Helsingborg satsar på pedagoger

Helsingborgs kommun har avsatt fem miljoner kronor för att höja lönerna för de mest framstående pedagogerna. Kommunen har också, som en av de första kommunerna i landet, tagit fram tydliga kriterier för vad som är en bra lärare. Bra med mer pengar men onödigt med en separat lönerevision, anser Lärarnas Riksförbund, LR.

Syftet med projektet är att premiera yrkeskompetensen, säger Maria Winberg Nordström (FP), kommunalråd med ansvar för personal- och lönefrågor:

– Vi vill verkligen premiera de bästa, och med det menar jag de som är duktiga på sitt yrke. Tidigare har det ofta varit de som varit delaktiga i diverse projekt som belönats, och det vill vi ändra på.

Petter Hedström, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund, välkomnar tillskottet av pengar, men menar att det är en onödig omväg att gå.

– Vi har redan ett avtal som möjliggör individuell lönesättning. Politikerna ville markera, men vi har valt att ställa oss utanför det här arbetet. Nu när det fortsätter 2013 känner vi dock att vi måste kliva in i diskussionerna, säger Hedström och anför en risk med den nya definitionen av en duglig lärare.

– Det finns en uppenbar risk att väldigt duktiga lärare, som samtidigt är lite obekväma och som vågar peka på brister och missförhållanden, kan bli missgynnade. Jag vet att det finns sådana exempel. Men huvudinvändningen är att två separata lönerevisioner är onödigt när vi redan har ett avtal som hanterar individuell lönesättning, säger Petter Hedström.

I år har kommunen satsat fem miljoner kronor som ska gå till löneökningar på mellan 1 500 och
4 000 kronor för ett hundratal lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Ytterligare några miljoner – budgeten är ännu inte spikad – kommer skjutas till under nästa år.

Det har varit politisk enighet kring lärarsatsningen. Ett tydligt syfte med projektet är att öka lönespridningen.

– Ett yrkes attraktivitet handlar väldigt sällan om den generella lönenivån eller ingångslönerna. Istället är det möjligheten att göra lönekarriär som väger tyngst. Eftersom vi ser det som angeläget att höja läraryrkets attraktivitet vill vi också satsa på att öka lönespridningen. Vi vill locka de bästa att bli lärare. Ytterst gör vi detta för elevernas skull, det handlar om att de ska uppnå kunskapsmålen, säger Winberg Nordström.

De fem kriterierna för en bra lärare har tagits fram av tjänstemän på skolförvaltningen. Rektorerna har därefter haft möten för att diskutera sig fram till en samsyn kring hur kriterierna ska tolkas.

Löneökningarna gäller från årsskiftet, men betalas ut retroaktivt då kriterierna inte fastställdes förrän i somras.

– Än så länge har vi inte fått några klagomål rörande kriterierna, de flesta verkar nöjda. Men projektet är ju helt nytt, så vi kommer säkert upptäcka en del barnsjukdomar så småningom. Det kan hända att kriterierna behöver anpassas efter hand, säger Winberg Nordström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm