Annons
Jonas Jilmefors, Kerstin Kindlund och Björn Hübinette på Grillska gymnasiet i Uppsala har gått RFSL:s utbildning i normkritik. Foto: Markus Marcetic

Här är skolan som hbtq-certifierats

Publicerad 24 februari 2016

I lärares språk får eleverna kön. Detta och mycket annat har personalen på Grillska gymnasiet fått syn på när de drillats i normkritik. Nu stoltserar de med en regnbågsflagga på entrédörren, när skolan har blivit hbtq-certifierad.

Fakta

De spanar efter normer

De spanar efter normer

Jonas Jilmefors

Undervisar i: Naturkunskap, webb och biologi.

År i yrket: 7.

Så fixar jag rättningshögen: Går in i min rättningsbubbla.

Kerstin Kindlund

Undervisar i: Franska och svenska. Även kurator på skolan.

År i yrket: 20.

Så fixar jag rättnings­högen: Busspendling. Måste hinna klart med ett visst antal innan jag kliver av.

Björn Hübinette

Undervisar i: Media.

År i yrket: 9.

Så fixar jag rättningshögen: Gelatingodis.

Fakta

HBTQ-certifiering

  • 20 timmars utbildning av all personal i normkritik.
  • Såväl privata som offentliga verksamheter kan certifieras.
  • De flesta hbtq-certifierade verksamheterna finns inom vård och omsorg.
  • Luleå gymnasieby blev i augusti 2015 Sveriges första certifierade gymnasieskola. Dessutom är tre grundskolor certifierade.

Cis-person är motsatsen till transperson, det vill säga en person där det juridiska, kulturella och sociala könet är och alltid har varit det samma som det biologiska.

Relaterat

En skola för alla. Det har sagts länge. Räcker det då inte att lärare behandlar alla lika? Nej, menar RFSL, eftersom man då missar de normer som styr hur vi ser på varandra. Om ”mallarna” utgår från att vi är svenskfödda, hetrosexuella cis-personer* utan funktionshinder – då kommer många att känna sig utestängda.

Därför säljer RFSL utbildningar i normkritik. De verksamheter som utbildar all personal under ungefär ett halvårs tid kan bli hbtq-certifierade.

På Stadsmissionens skola Grillska gymnasiet har pedagoger och övrig personal läst om, diskuterat och spanat efter normer sedan i våras. I slutet av januari firades certifieringen med en ceremoni. Skolvärlden träffade tre av lärarna för ett samtal om normer, om hur man upptäcker dem: i samhället, klassrummet och sitt eget språkbruk. Men först: Måste det till en kostsam certifiering för att alla elever ska känna sig välkomna?

Björn Hübinette: Det handlar om trygghet. Att eleverna vet att skolan och lärarna har kunskapen.

Kerstin Kindlund: Den tryggheten är en fråga om hälsa. Vi har fått se siffror på hur unga hbtq-personer mår. Att både depressioner och självmordsförsök är så mycket vanligare än hos andra. Det blev en ögonöppnare. Egentligen är det ju självklart att man inte mår bra om man känner sig utanför, som många gör på grund av de normer som finns. Nu fattade vi: ”Jaha, det är så här illa”.

Björn: För mig har det också varit nödvändigt att få del av RFSL:s kunskap när det kommer till ”t:et” och ”q:et”, trans och queer. Jag hade helt enkelt inte den kunskapen, visste inte vad det innebär.

Hur får man syn på normer i en skola?

Jonas Jilmefors: Man är uppmärksam. Vi gick på normspaning och tittade på de bilder som sitter uppe. Vi såg exempelvis att vi ville ha andra bilder i gymmet, som inte speglar ett bodybuilderideal. Sedan har vi lusläst alla blanketter och ändrat alla ”mamma” och ”pappa” till ”vårdnadshavare”. Den som inte har en mamma och pappa ska inte känna sig utpekad. Och en så enkel sak som toaletter – finns det herrarnas och damernas och ingenting där emellan, eller finns det könsneutrala toaletter?

Björn: Vi har upptäckt hur vi tilltalar eleverna också. Det var mycket ”Hur är det tjejer?” och ”Tjena grabbar!”. Men alla i grabbgänget kanske inte känner sig som grabbar.

Kerstin: Ja, ord är viktiga. De får konsekvenser i verkligheten. Det finns forskning som visar att man cementerar könsrollerna genom att hela tiden benämna unga som ”tjejer” och ”killar”, att det påverkar vilket yrke man väljer, exempelvis.

Finns det en risk att skolan tappar bort fokus på ämneskunskap när ni lägger så mycket tid på normer och värden?

Jonas: Det finns ingen som helst motsättning. Är man trygg på skolan är det förstås lättare att lära sig.

Björn: Att vara normkritisk handlar dessutom mycket om att se saker ur flera olika perspektiv. Just det som krävs för A-nivå i många ämnen.

Kerstin: I franskan har jag haft lite svårt att ta in normkritiken i undervisningen. Jag tänker mest på att undvika att använda eleverna som exempel när det kommer till alla maskulina och feminina böjningsformer. Jag tror det är lättare i till exempel samhälls- och medie­ämnen.

Jonas: Jag utformar uppgifter på ett annat  sätt nu. I datortekniken skulle eleverna utforma datorer till fiktiva kunder. Jag hade satt könsneutrala namn på kunderna, vilket gjorde eleverna frustrerade. De tyckte att de behövde veta vilket kön de hade. Det ledde sedan fram till en bra diskussion om könets betydelse.

Vilka reaktioner har ni fått på hbtq-certifieringen?

Björn: Från eleverna är reaktionerna postiva. När vi skulle ha en idrottsdag tillsammans med de andra friskolorna i stan hade elevrådet köpt in en regnbågsflagga. ”Gud, vad bögigt!” kom det från de andra eleverna. Då svarade våra elever stolt: ”Jaa!”.

Kerstin: Från någon enstaka förälder har det kommit ett mejl om att de inte längre vill ha sitt barn i skolan när vi håller på med det här. Det är intressant att det kan väcka så mycket känslor hos en.

Finns det några fallgropar man ska vara vaksam på?

Jonas: Största faran är nog om man tror att man har lärt sig allt. Man blir aldrig färdig.

Björn: Det jag personligen känner mig mest osäker på är det som har med trans att göra. Om jag blir mentor för en elev som tillhör den gruppen, kommer jag säga fel? Jag har svårt att tro att jag skulle säga något i stil med ”Jag accepterar sådana som ni” eller något annat konstigt. Men jag känner ändå en osäkerhet. Just för att jag inte mött det, inte fått träning.

Vilka råd har ni till de kollegor som vill komma igång med en mer normkritisk undervisning?

Jonas: Titta på din egen undervisning med normkritiska glasögon. Askultera hos varandra!

Kerstin: Fördela talutrymmet på ett annat sätt än genom handuppräckning, så att alla kommer till tals i klassrummet och inte bara de gamla vanliga. Man kan låta ordet gå laget runt, eller ha någon form av tidtagning: ”Kerstin, nu har du haft dina fem minuter, nu får du ge utrymme åt de andra.”

Björn: Tänk på jargongen. Jag säger fortfarande ”Tjena, grabbar”. Varje gång tänker jag: ”Nej, inte nu igen!” När man spelat fotboll och vuxit upp i ett omklädningsrum är det svårt att vänja sig av med det.

Vad hoppas ni att certifieringen leder till på sikt?

Björn: Utvecklingen går ganska fort. Så sent som 1979 betraktade Socialstyrelsen homosexualitet som en sjukdom. Nu går hela samhället mot att bli mer inkluderande. Vi ser hur olika familjebildningar blir allt vanligare. Det är mammor och mammor, pappor och pappor, två mammor och två pappor och så vidare. De barnen börjar snart gymnasiet. Då är vi redo.

Jonas: Vi gör vår lilla del för att bygga ett öppnare samhälle. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Etikforskaren: Värdegrunden en ”IKEA-moral” för eleverna

Kritik

En värdegrund för skolan som dikterar vad som är rätt och fel duger inte. Istället behöver eleverna få testa sina värderingar i öppna samtal – inte minst elever med ”problematiska” värderingar. Det menar David Kronlid, lektor vid Uppsala Universitet.

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt finansierad skola

Nytt uppdrag

En statlig utredning ska följa upp Skolkommissionens förslag på ökad statlig finansiering av grundskolan, meddelar regeringen på torsdagen.
– Ett första och viktigt steg mot en statligt finansierad skola, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande för LR.

Annons

Tävla och vinn!

Tävling

Hur ser din sommar som lärare ut? Skriv och berätta vad du gör för att ha något att minnas när höstterminen går in i mörka november. Som belöning lottar vi ut fem exemplar av Danny Wattins succéroman ”Historiegeneratorn”.

6 tips: Din röst påverkar eleverna

Läraryrket är ett röstyrke. Men lärarens kanske viktigaste verktyg får sällan den kärlek den behöver. 
– Det förvånar mig att lärarens röst får så lite uppmärksamhet, säger Viveka Lyberg Åhlander, docent i logopedi.

Annons
Annons

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Almedalen 2018

”Lärare kan för lite om dyslexi”

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons