Annons
Foto: Anna Rehnberg

Nätetik - nyckeln till minskad mobbning

Publicerad 16 september 2013

I mars tog en 13-årig flicka sitt liv efter omfattande nätmobbning.
I slutet av juni dömdes två flickor för grovt förtal efter att ha spridit sexuellt kränkande texter och bilder via Instagram.
Att diskutera hur man ska bete sig på internet borde vara lika självklart som att diskutera hur man ska bete sig på en skolgård. Här har skolan en viktig roll. På Björndalsskolan utanför Göteborg börjar de jobba med nätetik redan i första klass. 

Lunchrasten är slut och barnen i klass 2 samlas i en halvcirkel framför tavlan där ett antal datorer står uppradade. Läraren Ellinor Sjöblom klickar på en länk som det står fokis.se på. På fokis-sidan syns en bild på en tjej i rosa kimono. Där finns också annonser och hjärtan som länkar vidare till en blogg.

– Vem tror ni ligger bakom den här bloggen, frågar Ellinor Sjöblom.

– Det kanske är en försäljare, föreslår en pojke.

– Hur gamla tror ni de som går in på den här sidan är?

– Tjejer som gillar kläder, 16–17 år, gissar en flicka.

Ellinor berättar att fokis-bloggen drivs av en tjej som säljer kläder via hemsidan och lägger ut bilder på bloggen där hon bär de olika plaggen.

– Reklam behöver inte vara fel, men man måste vara medveten om vad bloggaren har för motiv, säger Ellinor Sjöblom.

En del blogginlägg har fått många kommentarer. Barnen konstaterar snabbt att det mest är snälla och trevliga kommentarer.

– Men jag såg en elak nyligen, berättar Olle. En kille hade skrivit ”du gör bra låtar, men du är väldigt ful” till en artist på Youtube.

– Hur tror ni att artisten kände sig då, undrar Ellinor Sjöblom.

– Ledsen, säger Olle bekymrat.

– Kanske lite glad också eftersom killen gillade musiken, men mest ledsen, tror Albin.

Läraren Eva Remnér håller dataskola med sina treor. De lär sig att skicka och svara på mejl, bifoga filer och chatta.

– Vi talar ofta om nätetik, att det är jätteviktigt vad man skriver och att det aldrig är okej att skriva taskiga saker om någon, säger hon. När man inte har ögonkontakt är det extra viktigt hur man uttrycker sig.

Hon säger att eleverna har stor förståelse, men att diskussionen är viktig.

– Jag brukar jämföra nätetik med den gyllene regel som vi har för
socialt samspel här på skolan. Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig. Då förstår de.

Att det förekommer nätmobbning tror hon beror på okunskap.

– Man tänker sig inte alltid för vad och hur man skriver och hur det kan uppfattas. Det är jätteviktigt att man tar sig tid och har denna diskussion med sina elever. Ju tidigare desto bättre.

Under året har Ellinor Sjöbloms klass startat den gemensamma klassbloggen Tellustvåorna. En uppgift har varit att skriva sagor och måla teckningar, som de sedan gjorde filmer av. Ellinor Sjöblom lade ut filmerna på klassbloggen via Youtube och tillsammans tittade de på dem.

– Vi diskuterade skillnaden på skrivet på nätet och sagt i verkligheten, säger Ellinor Sjöblom.

En händelse i samband med sagoarbetet ledde till att klassen fick ta ställning till falska identiteter. En av eleverna skrev tio positiva kommentarer om sin egen saga på bloggen, men inte i sitt eget namn.

– Det blev ett bra tillfälle att ta upp hur viktigt det är att stå för vad man skriver och inte gömma sig bakom andras identiteter, säger Ellinor Sjöblom. Det kan ju verka lockande, speciellt om man vill framföra kritik, men barnen kom fram till att det alltid är bäst att vara sig själv.

Att barn i lågstadiet skulle vara för unga för att diskutera allvarliga saker som kränkningar i sociala medier håller inte barnen i tvåan med om.

– Man kan skaffa ett konto fast man är yngre än man får, säger en av eleverna. Det är ingen som kollar hur gammal man är!

En svår fråga som klassen har tagit upp är flickan som blev utsatt för en nätpedofil och tog livet av sig genom att slänga sig framför ett tåg.

– Vi har pratat om vad barnen bör göra om någon begär något av dem som de inte själva vill. Jag uppmanar dem att tänka efter vad de vill, och att prata med någon vuxen.

Ellinor Sjöblom tycker inte att man ska skrämma barnen med att internet och sociala medier är farliga.

– Ska vi ha ett öppet demokratiskt samhälle måste vi lära barnen att hantera kommunikation. En del vill begränsa tillgången till nätet med olika filter, men då begränsar man samtidigt demokratins plattformar. Barnen ska ha filtret med sig här, säger hon och lägger handen mot huvudet.

– Om barnen får lära sig att värdera det andra skriver, utvärdera det de själva skriver och kritiskt granska olika källor så behöver de inte bli skyddade, då vet de att här går mina gränser.

Fakta om nätkränkningar

Nästan hälften av eleverna i åldern 12 till 16 år uppger att de har blivit kränkta på nätet. Det visar en undersökning bland 400 elever som organisationen Friends har gjort. Det innebär att nätmobbning är vanligare än traditionell mobbning.

Elza Dunkels ger fem lästips på temat nätetik

Elza Dunkels är forskare och lärarutbildare vid Umeå universitet. Här är
hennes bästa tips på mer läsning kring nätetik.

”Vad gör unga på nätet?”

• En bok om hur viktigt det är att kunskaperna om unga och nätet sätts in i ett sammanhang, om att vi måste våga fråga, både i klassrummet och vid middagsbordet.

”Nosa på nätet”

• Ett utbildningsmaterial från Statens medieråd för barn mellan 5–8 år. Syftet är att utveckla ett kritiskt förhållningssätt hos barnen, snarare än att träna dem i olika nätbeteenden.

”Ses offline?”

• Ett metodmaterial från Ungdomsstyrelsen för den som arbetar på högstadiet eller gymnasiet, i fritidsverksamheter eller ungdomsorganisationer.

”Jag <3 internet”

• Ett utbildningsmaterial från Statens medieråd för barn i mellanstadieåldern. Här har Elza Dunkels lite kritik: ”De envisas med rådet att inte använda sitt riktiga namn på nätet. Farligt och dumt! I övrigt är det ett väl genomarbetat material. Den lärare som ska använda det bör vara uppmärksam på ifall eleverna svarar som de tror att de borde svara. Många barn är lika påverkade av medierapporteringen och debatten om unga och nätet som vuxna och vet ungefär hur vi förväntar oss att de ska säga. Försök visa att de får tänka fritt kring de här frågorna, så får alla ut mer av övningarna.”

”Unga och internet”

• En guide för lärare och föräldrar, från Internetfonden, som tar upp ett antal vanliga scenarier som kan inträffa på skolan, i hemmet eller i kompiskretsen.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Kollegialt möte populärt inför digitaliseringen

Slöjdundervisning

Den nya kursplanen med digitalisering har väckt många frågor. I Partille lockade ett kollegialt möte med temat digitalisering många slöjdlärare.
– Det finns ett enormt behov av att mötas, säger Eva Söderberg, en av initiativtagarna till träffen.  

Annons
Annons

Forskning: Tre av fyra lärare saknar kunskap om NPF

Forskning

Majoriteten av lärarna saknar kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det visar en ny studie.
– Det är så sorgligt, säger läraren Ann Lindgren.

Annons

”Stora grupper gör att många lärare slutar”

Lärarbrist

Bristen på musiklärare är stor på flera håll i Sverige. En orsak är de stora grupperna. 
– De står inte ut, säger Anders Huss som varit verksam vid Musikhögskolan i Örebro. 

Därför riskerar undervisningen att ske på olika villkor

Musiklärare

I dag leder olika lärarutbildningar i musik – med vitt skilda krav på förkunskaper – fram till samma behörighet i legitimationen. 
– Vi behöver kvalitetssäkra lärarutbildningen, säger musikläraren Agneta Höglund.

Annons
Annons

Så kan kuratorn stötta lärarna

Debatt

Många lärare känner sig tyngda av att inte räcka till för eleverna. Skolkuratorn Ulla Kronqvist vill att skolkuratorns roll ska stärkas och trycker på vikten av ett förebyggande och systematiskt elevhälsarbete.

Kommentera
Annons

Kollegial granskning stärker lärarna

Kollegial granskning

I Linköping granskar en lokal ”inspektion” lärarna på kommunens skolor. Anledningen: Att lyfta goda exempel och ge lärare återkoppling på vardagsarbetet. Lärarna själva känner sig stärkta av granskningsbesöken.

 

”Trygghet i skolan handlar om att bli sedd”

Lärmiljöer

Hur skapar man tryggare klassrum och miljöer i skolan? Arkitekten och skoldesignern Peter C Lippman lyfter fram vikten av hörn där elever både kan känna sig säkra och sedda.
– Viktigast är ändå att du lär känna dina elever, säger Lippman.

Ny forskning: Mentorsuppdraget splittrar lärarnas arbete

Forskning

Mentorsuppdraget tränger in i förberedelserna av undervisningen och läraren får svårt att bestämma över och planera sin arbetstid.
Det visar Helena Wallströms avhandling.

Nytt stöd ska hjälpa skolor förebygga elevhälsoarbetet

Elevhälsa

Många skolor strävar efter att organisera elevhälsoarbetet för att det ska bli mer förebyggande och hälsofrämjande – men utmaningen är stor. Nu släpper SPSM ett nytt stödmaterial som ska hjälpa skolorna i utvecklingen.

Språkutveckling på schemat

Projekt

På Nya Munken bryter man schemat för att eleverna ska kunna jobba med språkutvecklande pass. Projektet är en fortsättning på läslyftet med syftet att öka måluppfyllelsen.

Så ska lärarutbildningen bli bättre

Lärarutbildning

Minst betyget C i undervisningsämnet, obligatoriskt lämplighetsprov och mer metodik. Så vill Lärarnas Riksförbund och Liberalerna stärka lärarutbildningen.
– Färre lärosäten är det viktigaste förslaget, då kan man höja kvalitén säger LR Stud:s ordförande Mimmi Rönnqvist.

Vart tog liberalismen vägen?

Blogg

"Om vi kan engagera 3 000 pensionärer till arbete i den svenska skolan, vore det inte bättre att de var i de klassrum över hela landet som saknar behöriga lärare?"
Per Kornhall är kritisk till Liberalernas utspel om att låta Skolinspektionen rekrytera tusentals lärare.

L vill stänga skolor som ger glädjebetyg

Förslag

Anställ 3 000 pensionerade lärare för rättning av nationella prov och ge Skolinspektionen rätt att dra in tillstånden för skolor som delar ut glädjebetyg. Det är Liberalernas förslag för att säkerställa likvärdig bedömning.

Läraren: Ställ frågor till dina läromedel

Läromedel

Den svenska modellen där lärare ansvarar för läromedelsinköp är ovanlig. Historieläraren Lina Lindström och hennes kollegor lade en hel termin på att hitta rätt bok.

Nationella prov i svenska sprids på sociala medier

Nationella prov

De nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 har under tisdagsmorgonen spridits bland elever på sociala medier. Uppsatsdelen som skrivs på torsdag ska också ha spridits.

Så ska lärarnas karriärstege se ut

Läraryrket

Professionell utveckling i fyra steg, och fokus på kärnuppdraget – att undervisa. Det är huvudpoängerna i utredningen som ska stärka lärarprofessionen.

Lärarbristen: Viktigt behålla befintliga lärare

Behörighet

I några av landets kommuner är andelen behöriga lärare under 50 procent.
– Det görs en del men för lite. Man måste jobba för att behålla de behöriga lärare man har, säger Mattias Björlestrand, LR Norberg.

Regeringen: Staten bör ta större ansvar för gymnasieskolan

Styrning

Regeringen ska utreda hur staten kan ta över delar av ansvaret för gymnasieskolan från kommunerna. LR:s Åsa Fahlén välkomnar idén: ”Jag jublar” säger hon.

Det här är skolans otryggaste plats

Blogg

När man är naken ska man ha rätt att kunna bestämma vilka som kan se en eller inte – särskilt som barn.
Så varför ska barn tvingas att duscha bland ett dussin andra?
Alexander Skytte, idrottslärare, skriver om skolans otryggaste plats: Omklädningsrummet.

30 år efter genombrottet i mellon: ”Satsade hellre på att bli lärare”

Musiklärare

För 30 år sedan deltog läraren Karin Ljung i Melodifestivalen med låten ”Säg är det sant?”. Men hon valde bort artistkarriären för att satsa på läraryrket.

”Låt eleverna använda sina hjälpmedel vid nationella proven”

Debatt

Att inte låta elever med dyslexi använda stavningsprogram vid de nationella proven är lika dumt som att ta bort den synskadades vita käpp när hen ska gå över vägen, skriver läraren Karin Herlitz i ett debattinlägg. 

Kommentera

Skolan med nolltolerans mot skojbråk

På Järvenskolan Tallås i Katrineholm har man nolltolerans mot skojbråk.
– Om man får skojbråka blir det en kultur där det är okej att slåss, och det vill vi inte ha på skolan, säger specialläraren Maria Ekberg.

Pedagogiska överlämningar problem för lärare och elever

Elevhälsa

Misslyckade överlämningar när elever byter skola eller skolform skapar problem för lärare och lidande för elever. Specialpedagogen Ida Necovski tycker det är dags att prata om det.

”God undervisning leder till studiero”

Ordning och reda

Bra lärandemiljö och god undervisning leder till studiero. Det var ett budskap som återkom när trygghet och studiero diskuterades i en öppen utfrågning i utbildningsutskottet. 

Jonas Vlachos: Höj kravnivån på nationella proven

Nationella prov

De nationella proven ska bli mer styrande. Som en följd av det kommer fler elever få betyg F, förutspår nationalekonomen Jonas Vlachos. Själv tycker han att F-nivån borde avskaffas.

Skolverket svarar på kritiken: Ytterst huvudmannens ansvar att fortbilda lärare

Replik

Matematikläraren Johan Wikström riktade i en debattartikel skarp kritik mot att programmering nu införs i skolans matematikkurser.
Nu svarar Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner på Skolverket, på kritiken.

Kommentera

Så ska skola och föräldrar kunna mötas i konflikten

Arbetsmiljö

Konflikten mellan skola och föräldrar har blivit ett växande besvär och har lett till en stark debatt. Lärarnas Riksförbund, Föräldraalliansen och Barn i Behov möttes nyligen för att diskutera problematiken i skolan och hur man ska bli bättre på att arbeta tillsammans i framtiden.

Satsning för särskilt begåvade elever – så gick det sen

Särskilt begåvade

För tre år sedan storsatsade Simrishamns kommun på högstadieläraren Ola Olsson för att sprida kunskap om särskilt begåvade elever. Men hur gick det sen?

Mer forskning ska ge bättre lärare

Forskning

Bättre lärarutbildning – och i förlängningen bättre förutsättningar för lärare. Det ska bli resultatet av det förslag som i dag lämnades över till regeringen. 

”Lärare behöver få hjälp med extra anpassningar”

Stöd

Många lärare tampas dagligen med hur man ska ge elever extra anpassningar som stödinsats. Specialpedagogen Helena Wallberg vill se nya tag för att bryta den stora osäkerheten i skolan.
– Skolan ägnar för mycket tid åt att skriva listor på extra anpassningar, då har det redan gått snett, säger hon.

Valet 2018

Liberalerna tar täten som skolparti

Valet 2018

Liberalerna har den bästa skolpolitiken enligt väljarna, visar Novus senaste väljarmätning.

”Det är dags att lägga ner Skolverket”

Debatt

Att man stoppar in programmering i redan fullmatade matematikkurser har fått bägaren att rinna över, för matematikläraren Johan Wikström.
Nu har det blivit dags att lägga ner Skolverket, skriver han i sitt debattinlägg.  

Kommentera

Undervisning på distans blev skolans lösning i snökaoset

Digital undervisning med videosamtal mellan lärare och elever blev Färsingaskolans nödlösning för bibehållen undervisning i det rådande snöovädret.

– Jag sa till lärarna att vi ska våga pröva någonting nytt, säger Chris Hansen-Sonestam, rektor på skolan.

”Vi tar föräldrarnas förtvivlan på allvar”

Undervisning

En bok för föräldrar om hur barn lär sig matematik har blivit en riktig kioskvältare i Norge. Men även lärare har mycket att hämta i boken, säger författarna Elin Natås och Anne Lene Johnsen.
– Vi ger lärare förståelse för varför elever inte förstår och konkreta verktyg för att hjälpa.

Virala läraren: Lär eleverna om datorer – utan datorer

Viralt

Richard Appiah Akoto undervisar i datoranvändning – utan att använda några datorer. Foton av den ghananska läraren som lär ut datoranvändning med hjälp av svarta tavlan har blivit en viral succé och har delats tusentals gånger på sociala medier.

Nya avtalet: ”Måste titta på var gränsen för undervisningstid går”

Avtalsrörelsen

Om en månad ska det nya läraravtalet vara i hamn. En viktig del i förhandlingar som pågår just nu är hur mycket lärare undervisar.
– Det måste finnas gränser för hur mycket är det rimligt att undervisa, säger LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ny miljonsatsning på ledarskap för lärare

Ledarskap

I Kiruna storsatsar man på lärares ledarskap. Nära tio miljoner kronor skjuts till för att 130 lärare i kommunen ska få utveckla sitt ledarskap.

Så ska lärare orka jobba längre

Forskning

Det behövs nya mönster i arbetslivet om medarbetare ska jobba till 69 års ålder. ​​​​Professor Ewa Wikström leder ett forskningsprojekt där man har studerat olika metoder för hur arbetslivet kan behålla fler anställda längre upp i åldrarna.

Här är årets Lärarpristagare

Naturvetenskap

Årets lärarpristagare är utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien, och fyra pedagoger inom naturvetenskap och matematik får dela på 200 000 kronor.
– Jag blev lite häpen, jag är en vanlig högstadielärare, säger NO-läraren Hans Erkhammar.

Lärare lockas med 6 000 mer i lön för att jobba på ytterstadsskolor

Lön

Med 6 000 kronor mer i månadslön hoppas Stockholm stad locka fler lärare till två skolor som ligger i socioekonomiskt svaga områden.

”Lärmiljön har blivit lugnare med lågaffektivt bemötande”

Problemskapande beteende

I grundsärskolan i Linköping jobbar pedagogerna sedan flera år med lågaffektivt bemötande.
– Nu fokuserar vi på rätt saker, säger läraren Linda Davidsson.

Forskning: Lärare saknar verktyg för att hantera extremism

Forskning

Kommuners handlingsplaner för våldsbejakande extremism i skolan är ingen tillräcklig grund för lärarna. Det menar forskaren Christer Mattsson.
– Råden som ges till lärarna är banala och ytliga, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons