Annons
Foto: Anna Rehnberg

Nätetik - nyckeln till minskad mobbning

Publicerad 16 september 2013

I mars tog en 13-årig flicka sitt liv efter omfattande nätmobbning.
I slutet av juni dömdes två flickor för grovt förtal efter att ha spridit sexuellt kränkande texter och bilder via Instagram.
Att diskutera hur man ska bete sig på internet borde vara lika självklart som att diskutera hur man ska bete sig på en skolgård. Här har skolan en viktig roll. På Björndalsskolan utanför Göteborg börjar de jobba med nätetik redan i första klass. 

Lunchrasten är slut och barnen i klass 2 samlas i en halvcirkel framför tavlan där ett antal datorer står uppradade. Läraren Ellinor Sjöblom klickar på en länk som det står fokis.se på. På fokis-sidan syns en bild på en tjej i rosa kimono. Där finns också annonser och hjärtan som länkar vidare till en blogg.

– Vem tror ni ligger bakom den här bloggen, frågar Ellinor Sjöblom.

– Det kanske är en försäljare, föreslår en pojke.

– Hur gamla tror ni de som går in på den här sidan är?

– Tjejer som gillar kläder, 16–17 år, gissar en flicka.

Ellinor berättar att fokis-bloggen drivs av en tjej som säljer kläder via hemsidan och lägger ut bilder på bloggen där hon bär de olika plaggen.

– Reklam behöver inte vara fel, men man måste vara medveten om vad bloggaren har för motiv, säger Ellinor Sjöblom.

En del blogginlägg har fått många kommentarer. Barnen konstaterar snabbt att det mest är snälla och trevliga kommentarer.

– Men jag såg en elak nyligen, berättar Olle. En kille hade skrivit ”du gör bra låtar, men du är väldigt ful” till en artist på Youtube.

– Hur tror ni att artisten kände sig då, undrar Ellinor Sjöblom.

– Ledsen, säger Olle bekymrat.

– Kanske lite glad också eftersom killen gillade musiken, men mest ledsen, tror Albin.

Läraren Eva Remnér håller dataskola med sina treor. De lär sig att skicka och svara på mejl, bifoga filer och chatta.

– Vi talar ofta om nätetik, att det är jätteviktigt vad man skriver och att det aldrig är okej att skriva taskiga saker om någon, säger hon. När man inte har ögonkontakt är det extra viktigt hur man uttrycker sig.

Hon säger att eleverna har stor förståelse, men att diskussionen är viktig.

– Jag brukar jämföra nätetik med den gyllene regel som vi har för
socialt samspel här på skolan. Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig. Då förstår de.

Att det förekommer nätmobbning tror hon beror på okunskap.

– Man tänker sig inte alltid för vad och hur man skriver och hur det kan uppfattas. Det är jätteviktigt att man tar sig tid och har denna diskussion med sina elever. Ju tidigare desto bättre.

Under året har Ellinor Sjöbloms klass startat den gemensamma klassbloggen Tellustvåorna. En uppgift har varit att skriva sagor och måla teckningar, som de sedan gjorde filmer av. Ellinor Sjöblom lade ut filmerna på klassbloggen via Youtube och tillsammans tittade de på dem.

– Vi diskuterade skillnaden på skrivet på nätet och sagt i verkligheten, säger Ellinor Sjöblom.

En händelse i samband med sagoarbetet ledde till att klassen fick ta ställning till falska identiteter. En av eleverna skrev tio positiva kommentarer om sin egen saga på bloggen, men inte i sitt eget namn.

– Det blev ett bra tillfälle att ta upp hur viktigt det är att stå för vad man skriver och inte gömma sig bakom andras identiteter, säger Ellinor Sjöblom. Det kan ju verka lockande, speciellt om man vill framföra kritik, men barnen kom fram till att det alltid är bäst att vara sig själv.

Att barn i lågstadiet skulle vara för unga för att diskutera allvarliga saker som kränkningar i sociala medier håller inte barnen i tvåan med om.

– Man kan skaffa ett konto fast man är yngre än man får, säger en av eleverna. Det är ingen som kollar hur gammal man är!

En svår fråga som klassen har tagit upp är flickan som blev utsatt för en nätpedofil och tog livet av sig genom att slänga sig framför ett tåg.

– Vi har pratat om vad barnen bör göra om någon begär något av dem som de inte själva vill. Jag uppmanar dem att tänka efter vad de vill, och att prata med någon vuxen.

Ellinor Sjöblom tycker inte att man ska skrämma barnen med att internet och sociala medier är farliga.

– Ska vi ha ett öppet demokratiskt samhälle måste vi lära barnen att hantera kommunikation. En del vill begränsa tillgången till nätet med olika filter, men då begränsar man samtidigt demokratins plattformar. Barnen ska ha filtret med sig här, säger hon och lägger handen mot huvudet.

– Om barnen får lära sig att värdera det andra skriver, utvärdera det de själva skriver och kritiskt granska olika källor så behöver de inte bli skyddade, då vet de att här går mina gränser.

Fakta om nätkränkningar

Nästan hälften av eleverna i åldern 12 till 16 år uppger att de har blivit kränkta på nätet. Det visar en undersökning bland 400 elever som organisationen Friends har gjort. Det innebär att nätmobbning är vanligare än traditionell mobbning.

Elza Dunkels ger fem lästips på temat nätetik

Elza Dunkels är forskare och lärarutbildare vid Umeå universitet. Här är
hennes bästa tips på mer läsning kring nätetik.

”Vad gör unga på nätet?”

• En bok om hur viktigt det är att kunskaperna om unga och nätet sätts in i ett sammanhang, om att vi måste våga fråga, både i klassrummet och vid middagsbordet.

”Nosa på nätet”

• Ett utbildningsmaterial från Statens medieråd för barn mellan 5–8 år. Syftet är att utveckla ett kritiskt förhållningssätt hos barnen, snarare än att träna dem i olika nätbeteenden.

”Ses offline?”

• Ett metodmaterial från Ungdomsstyrelsen för den som arbetar på högstadiet eller gymnasiet, i fritidsverksamheter eller ungdomsorganisationer.

”Jag <3 internet”

• Ett utbildningsmaterial från Statens medieråd för barn i mellanstadieåldern. Här har Elza Dunkels lite kritik: ”De envisas med rådet att inte använda sitt riktiga namn på nätet. Farligt och dumt! I övrigt är det ett väl genomarbetat material. Den lärare som ska använda det bör vara uppmärksam på ifall eleverna svarar som de tror att de borde svara. Många barn är lika påverkade av medierapporteringen och debatten om unga och nätet som vuxna och vet ungefär hur vi förväntar oss att de ska säga. Försök visa att de får tänka fritt kring de här frågorna, så får alla ut mer av övningarna.”

”Unga och internet”

• En guide för lärare och föräldrar, från Internetfonden, som tar upp ett antal vanliga scenarier som kan inträffa på skolan, i hemmet eller i kompiskretsen.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Världskampanj belyser ojämlikheter i skolan

Utbildning

Just nu lyfts frågan om allas rätt till utbildning i hela världen. Flera svenska toppolitiker besökte sina gamla grundskolor för att belysa frågan om de miljontals barn som inte går i skolan i dag.
– Det är en väldigt viktig fråga att jobba med, säger minister Anna Ekström.

Annons
Annons

”Stärk kvaliteten – högre utbildning måste löna sig”

Debatt

”Sverige lägger varje år många miljarder på den högre utbildningen men regeringens åtgärder för att sänka arbetslösheten utifrån att stärka utbildningssektorn har varit allt för tama”, menar Fredrik Christensson (C), riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning. 

Kommentera
Annons

Problemskolan lades ner: ”Rätt beslut”

Likvärdighet

Det var rätt beslut att stänga Vivallaskolans högstadium och i stället placera barnen på andra skolor. Det menar läraren Per Ohlsson som nyligen själv har bytt från Vivallaskolan till Gumaeliusskolan i centrala Örebro.
– Jag tycker att alla borde ta efter det som vi har gjort i Örebro, säger han.

”Digitaliseringen är inget lärare kommer undan”

Digitalisering

Nio av tio 11-åringar använder internet för skolarbetet, och en fjärdedel av sjuåringarna. Majoriteten av svenska elever får källkritik genom skolan.
– Det viktigaste är att skolan digitaliserar sig nu, säger Måns Jonasson, på Internetstiftelsen.

Annons
Annons

Förslaget att avskaffa modersmål sågas av egna partiet

Modersmål

Ledande moderatpolitiker vill avskaffa modersmålsundervisningen i skolan. Ett utspel som har väckt stor kritik. Till och med inom det egna partiet.
– Vi vill att man fortsatt ska ha möjlighet till modersmål, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengtzboe till Skolvärlden.

Annons

Utredningen gör deras undervisning svårare

Kulturskoleutredningen väckte rabalder med förslaget om gruppundervisning. På kulturskolan i Södertälje är det redan verklighet. En förändring som flera av lärarna är kritiska till.  
– Vi har tappat elever på grund av detta, säger Eva Dekany-Ström.

”Låt lärarna ta makten över fortbildningen”

Kompetensutveckling

Skolan lägger stora pengar på fortbildning med tveksamt innehåll, anordnade av kommersiella aktörer. Det menar läraren och forskaren Malin Tväråna. Och det sker ofta helt i onödan.
– Kompetensen finns redan i lärarkåren, säger hon.

Skolutveckling

De utvalda – så får de sin skola att lyfta

Sunnerbyskolan i Sorunda är en av skolorna i satsningen Samverkan för bästa skola – skolor vars resultat ska lyftas med hjälp av Skolverket. När den första orosfasen nu lagt sig är man eniga om att stödet är bra. Och skolutvecklingsarbetet genomsyrar precis allt.

Skolverket: ”Vi blir mötta med skepsis”

Skolverket möts ibland med viss skepsis från de utvalda skolorna.
– Då är det viktigt att vara tydlig med att vi ska stötta, inte dunka in insatser ovanifrån, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

Arbetsmiljö

Hyrlärare lockas med 50000 kr i månadslön

Arbetsmiljö

Bemanningsföretag lockar lärare med bättre villkor. Och levererar samtidigt en rejäl känga till skolor som inte tar hand om sin personal.
Men facket är kritiskt och menar att pengarna inte går dit de ska.

Lotte är hyrlärare: ”Jag plockade russinen ur kakan”

Arbetsmiljö

Friheten att kunna välja omfattning på uppdraget och att bara ägna sig åt undervisning. Det ser Lotte Johannessen som den stora vinsten med att jobba för ett bemanningsföretag.

Listan med regler för föräldrar skrotas

Arbetsmiljö

Stockholm föreslog regler för föräldrar för att stoppa påtryckningar mot lärare. Men regellistan skrotades av högsta skolchefen i sista stund.
– Det borde finnas ett förväntansdokument för föräldrar, säger Britt-Marie Selin på LR.

”Skolan riskerar bli lågpresterande – inte eleverna”

Debatt

”För många elever som har funktionsnedsättningar är teknikens intågande i klassrummen en lärorevolution. Elever med funktionshinder kan plötsligt skriva och läsa och delta i undervisningen på så lika villkor som möjligt”, skriver Gunilla Danielsson.

Kommentera

Ny forskning: Lågpresterande vinnare med digitala verktyg

Undervisning 

Digitala lärverktyg kan höja elevernas skolresultat och särskilt de lågpresterande, visar ny forskning. Alla är inte övertygade.
– Jag är inte övertygad om att själva undervisningen i skolan kan revolutionernas på det sättet som många teknikfrälsta menar, säger högstadieläraren och debattören Isak Skogstad.

Han får guldäpplets särskilda pris

Prisad

Guldäppeljuryns särskilda pris går till forskaren Carl Heath.
– Likvärdigheten är skolans största utmaning även när det gäller digitaliseringen, säger han.

Hjärnan

Så hjälper du dina elever att plugga smartare

Hjärnan

Forskning visar att rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Så här kan du hjälpa dina elever.

6 hjärnknep till dina elever

Hjärnan

Hur kan man som lärare hjälpa sina elever att plugga smartare? Författaren Johan Rapp har hjärnknepen. 

”Skolan får inte blunda för hedersvåld”

Integration

Kunskapen om hedersrelaterat våld ökar, samtidigt som ”bredvidsamhället” i förorterna växer. 
– Lärare måste understryka att det handlar om lagar, man får inte slåss och frihetsberöva. Och i dag finns det hjälp att få, säger Trifa Abdulla, lärare med egna erfarenheter av hedersvåld.

”Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron”

Integrationspolitik

Regeringen satsar 100 miljoner kronor under 2018 för att bekämpa hedersvåld. Det är ett förslag i höstbudgeten.
– Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron för att en elev far illa, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Undersökning

Så tycker lärarna om sin rektor

Skolledning

En majoritet av lärarna är missnöjda med hur rektorerna utövar sitt pedagogiska ledarskap och hur den lokala lönesättningen går till, visar en undersökning som Skolvärlden gjort.
– Rektorn syns nästan aldrig ute i verksamheten. Ändå är det rektor som ska bedöma lärarna och sätta lönerna, säger läraren Petter Hedström i Helsingborg.

”Många har inte tid att fungera som de vill”

Skolledning

Det är inte bara lärare som är kritiska till hur det pedagogiska ledarskapet fungerar i skolan. Även bland rektorerna finns det kritik.
– Många rektorer har inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Lärarnas svar i enkäten om sin rektor

Skolledning

Öppna svar – så svarar lärarna i Skolvärldens undersökning om sin rektor.

Anna Ekström: ”Jag är orolig”

Skolledning

Rektorernas kärnuppgift är pedagogiskt ledarskap, säger gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S).
– Behovet av pedagogiskt ledarskap är väldigt stort i Sverige.

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

Arbetsmiljö

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare. Arbetsmodellen har gett resultat.
– Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare, säger läraren Julia Söderhäll.

Här rättar hon eleverna – på toaletten

Gymnasium 

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten. När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram.

Låga gymnasiebetyg förklarar lärarutbildningens många avhopp

Rapport

En stor andel studenter med låga gymnasiebetyg. Det är förklaringen till att många hoppar av lärarutbildningen i ett tidigt skede, enligt en ny rapport. Studenternas sociala bakgrund påverkar däremot inte avhoppen.

Pensionerad lärare: Läge kräva bra villkor

Förhandlingsläge

Pensionerade gymnasieläraren Bo Johansson tycker att fler 65+lärare borde ta chansen att undervisa. De har ett bra förhandlingsläge.
–  Som pensionär kan jag kräva bra villkor och säga: jag vill ha det så här.

"Det behövs bättre samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare"

Nyanlända

Skolan behöver höja kvaliteten i studiehandledning på modersmålet. Till exempel måste samverkan mellan studiehandledare och ämnesläraren stärkas. Det visar Skolinspektionens granskning.

Hon vill lyfta NO med hjälp av ”gråskalor”

Den traditionella undervisningen måste ge plats åt mer diskussioner om naturvetenskapens karaktär i klassrummet.
Det menar Lotta Leden, doktorand vid Högskolan Kristianstad, som i sin nya avhandling framhäver att naturvetenskapen inte är svartvit – utan att den snarare går i gråskalor. 

Rektorn: Skolbytena ett jätteproblem

Planeringen förstörs när elever försvinner och tillkommer varje vecka. Nu föreslår Liberalerna en reglering av möjligheten att byta skola.

Robotforskaren: ”Så funkar det i klassrummet”

Forskning

Robotlärare kan bidra till nya undervisningsformer i skolan i framtiden, men vi kan inte lita på att tekniken ska lösa lärarbristen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Läraren: ”Så blir din skola bättre på extra anpassningar”

Särskilt stöd

Dammhagskolan är en av landets bästa skolor när det kommer till extra anpassningar och lyfts som ett gott exempel av Skolinspektionen.

Debatt: ”Föräldrar behövs i skolan”

Debatt

”Att inte ha föräldramöten i skolan är en uppgiven osthyveltaktik som inte löser något av skolans riktigt stora problem”, skriver Föräldraalliansen.

Kommentera

Demokrati och vetenskap i fokus på Nobel Teacher Summit

Nobel

Tre nobelpristagare och 350 lärare delar en dag som fördjupar lärarens roll i samhället.
– Det här ger inspiration, engagemang och praktiska tips, säger läraren Anna Vormisto.

Kraftig ökning: Så många återvänder till läraryrket

Lärarbrist

Fler lärare återvänder till yrket efter att ha arbetat med något annat.
Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av utbildningsdepartementet.
– Ökningen är jättepositiv, säger Åsa Fahlén på LR.

Obligatorisk förskoleklass blir verklighet

Politik

Regeringen vill att förskoleklass bli obligatoriskt redan nästa läsår. Nu får de stöd av Sverigedemokraterna vilket innebär att de ser ut att ha riksdagsmajoritet för förslaget.

Lista: Så många nya lärare kan din kommun få av miljarderna

Lista

Regeringens miljardsatsning kan teoretiskt innebära 10 000 nya lärartjänster i hela landet.
– Det vi vet spelar roll för elevernas resultat är tillgången på legitimerade lärare, säger Åsa Fahlén på LR.

Efter hjärnforskarens kritik: ”Bilden av läraren stämmer inte”

Hjärnforskaren Martin Ingvar är kritisk till läraridealet där läraren har en passiv roll och eleverna lär sig själva.
– Det ser inte ut så i dag – inte hos mig och inte hos mina kollegor, säger läraren Karin Johansson.

Olagligt förslag om obehöriga lärare dras tillbaka

Lärarbrist

Malmö stads omstridda förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka.
– Mycket tyder på det. Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

”Liberalerna säger nej till de elever som behöver mest resurser”

Debatt

”Det Liberalerna vill skära ner på i skolbudgeten skulle drabba de elever och skolor som behöver resurserna allra mest”, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en debattartikel.

Kommentera

Debatt: ”För att stärka skolan måste kvalitet gå före kvantitet”

Debatt

”Vi behöver reformer som stärker kvaliteten i varje skola. Och reformer som ser till att de som behöver skolan mest får riktigt bra undervisning”, skriver Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så kan syv stärka sin roll i undervisningen

Syv

Här är satsningen som ska stärka studie- och yrkesvägledningen i landets skolor.
– Det ger möjligheten till att på sikt öka elevernas motivation, säger syvaren Pernilla Danielsson.

Debatt: ”Facken ligger bakom lärarnas arbetsbelastning”

Debatt

”Tyvärr är situationen med den höga arbetsbelastningen för lärarna till stor del självförvållad av lärarfacken”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera

Twitterstorm efter Malmös fortbildningsdag: ”Förakt”

”Förakt mot bildning och lärare”. Fortbildningsdagen i Malmö under onsdagen skapade en rejäl twitterstorm.
– Många lärare är besvikna och uppgivna, säger läraren Johan Åström.
– Vår egen utvärdering visar att många är positiva, svarar grundskoledirektören Anders Malmquist.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons