Gymnasieelever får lämna urinprov

Är det okej att drogtesta elever slumpvis? Nej, säger skolinspektionen.
På Brinellgymnasiet i Nässjö införs testerna ändå.

Som Skolvärlden.se skrev förra veckan är skolinspektionen starkt kritisk till slumpvisa drogtester på svenska skolor. Enligt skolinspektionen finns inget stöd i lagen för testerna, som bland annat kommunpolitiker i Landskrona velat införa på högstadieskolan Sandåkersskolan. Nu säger gymnasiechefen Jan Andersson i Nässjö att det trots kritiken blir drogtester på Brinellgymnasiet i staden.
Enligt honom är testerna berättigade, fast de kan vara olagliga.
– Vi tänker börja den här veckan med årskurs 1. Vi har lite över 400 elever här och i årskurs 1 har vi fått in lite mindre än hälften av papprena. Av dem är det en överväldigande del som vill vara med, säger Jan Andersson till SR Jönköping.

Inget stort problem

Bengt Kock är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Nässjö och lärare på Brinellgymnasiet. Enligt honom är drogproblemen inte värre där än på andra skolor.
– Min uppfattning är ändå att de flesta medlemmarna tycker att den här åtgärden är bra, det intrycket har jag fått. Kan man rädda någon från drogmissbruk är det bra, säger han.
Testerna – som klubbats igenom av en enhällig barn- och utbildningsnämnd i Nässjö – kommer att vara frivilliga. Både elev och målsman måste lämna sitt godkännande. Den som fått kallelse – vilket troligen kommer ske med sms – till att lämna urinprov kan när som helst backa ur.
Elever har pratat om att det kan bli ett grupptryck kring testerna, säger Bengt Kock.
– En del elever tycker att personalen också borde testas, men det har jag inte hört något om.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm