Annons
Rektor Lena Sjögren vid "Wall of fame" i kafeterian. Foto: Olof Olsson

Höga förväntningar lyfter Vårby

Publicerad 23 februari 2015

Vårby vänder. Med tålamod, uthållighet och höga förväntningar är skolorna på god väg att höja resultaten och skaka av sig sitt dåliga rykte. De elever som förr kunde betraktas som hopplösa förortsungar får nu vara både uppfinnare och glittrande musikalstjärnor.

Fakta

VÅRBY SKOLOR

Vårby skolor består av Vårbyskolan 4-9,

Vårbackaskolan F-6 och Grindstuskolan F-3

Antal elever: ca 500
Andel gymnasiebehöriga (2013/14): 58,6 procent
Genomsnittligt meritvärde (2013/14): 182
Andel nyinflyttade (senaste 4 åren): 31 procent 

Relaterat

”Det går inte, de är från Vårby”. Den synen på eleverna fanns när Lena Sjögren tog över som rektor för de tre skolorna i Vårby gård, 70-talsförorten vid Mälarens strand. Fyra år senare är det höga förväntningar på såväl elever som personal som gäller. Lena Sjögren hamrar in budskapet:

– I varje samtal ska vi lyfta eleverna, inte skälla och gnälla.

Morötter och stöd. Både de som kämpar för E och de med toppbetyg ska få sina behov tillgodosedda. Det har lett till att de hundra minuterna i veckan med ”skolans val” bytt karaktär. Speciallärare har frigjorts för att ge stöd med kvalitet till de som behöver lite extra. Bland dem finns många som nyligen kommit till Sverige. Samtidigt får övriga elever fördjupning där de får utveckla kreativitet och problemlösning – i enlighet med Lgr 11:s honnörsord ”entreprenöriellt lärande”. Just nu sätter en grupp elever upp en musikal, medan andra utvecklar produktidéer i ett uppfinnarprojekt.

Det pirrar i magen på de 35 elever som nu ser fram emot musikaldebut. De har skrivit manus och repar för fullt. I maj är det premiär. Publiken ska tas med på en tidsresa där de genom musiken möter såväl Elvis på 50-talet som Spice girls på 90-talet. SO-läraren Lisa Sjökvist pratar exalterat om vad det ger eleverna:

– De upptäcker nya sidor hos sig själva. De som varit så blyga att de inte klarat att redovisa står plötsligt på scenen och dansar. Sedan tar de med sig ett nytt självförtroende in i klassrummet.

Det har inte varit någon lätt match för Lena Sjögren. När hon tillträdde nådde knappt hälften av eleverna gymnasiebehörighet. I området gick snacket om kaosartade lektioner. Allt fler elever tog sin skolpeng med sig och gick. Det fanns kort sagt mycket att ta tag i.

Hon samlade personalen för de tre skolorna i området. Visade resultaten svart på vitt, från förskoleklass till årskurs 9. Nu fick det vara slut med blame game, där de olika skolorna skyllde på varandra. Nu skulle alla ha samma fokus. Matte, språk och IT skulle utvecklas, långsiktigt och enträget. Framför allt: varje elev skulle mötas med höga förväntningar. Ut åkte den studiegård där en lärare satt och väntade på utskickade elever som lärarna i klassrummen inte förmådde hantera. Även de små undervisningsgrupperna skrotades.

Projektet ”Ledaren i mig” sjösattes med ambitionen att göra såväl personal som elever till goda ledare, motiverade att ta eget ansvar. När lokaltidningen fick nys om att det rörde sig om ett koncept som köpts in av ett amerikanskt företag för nära 800 000 skrevs kritiska artiklar. Lena Sjögren försvarade satsningen och menade att det inte var mycket pengar för 85 anställdas fortbildning.

Nu syns goda tecken. Efter en dipp 2013 tog meritpoängen 2014 ett skutt uppåt och nära 6 av 10 nådde gymnasiebehörighet. Ännu långt ifrån alla, men Lena Sjögren påminner om de många nyanlända eleverna som räknas in i statistiken som alla andra. Hon är inte heller de snabba mirakelkurernas förespråkare. Det är uthållighet som gäller.

Det var inte alla medarbetare som gillade Lena Sjögrens förändringar. Några valde att sluta, men viktigare var att de som var kvar slöt upp bakom de grundläggande värdena.

– Vi tillverkar Volvo här, då kan man inte göra Renault, säger hon.

LR-ombudet och försteläraren Irene Pistol bekräftar att spiralen pekar uppåt.

– Det är en positiv anda på skolan. För varje år blir det färre och färre incidenter. Och ledningen är tydlig, man vet vad som förväntas av en som anställd, säger hon.

Det ska visa sig bli svårt att hitta kritiska röster på skolan.

Den dag vi följer Lena Sjögren är lugnet det bestående intrycket. Hon strosar runt i de ljusa och smått osannolikt rena, klotterfria korridorerna och småpratar med elever och personal. Tar sig tid. Var hittar hon lugnet?

– En rektor måste inte göra allt. Det finns så många duktiga människor här som växer när de får ansvar, säger hon.

Säg den skolledare som inte pratar om vikten av höga förväntningar. Men i Vårbyskolan möts man av budskapet från alla håll. Det väller över oss redan i entrén där tidningsklipp med rubriker som ”Därför är Vårbyskolan bäst på att höja betygen” samsas med skolans slogan ”Här lyckas du”, som en reklambyrå utformat. Närmare 100 000 kostade slogan och grafisk profil, men Lena Sjögren konstaterar att ett par extra elevers skolpeng räcker för att det ska betala sig.

Temat återkommer sedan i så gott som varje möte under dagen. Som i samtalet med pojken i fyran som sin vana trogen sticker in genom Lenas Sjögrens öppna dörr för att säga hej.

– Man är fri här, det finns stora som tror på en, säger han.

Han har gått på en annan skola och upplevt skillnaden.

Förebilder är en framgångsnyckel, tror man på Vårby skolor. Inte bara i form av landslagsmålvakten Magnus Hedman, radioprataren Ametist Azordogan och andra storheter som gått på skolan och nu blickar ner från ”wall of fame” i kaféterian. Också nuvarande elever som lyckas lyfts fram. Den pojke respektive flicka som når högst betyg får utmärkelsen ”årets elev” och får ståta med sitt porträtt i en av korridorerna.

En av pristagarna gick i en av de små undervisningsgrupperna när de togs bort.

– Jag glömmer aldrig hur hans mamma satt på skolavslutningen och grät när hennes son tog emot priset, berättar Lena Sjögren.

De flesta elever Skolvärlden talar med intygar också att det är tillåtet att lyckas, det är inte coolt att slarva med studierna. 

– I matte tror jag vi är bättre än på många andra skolor. Nivån höjs av att många elever är från Mellanöstern, där många är bra på matte, säger Ali Ammouri i årskurs 9.

Han är en av de många elever som lovordar skolan och sina lärare. Man kan nästan tro att eleverna fått medieträning. Kanske inser de betydelsen av en skolas rykte.

Lena Sjögren vårdar bilden av Vårby skolor ömt. Under den dag vi följt henne har hon öst ur sig positiva exempel. Men så händer det. Fem molokna pojkar släntrar in på hennes rum, bestulna på sina surfplattor. Lena Sjögrens ansikte blir en bergvägg.

– Det här är inte vår vardag. Så jag vill inte läsa något om att Vårby är en dålig skola, säger hon och spänner ögonen i Skolvärldens reporter.

Lena Sjögren vet hur lätt ett dåligt rykte får fäste. Hur mycket arbete som krävs för att tvätta bort det. Och vad en positiv mediebild betyder för en skola på en tuff marknad.

Det är därför hon låtit oss följa henne, fastän hon ogillar uppmärksamheten.

– Jag gör det för elevernas skull. Men jag slutar en dag. Då ska de positiva förväntningarna sitta i väggarna.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolor

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.

Annons
Annons
Annons

Här har eleverna machokultur på schemat

Sex- och samlevnad

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma.
– I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna, säger han.

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons
Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Annons

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons