AIDS promotion in China
Foto: Colourbox

Lärare spelar en viktig roll

Lärare spelar en betydande roll i informationsarbetet gällande hiv och aids.
Hur viruset sprids – men även värderingar kring sjukdomen – är två av frågorna som behöver lyftas fram, menar Marie Bohlin, kommunikatör på Noaks Ark.

I dag, den 1 december, är det Internationella aidsdagen.
Då får den världsomspännande epidemin stor medial uppmärksamhet världen över och även Noaks Ark, en organisation som sedan 1986 arbetat för att förhindra spridningen av hiv samt motverka diskrimineringen av hiv-positiva, kraftsamlar.
Organisationen står också för en stor och betydande del av det mer vardagliga arbetet för att informera och upplysa om frågor som rör hiv och aids.
Och lärare spelar en viktig roll i det arbetet.
– Vi kan inte nå ut till alla barn och ungdomar – men vi försöker nå ut till så många lärare som vi bara kan. Noaks Ark anordnar kurser angående hiv och aids för lärare och de är väldigt uppskattade. Många tycker det är svårt att undervisa i frågor som gränsar till sex och samlevnad, säger Marie Bohlin.
– Det kan vara kännas svårt att undervisa i ett sådant ämne och veta var man ska dra gränsen till det egna privatlivet.
Att hiv smittar genom orala, vaginala samt anala samlag och att kondom är det enda skyddet mot sjukdomen är två viktiga kunskaper att förmedla till eleverna. Diskrimineringen av hiv-positiva, och det allmänna förhållningssättet till sjukdomen, är andra frågor som bör belysas.
– Det är viktigt att få reda på att man kan pussas, kramas och leva med en hiv-positiv person utan att riskera att bli smittad. Sedan lägger vi också stort fokus kring elevernas egna värderingar med samtal om hur de skulle reagera om exempelvis bästa kompisen blev hiv-smittad.
I Sverige har antalet hiv-positiva ökat under de senaste åren. Därmed är det fler personer i Sverige som lever med hiv. Att dra någon slutsats av nämnda faktum är dock svårt.
– Personerna kan ha smittats för många år sen, men först nu fått sin hiv-diagnos.
Marie Bohlin anser därför att det är anmärkningsvärt att ungdomar i många fall nekas att göra ett hiv-test. De får ofta frågor från exempelvis ungdomsmottagningen om de haft sex med en person av samma kön, om de använt sprutor eller om de varit utomlands. Är svaren på dessa frågor nej brukar hiv-testet utebli.
– Utan att göra ett hiv-test kan man inte veta om personen bär på viruset, det kan inga frågor i världen besvara. Det gäller att lärare informerar eleverna om att det gäller att stå på sig för att få testa sig, säger Marie Bohlin.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm