arbetsborda
Foto: Shutterstock

Lärarnas arbetsuppgifter blir bara fler

Fler skriftliga omdömen i skolan innebär allt längre arbetstid för lärarna.
Var fjärde grundskolelärare lägger i dag ner 63 timmar per termin åt skriftliga omdömen.
Ytterst få har kompenserats för den utökade arbetstiden, visar en ny undersökning.

Under februari månad i år frågade undersökningsföretaget Exquiro på Lärarnas Riksförbunds uppdrag ett urval av LR:s medlemmar i grundskolan om hur kraven på allt fler skriftliga omdömen i skolan har påverkat deras arbetssituation.
Enligt grundskoleförordningen ska numera alla elever i grundskolan få skriftliga omdömen i samtliga ämnen. Undersökningen visar i nakna siffror det många lärare har egna erfarenheter av – arbetsuppgifterna blir allt fler och arbetstiden allt längre.

Ökade rejält

En klar majoritet av de tillfrågade lärarna uppger att deras arbetsbelastning ökade väsentligt när det blev krav på skriftliga omdömen.
För drygt hälften handlar det om en extra arbetsvecka per termin. Var femte lärare säger att de lägger ner drygt två arbetsveckor per termin på att skriva skriftliga omdömen.
För var tionde lärare tar omdömena tre arbetsveckor.
Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund:
– Under 15 år har svenska lärare fått alltfler arbetsuppgifter, utan att kompenseras. Årets avtalsrörelse är avgörande när det gäller arbetstiden och jag kommer aldrig att skriva under ett avtal med SKL som tar bort det arbetstidssystem vi har idag. 
– Jag kan bara acceptera semester avtal på lokal nivå om bägge parter är överens om det.

Är tidskrävande

Enligt undersökningen skriver ”medianläraren” 140 omdömen per termin. Var fjärde minst 200.
– Inte minst för lärare i praktiska och estetiska ämnen är detta oerhört tidskrävande. Det är inte ovanligt att exempelvis en bildlärare har 250 elever eller fler. Att då skriva omdömen om varje elev tar tid, säger utredaren Anna Jändel-Holst på Lärarnas Riksförbund.
– Lärare ska och har alltid haft koll på vad eleverna kan. Jag tycker också att det är rimligt och bra med skriftliga omdömen. Problemet är bara att det hela tiden läggs nya arbetsuppgifter på lärarna utan andra tas bort.
Trots att grundskoleförordningen säger att det är rektorn som ska besluta om utformningen av de skriftliga omdömena, är det vanligt att rektorerna överlämnar det ansvaret på lärarna.
På frågan vem som har bestämt hur omdömena ska vara utformade svarar 45 procent av lärarna i undersökningen att det gör lärarna själva eller arbetslaget.
På många skolor skriver lärarna omdömen utan att det ens finns något beslut om hur de ska vara utformade.
– Det är hög tid att diskutera om den här arbetsbördan är rimlig i förhållande till vad lärarna gör i övrigt. Vi måste få en rimlig balans, säger Anna Jändel-Holst.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm