer för att följa tävlingarna, pröva på och förhoppningsvis få lite mer förståelse inför det kommande utbildningsvalet.

För tredje året i rad arrangerar fordonsutbildningen på Lugnetgymnasiet vid Haraldsbo ”Prove your skills”. Här ska det slipas, lackas och spacklas för fullt i en uttagningsprocess där gymnasieeleverna i fordonsutbildningen under hela sju timmar får göra ett slutprov av praktiska utmaningar. Eleverna tränas i tre olika yrkesgångar varav lackering är en av kategorierna.

Att bli bedömd av människor i yrkeskunskap är himla tufft

Camille Brinkemar är 27 år gammal och arbetar i dag som yrkeslärare på fordonsutbildningen och hon menar att tanken med processen är att höja kvalitén och statusen på fordonsutbildningar.

– Men det fungerar också som själva uttagningen till yrkes-SM, berättar Camille Brinkemar för Skolvärlden.

Camille Brinkemar har sedan 2010 coachat och varit expert för de svenska mästarna i billackering och i yrkes-SM har hon deltagit själv och vunnit både som tävlande och tränare. SM-tävling betyder otroligt mycket för de som deltar berättar hon.

– En del brukar säga ”vadå, hur kan det vara så mycket känslor kring hur man spacklar en plåt eller maskerar en bil?”, men alltså det är så mycket personligt i detta. Att bli bedömd av människor i yrkeskunskap är himla tufft. Det bidrar till att det är mycket nerver och mycket känslor. På ett yrkes-SM kan du se allt det fina med vad yrkesutbildningarna faktiskt innebär, säger Camille Brinkemar.

Camille Brinkemar när hon vann SM 2008

Hon blev den första tjejen som både deltog och gick segrande ur ett yrkes-SM, framgångarna har nu banat vägen för nya spännande äventyr inom fordonslackeringsbranschen. Efter hennes deltagande i både SM och VM blev hon tillfrågad till att bli fordonslackeringslärare – den yngsta i Sverige genom tiderna.

Där träffade hon Frida Gustafsson, en talangfull 22-åring som visade sig vara en höjdare på billackering. Efter att även hon vunnit SM tävlade Frida i yrkes-VM i Sao Paulo, Brasilien, i augusti 2015 där hon tog en imponerande silvermedalj i fordonslackering. Camille var Fridas coach och expert inför VM 2015 i Sao Paulo.

– Hon har en otrolig passion för det hon gör och hon har en extremt bra blick för finish.

Hon brinner samtidigt för det och vill utvecklas – hon är en helt magisk tjej, berättar Camille Brinkemar.  

Frida Gustafsson menar att det finns en otrolig stolthet hos deltagarna över det egna yrket och hantverket i ett yrkes-SM. Hon berättar att det är roligt att träffa andra människor som känner samma engagemang och att sedan nå hela vägen till det svenska yrkeslandslaget och världsmästerskapet var en unik upplevelse.

– Det var helt obeskrivligt, jag hade inte alls räknat med det. Jag visste att jag låg bra till mot mina konkurrenter men det var knappt att jag förstod det när domarna ropade upp mitt namn. Det var verkligen once in a lifetime experiences, säger Frida Gustafsson.

Precis som Camille Brinkemar ska den regerande mästaren Frida Gustafsson i år ta klivet åt sidan när det vankas tävling i Malmö i maj.

– Nu är det färdigtävlat för min del, men däremot kommer jag att hjälpa de andra i uttagningen till och under SM-tävlingen.

Dock kvarstår kanske det viktigaste momentet inför tävlingen, nämligen att stötta de eleverna till att våga tro på sig själva till att faktiskt våga ställa upp i mästerskapen.

Det var verkligen once in a lifetime experiences

– Väldigt många gångar handlar det om att man inte vågar på grund av att man tror att man inte är tillräckligt bra. Frida var en sådan, säger Camille Brinkemar och tillägger:

– Henne var man tvungen att stötta för att visa att hon var tillräckligt bra, och vi vet hur det slutade – med ett VM-silver.

Tanken hos Frida Gustafsson att gå samma väg som Camille Brinkemar, och bli lärare inom yrkesutbildningen, har faktiskt slagit henne.

– Det har det. Jag tycker det är jättekul att dela med mig av det man vet till andra. Jag har fått prata inför en del praktikanter på min gamla skola och det kanske kan inspirera dem till att våga göra något liknande. Men vi får se, just nu trivs jag så himla bra med att måla bilar, säger Frida Gustafsson.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Bristande stöd till obehöriga lärare drabbar elever

Granskning

Skolor brister i sitt stöd till obehöriga lärare, visar en rapport från Skolinspektionen.
– Eleverna drabbas när de obehöriga lärarna inte får en bra introduktion, säger Heléne Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör.

Annons
Annons

Så stöttas lärarna efter knivmordet på skolan

Knivmord

En 17-årig pojke knivhöggs till döds på en skola i Stockholm på onsdagen. Flera lärare bevittnade händelsen.
– Nu är det viktigt att låta folk få ventilera sina känslor och trygga upp och säkra upp miljön, säger John Nilsson, ombud på LR.

Annons

Skolverket: Vit Makt-sympatisör skulle kunna jobba kvar i skolan

Värdegrund

En person aktiv inom vit makt-rörelsen arbetar som lärare på en gymnasieskola i Mellansverige. Är det ens möjligt i skolans värld?
– Det är inte helt klart vad som är konsekvensen av det, säger Skolverkets rättschef, Jonas Nordström till Skolvärlden.

Facket: Academedias agerande befäster en farlig tystnadskultur

Kontroversiellt

Historien med två lärare inom Academediasfären som avskedats, avstängts och omplacerats av till synes politiska skäl väcker vrede och oro bland lärarna i landets största skolkoncern.
– Det finns många ombud som är rädda att uttala sig, säger Andrés Jerez, LR:s koncernombud inom Academedia.

Annons
Annons

Lärare: Så vill vi gå vidare med #MeToo

#MeToo

Stödmaterial för elevsamtal, tid för reflektion och uppdaterad sex-och samlevnadsundervisning ligger högt på lärarnas önskelista efter vittnesmålen om sexuella övergrepp i skolan.

Annons

UKÄ: Bättre VFU med övningsskolorna

VFU

Försöket med övningsskolorna har bidragit till högre kvalitet på lärarutbildningens VFU, visar Universitetskanslersämbetes utvärdering.
– Men vi skulle hellre se att man gjorde VFU bättre för alla, säger LR Stud-ordförande Mimmi Rönnqvist.

Öppet brev #metoo

Samling för en skola fri från trakasserier och övergrepp

Debatt

”Vi måste gå till botten med de strukturer som gör att sådant här kan ske samtidigt som skolans uppgift är att motverka kränkande behandling och sexuella trakasserier”, skriver företrädarna för landets elever, lärare och skolledare med anledning av #metoo-rörelsen.

Kommentera

SCB: Så mycket kommer lärarbristen att öka

Ny rapport

Lärarbristen i Sverige kommer att öka fram till 2035. Det konstateras i en ny rapport som SCB tagit fram.
– Det är en krissituation, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Gamla lärstilar nytt argument för fria skolvalet

Lärstilar

Ett politiskt faktablad ser elevers olika begåvningsprofiler som ett argument för valfrihet. Forskare som Skolvärlden pratat med sågar den pedagogiska inriktningen.

Lärarlönelyftet

Nytt beslut: Lärarlönelyftet ingår i ordinarie lönen

Lärarlönelyftet

I Botkyrka har man valt att permanenta det statliga Lärarlönelyftet. Beslutet att låta pengarna ingå i den ordinarie lönen hyllas av Lärarnas Riksförbund.

Ett år efter Lärarlönelyftet: ”Fortsatt missnöje”

Lärarlönelyftet

Drygt ett år har gått sedan Lärarlönelyftet genomfördes. Tomas Antonsson, lärare och LR-ombud i Lund, säger att situationen alltjämt är tuff för lärarna flera månader efter satsningen.

Så väcker du elevernas läslust

PIRLS

Högläsning och textsamtal, samarbete med skolbibliotek samt att jobba med läsutvecklingsstrategier. Det är några av språk, -läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzéns tips för att stötta elever i deras läsande.

Fysiktävling ska ge svenska nobelpris

Nobel

Med en internationell problemlösningstävling i ämnet fysik vill organisationen IYPT träna elever i vetenskapligt tänkande.
– Vi vill gynna vetenskapen i Sverige och få bort bilden av att fysik är något obegripligt som bara skäggiga män håller på med, säger Jakob Lavröd på IYPT.

Skolinspektionen hotar allt fler skolor med vite

Skolinspektionen

Fallen där Skolinspektionen hotar en skola med vite ökar. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort.
Otillräckliga insatser till elever i behov av stöd är en vanlig orsak.

Elevernas brev till Fridolin: Har du hört talas om särskilt begåvade elever?

Debatt 

De särbegåvade eleverna Lanny och Hanna skriver i ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin om sina erfarenheter av skolan och hur de tycker att den borde fungera i stället.
”Vi vill gärna berätta för dig hur särskilt begåvade elever i Sverige har det. Vissa mår bra och det går bra för dem i skolan. Men inte alla.”

Kommentera

Så ska tillgången till syv bli mer likvärdig

Syv

För att vägledningen ska bli mer optimal och likvärdig behövs det en tydlighet i vad man vill uppnå med uppdraget. Det menar Lena Hartvigsson, ordförande för LR:s förening för studievägledare.

”Byt fokus – från lön till arbetsmiljö”

Debatt

”Om SKL inte är beredd att göra det som krävs för att vända på den negativa utvecklingen vad gäller lärares arbetsmiljö och läraryrkets attraktivitet ställer vi oss tveksamma till att kommunerna ska få fortsatt förtroende som huvudmän för skolan”, skriver tankesmedjan Balans.

Kommentera
PIRLS 2016

Ny topplacering: ”Dags att ta bort skolans krisstämpel”

PIRLS

Svenska fjärdeklassare ligger återigen i topp vad gäller läsförståelse.
En mycket glad Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör, presenterade resultatet i PIRLS och hyllade lärare och elever.
– Den svenska skolan är bättre än sitt rykte. Det är dags att ta bort krisstämpeln och börja tala om allt positivt som sker.

Barbro Westlund: ”Svenska lärare ska vara stolta”

Kommentarer

Läsforskaren Barbro Westlund vid Stockholms universitet, utbildningsminister Gustav Fridolin och moderaternas Erik Bengtzboe är eniga: Resultatet i PIRLS är en triumf för lärarkåren i Sverige.

Efter nya bidragsförslaget: ”Otillräckligt”

Statsbidrag

Riksrevisionen föreslår ett nytt system för riktade statsbidrag till skolan. Det är ett bra men otillräckligt förslag, anser LR:s Åsa Fahlén.
– Det är hög tid att löpa linan ut och inse att kommunerna inte klarar av det ekonomiska ansvaret för skolan, säger hon.

De jobbar bort rädslan för programmering

IT

Behovet  av fortbildning är skriande och många lärare är bekymrade inför programmeringens intåg i klassrummet nästa år. Skolvärlden har träffat eldsjälarna som driver kompetensutvecklingen framåt.

Det här kan vi lära av Finland

Programmering

I Finland är man sedan länge redan igång med programmeringen i skolan. Vad kan Sverige lära av sin nordiska granne? Skolvärlden frågade Finlands utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen och Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. 

Enkät: Så ser syv på yrket

Syv

Inför obligatorisk prao eller varför inte vägledning redan i årskurs 1? Skolvärlden frågade fyra studie- och yrkesvägledare på Saco studentmässa i Stockholm om hur de ser på yrket och åtgärderna som behövs för att stärka syv-uppdraget.

NPF-pedagogen: ”Alla barn vill – men alla kan inte”

NPF

Sedan 1980-talet har läraren Kenth Hedevåg mött elever inom autimsspektrat. Nu föreläser han för skolpersonal runt om i landet om barn och elever som inte riktigt passar in i skolans mall.
– Jag är övertygad om att alla barn vill, men att de inte alltid kan, säger han.

Utsatta skolor missgynnas i Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet

Skolor med större utmaningar har inte prioriterats när Lärarlönelyftets pengar har fördelats, visar en ny utvärdering av Statskontoret.
– Det är något som vi gärna hade sett att man använde sig mer av, säger minister Helene Hellmark Knutsson (S).

Så hjälper läraren Mia sin elev efter hjärntumören

Barncancer

8-åriga Felicia drabbades av en hjärntumör och lider nu av så kallad hjärntrötthet. För läraren Mia Johansson var det en ny undervisningserfarenhet. Men hon har hittat vägar som fungerar.

”Läromedel är en del av skolans infrastruktur för kunskap”

Debatt

En undersökning av Lärarnas Riksförbund visar att många lärare saknar läromedel. Svenska Läromedel vill att regeringen ska ge lärare och elever rätt till grundläromedel och att huvudmän ska säkra att de får det. Det skulle öka läroplanens genomslag, menar vd Rikard Vinde.

Kommentera

Elever: Detta borde lärare veta om särskild begåvning

Inkludering

Särskilt begåvade elever har inte sällan svårt att få det stöd de behöver för att klara skolan.
– Jag läste Harry Potter-böckerna men var tvungen att göra veckans bokstav, säger Lanny, 8 år, som vantrivdes i förskoleklass.

Granskning: Betygssättning

Var fjärde lärare sätter betyg åt en kollega

Sambedömning

I dagarna beräknas mer än var fjärde legitimerad grundskollärare bistå en olegitimerad kollega i samband med betygssättningen. 
Men bara var sjätte lärare får ersättning i pengar eller kompensationsledighet för uppdraget som medbedömare.

Enkät: Så svarar lärarna om betygsättning

Enkät

28 procent av grundskollärarna satte betyg tillsammans med en olegitimerad kollega. Här är resultatet av Lärarnas Riksförbunds enkät om sambedömning.

I lärarbristens spår: Örebro centraliserar skolor

Behörighet

Arbetsbördan med sambedömning växer i takt med den ökande bristen på behöriga lärare. Lärarbristen pressar kommunerna till okonventionella metoder.
– Vi funderar på att centralisera alla våra högstadieskolor, säger Jessica Ekerbring (S), kommunalråd i Örebro.

Efter nya asylförslaget: ”Blir ett helvete för lärarna”

Ensamkommande

Förslaget om att fler ensamkommande unga ska få stanna i Sverige välkomnas av organisationen #vistårinteut.
– Men förslaget kommer leda till orättvisor, säger Sara Edvardsson Ehrnborg, lärare och talesperson för #vistårinteut.

Här är lärarnas vanligaste betygsfrågor

Betyg

Får man sätta F utan att varna först? Och är man godkänd om man kan simma 200 meter på rygg? Det drar ihop sig till betygsättning, och Skolvärlden listar lärarnas vanligaste betygsfrågor till Skolverket.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons