idde

Idde Schultz om lärarlegitimation

Snart blir kravet om lärarlegitimation verklighet.
Risken finns att kompetenta ämneslärare som inte är behöriga trycks bort, menar sångerskan och gitarristen Idde Schultz.
– Det finns duktiga yrkesmänniskor som kan ge mycket till eleverna och det är synd att förlora den kompetensen, säger hon till Skolvärlden.se.

Fakta/Lärarlegitimation
  • Lagändringen börjar gälla den 1 juli 2011 och lärarlegitimationen införs den 1 juli 2012.
  • För att få en lärarlegitimation krävs ett utbildningsbevis från en lärarutbildning eller förskollärarutbildning. Personen i fråga ska även ha jobbat i minst ett år som lärare eller förskollärare.
  • Lärare utan legitimation får sätta betyg fram till juli 2015.
  • Det finns undantag från regeln på kravet om legitimation. Det är lärare som arbetar som modersmålslärare, yrkeslärare och lärare i vuxenutbildning.

Källa: Skolverket

Idde Schultz, som arbetar som sång- och ensamblelärare på gymnasiet, ger sig nu in i debatten om lärarlegitimationer i en debattartikel som publicerades i tisdagens Expressen. Där skriver hon bland annat: ”Frågan jag vill lyfta är synen på ämneskompetens. Är den bara någonting man kan få genom de olika lärarutbildningar som finns?”
Till Skolvärlden.se säger hon:
– Tänk på alla som jobbar som är bra som försvinner i och med det här. Jag talar för mina kollegor.

”Kvalitetssäkring”

Mot själva lärarlegitimationen som sådan vänder hon sig däremot inte.
– Det är väl jättebra att det finns någon form av kvalitetssäkring av läraryrket. Men jag vill ställa frågan om yrkeserfarenhet, att det också ska räknas med, att det ska finnas fler vägar att bli lärare på.

Är musiker

Idde Schultz har själv jobbat som lärare i snart sju år men har inte gått Musikhögskolan. I stället menar hon att hon har skaffat sig ämneskompetens genom att ha verkat som musiker sedan början av 1980-talet.
– Jag skulle gärna bli behörig, man vill ju vara så bra lärare som möjligt. Enda sättet är att gå hela lärarutbildningen. Den är fyra och ett halvt år.
Kan du tänka dig att gå utbildningen?
– Jag är inte studiemedelsberättigad. Sen har jag en familj att försörja så det är inte helt lätt att plugga rent ekonomiskt.

Kärnämnen

Hon menar att lärare i estetiska ämnen ibland glöms bort.
– Jag har gått en massa olika kurser. Vissa utbildningar gills inte för behörigighet. Det finns lärarlyft för lärare i kärnämnen men det finns inte för musiklärare.
Vad skulle du säga till utbildningsminister Jan Björklund om lärarlegitimationer ifall du fick chansen?
– Jag skulle vilja diskutera det här med honom. Höra hur han tänker, de kanske inte har tänkt på det här. Allt handlar mest om kärnämnena.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm