plusgymnasiet2
Foto: Viktor Örberg

Hälften av eleverna lämnar utan godkänt

Sjungande studenter hörs just nu över hela landet. Många ser fram emot en ljus framtid. För andra väntar en framtid kantad av oro och osäkerhet. Från Plusgymnasiet i Stockholm går bara hälften av eleverna ut med godkänt i betyg. 

Plusgymnasiet öppnade hösten 2010 i Liljeholmen i södra Stockholm. Skolan har vuxit fort och lockat till sig så många elever att det råder platsbrist. Det är också en skola med stora behov. Enligt den tidigare rektorn Johanna Rehn finns det flera elever med dyslexi och elever som skulle behöva hjälp på sitt modersmål.

I december gjorde Skolinspektionen ett tillsynsbesök på skolan. I rapporten skriver de bland annat ”i en övervägande del av alla kurser når mindre än hälften av eleverna godkänt” och de konstaterar också att ”en avgörande orsak till att skolan inte når bättre kunskapsresultat är de stora bristerna i arbetet med att ge eleverna särskilt stöd”.

– Vi har lärt oss att vi kanske inte ska ta in elever i en sådan takt. Vi har inte hunnit med det som vi har önskat, i den delen har Skolinspektionen rätt, säger Plusgymnasiets vd, Joel Hegardt.

Johanna Rehn, som var rektor när tillsynsbesöket gjordes, bekräftar Skolinspektionens slutsatser. Hon slutade i april, efter ett halvår, och blev då den fjärde rektorn som lämnade skolan under de tre år den har funnits. 

– Det var ett tungt beslut att fatta. Det kändes lite grann som att lämna eleverna i sticket, men jag uppfattade det som att det inte fanns en vilja att möta de behov som fanns, säger Johanna Rehn.

Enligt henne tar skolan också in många elever som saknar en godkänd grundskoleutbildning och som har haft svårt att hitta en skola som tar emot dem. Dessa elever behöver parallellt med gymnasieutbildningen läsa in de ämnen som de har underkänts i tidigare. Johanna Rehn var under sin tid på skolan öppen med sina åsikter om att ytterligare resurser behövdes. Hon förklarade för bland andra Joel Hegardt att uppemot 85-90 procent av eleverna behövde någon typ av stöd.

Vad svarade han då?

– Inget.

Trots att Skolinspektionen gick så hårt åt skolan i sin tillsynsrapport?

– Ja, jag blev ganska chockad. Jag jobbar på en kommunal skola nu, men jag har inget emot friskoleverksamhet. Jag tror att den behövs och att den har vitaliserat skolan, men just hur det här har skötts gjorde mig ganska bestört.

På hennes första arbetsdag i augusti 2012 gjorde moderbolagets kvalitetsgrupp en förinspektion.

– Jag är rätt säker på att man på alla nivåer kände till vilka brister som fanns, säger hon.

Men Joel Hegardt tillbakavisar kritiken.

– Det är ju ytterst märkligt och det får stå för henne, säger han.

Han menar att Plusgymnasiet har tillsatt stora resurser, inte minst för att få bukt med stöket. Under en tid stals bland annat flera datorer från skolan. En akutåtgärd blev att anställa en person från Lugna Gatan samt installera kameror.

– Men ett problem har varit att få tag på en kurator och en specialpedagog. Vi känner att vi lyckats med det nu och att det är på gång till hösten. Det är inte en ekonomisk fråga, utan vi vill hjälpa eleverna att möta de krav som Skolinspektionen ställer.

Johanna Rehn är däremot skeptisk.

– Om vi tittar på hur det går för de elever som går i årskurs tre nu så är det ju ingen tröst för dem. Även en av lärarna, som vill vara anonym, är skeptisk till hur ledningen har hanterat situationen.

– När problem som dem Skolinspektionen pekade på har framförts till ledningen så har lösningen varit att vi ska vara mer med eleverna, men det är ju tid som måste tas från något annat. Det gör att planering och efterarbete inte blir gjort.

Han befarar att det kommer bli så även den här gången.

– Skolinspektionen har krävt att nya rutiner ska vara på plats i augusti. Lärarna kommer tyvärr sakna möjlighet att vara delaktiga i framtagandet av väldigt många av dem.

Exakt hur stor andel av eleverna som som går ut utan godkänt i betyg är ännu inte känt, då årets betyg blir en allmän handling först senare i sommar. 

FAKTA
Plusgymnasiet godkändes av Skolinspektionen den 20 januari 2010 och öppnade hösten 2010. Skolan i Stockholm har cirka 280 elever och 27 lärare. Storleken på klasserna varierar kraftigt. Plusgymnasiet är en kedja med 15 skolor över hela landet som ingår i Sveriges största skolkoncern Academedia AB.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm