camille_och_frida_artikelbild_0

Frida Gustafsson och Camille Brinkemar (till höger).

Yrkes-SM

Från VM i Kanada till yrkeslärare i Dalarna

Camille Brinkemar är yrkesläraren som vet vad som krävs för att nå världseliten. Nu börjar jakten på nya medaljer i yrkes-SM. Ämnet: Fordonslackering.

Efter framgångar i både SM och VM i lackeringstävlande ska hon nu vara med när fordonsutbildningen på Lugnetgymnasiet har uttagningarna ”Prove your skills” till yrkes-SM i Malmö i maj.

Fordonslackerare är ett av de många framtidssmarta yrken som ska medverka på ‪yrkes-SM den 11 maj på Malmömässan, men redan i april börjar uttagningarna för vilka elever som ska få delta i yrkestävlingen.

Hundratals ungdomar kommer att tävla inom omkring 40 yrkeskategorier. 20 000 besökare kommer för att följa tävlingarna, pröva på och förhoppningsvis få lite mer förståelse inför det kommande utbildningsvalet.

För tredje året i rad arrangerar fordonsutbildningen på Lugnetgymnasiet vid Haraldsbo ”Prove your skills”. Här ska det slipas, lackas och spacklas för fullt i en uttagningsprocess där gymnasieeleverna i fordonsutbildningen under hela sju timmar får göra ett slutprov av praktiska utmaningar. Eleverna tränas i tre olika yrkesgångar varav lackering är en av kategorierna.

Att bli bedömd av människor i yrkeskunskap är himla tufft

Camille Brinkemar är 27 år gammal och arbetar i dag som yrkeslärare på fordonsutbildningen och hon menar att tanken med processen är att höja kvalitén och statusen på fordonsutbildningar.

– Men det fungerar också som själva uttagningen till yrkes-SM, berättar Camille Brinkemar för Skolvärlden.

Camille Brinkemar har sedan 2010 coachat och varit expert för de svenska mästarna i billackering och i yrkes-SM har hon deltagit själv och vunnit både som tävlande och tränare. SM-tävling betyder otroligt mycket för de som deltar berättar hon.

– En del brukar säga ”vadå, hur kan det vara så mycket känslor kring hur man spacklar en plåt eller maskerar en bil?”, men alltså det är så mycket personligt i detta. Att bli bedömd av människor i yrkeskunskap är himla tufft. Det bidrar till att det är mycket nerver och mycket känslor. På ett yrkes-SM kan du se allt det fina med vad yrkesutbildningarna faktiskt innebär, säger Camille Brinkemar.

Camille Brinkemar när hon vann SM 2008
Camille Brinkemar när hon vann SM 2008

Hon blev den första tjejen som både deltog och gick segrande ur ett yrkes-SM, framgångarna har nu banat vägen för nya spännande äventyr inom fordonslackeringsbranschen. Efter hennes deltagande i både SM och VM blev hon tillfrågad till att bli fordonslackeringslärare – den yngsta i Sverige genom tiderna.

Där träffade hon Frida Gustafsson, en talangfull 22-åring som visade sig vara en höjdare på billackering. Efter att även hon vunnit SM tävlade Frida i yrkes-VM i Sao Paulo, Brasilien, i augusti 2015 där hon tog en imponerande silvermedalj i fordonslackering. Camille var Fridas coach och expert inför VM 2015 i Sao Paulo.

– Hon har en otrolig passion för det hon gör och hon har en extremt bra blick för finish.

Hon brinner samtidigt för det och vill utvecklas – hon är en helt magisk tjej, berättar Camille Brinkemar.  

Frida Gustafsson menar att det finns en otrolig stolthet hos deltagarna över det egna yrket och hantverket i ett yrkes-SM. Hon berättar att det är roligt att träffa andra människor som känner samma engagemang och att sedan nå hela vägen till det svenska yrkeslandslaget och världsmästerskapet var en unik upplevelse.

– Det var helt obeskrivligt, jag hade inte alls räknat med det. Jag visste att jag låg bra till mot mina konkurrenter men det var knappt att jag förstod det när domarna ropade upp mitt namn. Det var verkligen once in a lifetime experiences, säger Frida Gustafsson.

Precis som Camille Brinkemar ska den regerande mästaren Frida Gustafsson i år ta klivet åt sidan när det vankas tävling i Malmö i maj.

– Nu är det färdigtävlat för min del, men däremot kommer jag att hjälpa de andra i uttagningen till och under SM-tävlingen.

Dock kvarstår kanske det viktigaste momentet inför tävlingen, nämligen att stötta de eleverna till att våga tro på sig själva till att faktiskt våga ställa upp i mästerskapen.

Det var verkligen once in a lifetime experiences

– Väldigt många gångar handlar det om att man inte vågar på grund av att man tror att man inte är tillräckligt bra. Frida var en sådan, säger Camille Brinkemar och tillägger:

– Henne var man tvungen att stötta för att visa att hon var tillräckligt bra, och vi vet hur det slutade – med ett VM-silver.

Tanken hos Frida Gustafsson att gå samma väg som Camille Brinkemar, och bli lärare inom yrkesutbildningen, har faktiskt slagit henne.

– Det har det. Jag tycker det är jättekul att dela med mig av det man vet till andra. Jag har fått prata inför en del praktikanter på min gamla skola och det kanske kan inspirera dem till att våga göra något liknande. Men vi får se, just nu trivs jag så himla bra med att måla bilar, säger Frida Gustafsson.

frida_jobbar

Frida Gustafsson.

| Foto: Jens Sjunnesson
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm