Annons
Rektor Lena Sjögren vid "Wall of fame" i kafeterian. Foto: Olof Olsson

Höga förväntningar lyfter Vårby

Publicerad 23 februari 2015

Vårby vänder. Med tålamod, uthållighet och höga förväntningar är skolorna på god väg att höja resultaten och skaka av sig sitt dåliga rykte. De elever som förr kunde betraktas som hopplösa förortsungar får nu vara både uppfinnare och glittrande musikalstjärnor.

Fakta

VÅRBY SKOLOR

Vårby skolor består av Vårbyskolan 4-9,

Vårbackaskolan F-6 och Grindstuskolan F-3

Antal elever: ca 500
Andel gymnasiebehöriga (2013/14): 58,6 procent
Genomsnittligt meritvärde (2013/14): 182
Andel nyinflyttade (senaste 4 åren): 31 procent 

Relaterat

”Det går inte, de är från Vårby”. Den synen på eleverna fanns när Lena Sjögren tog över som rektor för de tre skolorna i Vårby gård, 70-talsförorten vid Mälarens strand. Fyra år senare är det höga förväntningar på såväl elever som personal som gäller. Lena Sjögren hamrar in budskapet:

– I varje samtal ska vi lyfta eleverna, inte skälla och gnälla.

Morötter och stöd. Både de som kämpar för E och de med toppbetyg ska få sina behov tillgodosedda. Det har lett till att de hundra minuterna i veckan med ”skolans val” bytt karaktär. Speciallärare har frigjorts för att ge stöd med kvalitet till de som behöver lite extra. Bland dem finns många som nyligen kommit till Sverige. Samtidigt får övriga elever fördjupning där de får utveckla kreativitet och problemlösning – i enlighet med Lgr 11:s honnörsord ”entreprenöriellt lärande”. Just nu sätter en grupp elever upp en musikal, medan andra utvecklar produktidéer i ett uppfinnarprojekt.

Det pirrar i magen på de 35 elever som nu ser fram emot musikaldebut. De har skrivit manus och repar för fullt. I maj är det premiär. Publiken ska tas med på en tidsresa där de genom musiken möter såväl Elvis på 50-talet som Spice girls på 90-talet. SO-läraren Lisa Sjökvist pratar exalterat om vad det ger eleverna:

– De upptäcker nya sidor hos sig själva. De som varit så blyga att de inte klarat att redovisa står plötsligt på scenen och dansar. Sedan tar de med sig ett nytt självförtroende in i klassrummet.

Det har inte varit någon lätt match för Lena Sjögren. När hon tillträdde nådde knappt hälften av eleverna gymnasiebehörighet. I området gick snacket om kaosartade lektioner. Allt fler elever tog sin skolpeng med sig och gick. Det fanns kort sagt mycket att ta tag i.

Hon samlade personalen för de tre skolorna i området. Visade resultaten svart på vitt, från förskoleklass till årskurs 9. Nu fick det vara slut med blame game, där de olika skolorna skyllde på varandra. Nu skulle alla ha samma fokus. Matte, språk och IT skulle utvecklas, långsiktigt och enträget. Framför allt: varje elev skulle mötas med höga förväntningar. Ut åkte den studiegård där en lärare satt och väntade på utskickade elever som lärarna i klassrummen inte förmådde hantera. Även de små undervisningsgrupperna skrotades.

Projektet ”Ledaren i mig” sjösattes med ambitionen att göra såväl personal som elever till goda ledare, motiverade att ta eget ansvar. När lokaltidningen fick nys om att det rörde sig om ett koncept som köpts in av ett amerikanskt företag för nära 800 000 skrevs kritiska artiklar. Lena Sjögren försvarade satsningen och menade att det inte var mycket pengar för 85 anställdas fortbildning.

Nu syns goda tecken. Efter en dipp 2013 tog meritpoängen 2014 ett skutt uppåt och nära 6 av 10 nådde gymnasiebehörighet. Ännu långt ifrån alla, men Lena Sjögren påminner om de många nyanlända eleverna som räknas in i statistiken som alla andra. Hon är inte heller de snabba mirakelkurernas förespråkare. Det är uthållighet som gäller.

Det var inte alla medarbetare som gillade Lena Sjögrens förändringar. Några valde att sluta, men viktigare var att de som var kvar slöt upp bakom de grundläggande värdena.

– Vi tillverkar Volvo här, då kan man inte göra Renault, säger hon.

LR-ombudet och försteläraren Irene Pistol bekräftar att spiralen pekar uppåt.

– Det är en positiv anda på skolan. För varje år blir det färre och färre incidenter. Och ledningen är tydlig, man vet vad som förväntas av en som anställd, säger hon.

Det ska visa sig bli svårt att hitta kritiska röster på skolan.

Den dag vi följer Lena Sjögren är lugnet det bestående intrycket. Hon strosar runt i de ljusa och smått osannolikt rena, klotterfria korridorerna och småpratar med elever och personal. Tar sig tid. Var hittar hon lugnet?

– En rektor måste inte göra allt. Det finns så många duktiga människor här som växer när de får ansvar, säger hon.

Säg den skolledare som inte pratar om vikten av höga förväntningar. Men i Vårbyskolan möts man av budskapet från alla håll. Det väller över oss redan i entrén där tidningsklipp med rubriker som ”Därför är Vårbyskolan bäst på att höja betygen” samsas med skolans slogan ”Här lyckas du”, som en reklambyrå utformat. Närmare 100 000 kostade slogan och grafisk profil, men Lena Sjögren konstaterar att ett par extra elevers skolpeng räcker för att det ska betala sig.

Temat återkommer sedan i så gott som varje möte under dagen. Som i samtalet med pojken i fyran som sin vana trogen sticker in genom Lenas Sjögrens öppna dörr för att säga hej.

– Man är fri här, det finns stora som tror på en, säger han.

Han har gått på en annan skola och upplevt skillnaden.

Förebilder är en framgångsnyckel, tror man på Vårby skolor. Inte bara i form av landslagsmålvakten Magnus Hedman, radioprataren Ametist Azordogan och andra storheter som gått på skolan och nu blickar ner från ”wall of fame” i kaféterian. Också nuvarande elever som lyckas lyfts fram. Den pojke respektive flicka som når högst betyg får utmärkelsen ”årets elev” och får ståta med sitt porträtt i en av korridorerna.

En av pristagarna gick i en av de små undervisningsgrupperna när de togs bort.

– Jag glömmer aldrig hur hans mamma satt på skolavslutningen och grät när hennes son tog emot priset, berättar Lena Sjögren.

De flesta elever Skolvärlden talar med intygar också att det är tillåtet att lyckas, det är inte coolt att slarva med studierna. 

– I matte tror jag vi är bättre än på många andra skolor. Nivån höjs av att många elever är från Mellanöstern, där många är bra på matte, säger Ali Ammouri i årskurs 9.

Han är en av de många elever som lovordar skolan och sina lärare. Man kan nästan tro att eleverna fått medieträning. Kanske inser de betydelsen av en skolas rykte.

Lena Sjögren vårdar bilden av Vårby skolor ömt. Under den dag vi följt henne har hon öst ur sig positiva exempel. Men så händer det. Fem molokna pojkar släntrar in på hennes rum, bestulna på sina surfplattor. Lena Sjögrens ansikte blir en bergvägg.

– Det här är inte vår vardag. Så jag vill inte läsa något om att Vårby är en dålig skola, säger hon och spänner ögonen i Skolvärldens reporter.

Lena Sjögren vet hur lätt ett dåligt rykte får fäste. Hur mycket arbete som krävs för att tvätta bort det. Och vad en positiv mediebild betyder för en skola på en tuff marknad.

Det är därför hon låtit oss följa henne, fastän hon ogillar uppmärksamheten.

– Jag gör det för elevernas skull. Men jag slutar en dag. Då ska de positiva förväntningarna sitta i väggarna.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons
Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Annons
Almedalen 2018

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Annons
Annons

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Annons

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

"Lärare kan för lite om dyslexi"

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons