Annons
Bo Jansson lämnar ordförandeposten i LR.
Bo Jansson lämnar ordförandeposten i LR.

Nu tar Bo Jansson examen

Publicerad 20 maj 2016

Han har fått se lärarnas löneutveckling börja ta fart. Men är besviken över att arbetsmiljön och arbetsbelastningen ännu inte blivit bättre. Efter tre händelserika år lämnar Bo Jansson nu ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.
– Jag kommer sakna intensiteten och möjligheten att vara med och påverka, säger han.

Fakta

Det här är Bo Jansson

Ålder: 63 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Frånskild, två vuxna döttrar.

På fritiden: Gillar att resa.

Bakgrund: Är adjunkt i historia, samhällskunskap och geografi och har arbetat på högstadieskolor i 35 år. Blev tidigt i karriären vald till lokalombud i Lärarnas Riksförbund.  Utsågs till ledamot i förbundsstyrelsen år 2000, blev vice ordförande 2009 och efterträdde i maj 2013 Metta Fjelkner som ordförande.

Aktuell: Lämnar vid kongressen ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.

Relaterat

Möten i Bryssel. Kommentera regeringens vårbudget. Svara på mejl från ombud och medlemmar. Sitta i en paneldiskussion med utbildningsministern, professorer och Svenska Akademien-ledamöter om språkens ställning i skolan.

Som ordförande för Lärarnas Riksförbund finns inga vanliga arbetsveckor. Skolfrågorna tar stor plats i nyhetsflödet och Bo Jansson har sovit med mobilen på sju nätter i veckan, alltid redo att svara om medier vill ha en sen eller tidig intervju.

– Jag sa till Skolvärlden när jag tillträdde att jag känner mig laddad och taggad – och det gör jag fortfarande. På det sätt sättet känns det tråkigt att sluta, men jag har fattat mitt beslut utifrån att mandatperioden är fyra år. 2020 är jag 68 år och en så gammal ordförande ska inte LR ha. Ställer man upp ska man sitta hela perioden, säger Bo Jansson och fortsätter:

– Jag har känt samma sak som ordförande som under mina 35 år som lärare: Att jag gör något som verkligen gör skillnad. Det var därför jag blev lärare och det var därför jag engagerade mig i facket.

* Vad kommer du att sakna mest från ordförandeuppdraget?

– Intensiteten. Även om det är väldigt mycket och man får kämpa på många fronter samtidig, så är det ju för saker man tror på. Jag kommer också att sakna att vara med och påverka politiska beslut – så att det blir rätt beslut. Att det satsas på rätt saker och rätt frågor.

* Känner du att du har haft politikernas öra?

– Ja, det tycker jag. Både i den här regeringen och i den förra. Vi har bra kontakter med många politiska partier och dess företrädare och det har funnits viktiga möten där jag verkligen känt att jag kunnat påverka så att besluten hamnat i rätt riktning. Vi har varit med och drivit fram nya satsningar på skolan och mer pengar till lärarlönerna.

* Vad finns kvar att göra?

– Vi måste få högre löner för alla medlemmar och vi måste förbättra arbetsmiljön och minska arbetsbelastningen. Vi måste få fler att vilja stanna i yrket och få fler studenter att välja utbildningar till lärare och studie- och yrkesvägledare.

* Vad har varit tufft under dina år som ordförande?

– Vad gäller arbetsmiljön och arbetsbelastningen så ser våra medlemmar på skolorna ännu ingen skillnad. Jag är övertygad om att förändringen kommer, men det är jobbigt att det tar sådan tid. Det finns risk att fler tröttnar och lämnar yrket eller blir besvikna på facket. Jag skulle vilja se snabbare resultat. Det gäller lönerna också – den senaste satsningen gick inte till våra vux-lärare och inte till studie- och yrkesvägledarna. Det känns tufft.

* Vad är du mest stolt över?

– Över att jag har ansträngt mig för att skapa breda allianser för LR:s viktigaste frågor, som statens ansvar för skolan. När jag tillträdde sa en del till mig ”lägg ner det där, det kommer inte bli några förändringar – den kommunala skolan är här för att stanna”. De hade fel. Vi är överens med Skolledarförbundet, inom Saco och vi har ett samarbete med LO, säger Bo Jansson och fortsätter:

– Sedan är jag stolt över vår devis ”Vi är LR”. Vi har blivit bättre på att hålla ihop förbundet och jobba tillsammans på central och lokal nivå och det gör oss mycket starkare. Jag vill verkligen att ombuden och styrelsen och andra ska synas för det fantastiska jobb de gör, som med lönepatrullerna vi har satt igång.

* Vad önskar du att du hade sett mer resultat kring?

– Att alla medlemmar skulle fått se förbättringar vad gäller lön, arbetsmiljö och arbetsbelastning. De lärare som har nåtts av högre löner har inte nåtts av det politiker pratar om vad gäller arbetsbördan. Den måste bli bättre om vi ska ha lärare kvar som kan, vill och orkar.

* Om du blickar framåt – hur hoppfull känner du dig vad gäller den svenska skolan de kommande 5–10 åren?

– Vad gäller utvecklingen av löner och arbetsförhållanden för lärare så är jag optimist. Vi vet att det har krisat i den svenska skolan, både vad gäller kunskapsresultat, studiero för eleverna och att det saknas så många utbildade lärare. Vi får betala dyrt för lärarnas nedmonterade status. Att alla elever inte har utbildade lärare smärtar mig.

* Kommer vi få fler unga att söka sig till läraryrket?

– När de som i dag arbetar som lärare äntligen ser en ljusning och får rätt förutsättningar för att utföra sitt yrke kommer de att vara de bästa ambassadörerna för att få studenter att välja lärarutbildningen. Då kommer vi att kunna komma tillbaka till hur det var när jag valde lärarutbildningen, som då var extremt populär och svår att komma in på. Så borde det vara i dag med. Med rätt förutsättningar är det här yrket fantastiskt.

* Vilka frågor hoppas du att LR fortsätter driva under nya ordföranden?

– Jag hoppas att LR håller fast vid detta med breda allianser. Vi måste få många att tycka som vi! Jag hoppas att vi fortsätter hålla ihop det centrala och det lokala fackliga arbetet och kämpar tillsammans. Och jag hoppas att man fortsätter fajtas för bättre arbetsmiljö och minskad arbetsbelastning, där medlemmarna ännu inte alls ser några resultat.

* Vad väntar i ditt nya liv?

– Jag kommer att ha kvar några styrelseuppdrag som jag är personvald till, som i Sacos styrelse. Jag har också fått ett nytt uppdrag, i ekonomiska och sociala kommittén i Bryssel för Sacos räkning. Det kommer jag ägna mycket tid åt. Det kommer vara viktiga möten framöver också, men ändå lugnare.

* Kommer du bara sakna intensiteten eller blir det skönt att få det lite lugnare?

– Jag kan se fram emot att kunna stänga av mobiltelefonen ibland, att inte ha ständig beredskap att rycka ut. Jag har rest väldigt mycket i uppdraget, men jag ser fram emot att kunna resa på ett annat sätt. Att kunna vandra längs stranden med sand mellan tårna.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Kritiskt läge för nya digitala plattformen

Kritiskt läge för nya digitala plattformen

En halv miljard kronor har redan satsats på en ny digital plattform som ska underlätta arbetet i skolorna. Nu hotas Stockholm stads jätteprojekt ”Skolplattform Stockholm” av förseningar och kostnadsökningar.

Annons
Annons
Morden i Trollhättan
Årsdagen av morden i Trollhättan: Att minnas är ett sätt att gå vidare

Årsdagen av morden i Trollhättan: Att minnas är ett sätt att gå vidare

Skolmorden

Säkerhetsvakten som anställdes efter attacken slutade i våras. En ny vardag vilar över skolan Kronan i Trollhättan. Men på årsdagen av vansinnesdådet riktas ljuset återigen mot personalen som förlorade en elev och två kollegor.

Annons
Lärare på Kronan får inte ersättning

Lärare på Kronan får inte ersättning

Försäkring

Öga mot öga på gärningsmannen. Det är kravet för att lärarna på Kronan i Trollhättan ska få ersättning för arbetsskada, för att de jobbade den dagen då två kolleger och en elev mördades.

SKL: Krisberedskap i skolan måste stärkas

SKL: Krisberedskap i skolan måste stärkas

Krisberedskap

Det finns en bristande krisberedskap i de svenska skolorna, menar Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett år efter skolattacken i Trollhättan.

Annons
Annons
Här morgontränar skolans lärare varje dag

Här morgontränar skolans lärare varje dag

Hälsa

Hur blir man piggare i klassrummet?
I Malung-Sälens gymnasieskola har man hittat receptet för effektivare lärare och elever. Här börjar man alla skoldagar med morgongymnastik.

Annons
Nassim om sin dyslexi: ”Lärarens röda streck överallt drar ner en”

Nassim om sin dyslexi: ”Lärarens röda streck överallt drar ner en”

Lässvårigheter

Senaste pedagogiska forskningen visar vikten av läsförståelse – i alla ämnen. Så var det inte på 1980-talet när Nassim al Fakir gick i skolan.
Hans dyslexi gjorde att han blev placerad i en invandrarklass.

Förlustaffär att bli lärare

Förlustaffär att bli lärare

Lön

Du förlorar en halv miljon kronor på att bli ämneslärare, 400 000 kronor på att bli yrkeslärare och 800 000 kronor på att bli lärare i praktiska och estetiska ämnen. Detta jämfört med om du hade börjat jobba direkt efter gymnasiet.

Granskning: Likvärdig skola
Det skiljer fyra mil – men skolgapet är enormt

Det skiljer fyra mil – men skolgapet är enormt

Granskning

De senaste fem åren har 69 000 elever lämnat grundskolan utan att vara behöriga till gymnasiet. Andelen behöriga elever varierar dock mellan olika delar av Sverige. 
Skolvärlden åkte till Sjöbo, där var femte elev inte når upp till behörighetskraven, för att ta reda på vad som gör att den svenska skolan inte är likvärdig.

”Vi håller på  att skapa ett demokratiproblem”

”Vi håller på att skapa ett demokratiproblem”

Kommentar

De stora skillnaderna i skolresultat är på väg att bli ett demokratiproblem. Det menar Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Så använder du nya tekniken i klassrummet

Så använder du nya tekniken i klassrummet

Ny teknik

Arbetet med IKT i skolan måste ske kollektivt om det ska bli ett effektivt hjälpmedel för lärare och elever. Det menar Daniel Pamp, lärare och IKT-utvecklare i Malmö.

Kommunen rekordsatsar på lärarnas löner

Kommunen rekordsatsar på lärarnas löner

Lön

Kommunernas hantering av lärarlönelyftet delar lärarkåren. I Botkyrka kommun tar man satsningen ett steg längre. Nästa år kommer 1 300 lärare att tilldelas en extra löneökning utöver den statliga satsningen.

Kampen mot rasismen börjar i klassrummet

Kampen mot rasismen börjar i klassrummet

Debatt

När rasismen och fascismen flyttar fram sina positioner måste skolan stå rustad mot de krafter som inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Kampen mot rasismen kan börja i klassrummen.

Yrkes-SFI leder dem raka vägen ut i arbetslivet

Yrkes-SFI leder dem raka vägen ut i arbetslivet

Yrkes-SFI

Med yrkes-SFI får utlandsfödda i Botkyrka en rakare väg till framtidens arbete. Undervisning i svenska kombineras med golfrobotar och vårdsnack.
– Vi har otroliga människor som kommer hit och inte kommer ut på arbetsmarknaden. För både deras och Sveriges skull måste vi dra nytta av dem, säger läraren Björn Benbasat.

Lärarnas tid räcker inte till för APL

Lärarnas tid räcker inte till för APL

Yrkesutbildning

Mer planeringstid för yrkeslärare, ett större övergripande ansvar från skolledarhåll samt en bättre samverkan mellan skola och arbetsliv. Det är några punkter för att framöver förbättra APL inom yrkesutbildningar.

Ministern om lönelyftet: Kommunerna bör skjuta till mer

Ministern om lönelyftet: Kommunerna bör skjuta till mer

Löner

”Förskräckligt”, ”jätteproblem” och ”obefintlig transparens” är några omdömen om lärarlönelyftet från Skolvärldens läsare. Ansvarige ministern Helene Hellmark Knutsson skyller på kommunerna.

Hur ser du ut, lärare?

Hur ser du ut, lärare?

Klädkod

Läraren Sam Aalto har fått kritik för sina kläder och sina tatueringar. Hans kollega Andreas Nilsson går till jobbet på mellanstadieskolan iförd slips för att känna sig mer professionell.
Har utseendet verkligen någon betydelse?

”Hel och ren – sen är det fritt”

Klädkod

Svenska lärare kopplar inte arbetskläder med hur de lyckas i jobbet. Det menar Charlotte Arkenback-Sundström, som intervjuat pedagoger om klädregler på arbetsplatsen.
– Hel och ren och sen är det ganska fritt i övrigt, sammanfattar hon resultatet.

Arbetsmiljön får lärarna att fly

Arbetsmiljön får lärarna att fly

Arbetsmiljö

För inte så många år sedan köade lärarna för att få jobb i kommunen. Regionen ansågs av många vara en av Sveriges absolut mest framstående skolkommuner, men i dag ser verkligheten annorlunda ut.

 

"Risk att Pisa examinerar fel saker"

"Risk att Pisa examinerar fel saker"

Forskning

Anneli Dyrvold konstaterar i sin avhandling att Pisa-provets matteuppgifter innehåller ord som eleverna sällan möter i matteundervisningen eller i sin vardag. Därför finns en risk proven testar elevernas språkliga förmåga snarare än deras matematiska förmåga.

Kommunen ger lönelyft till alla leg-lärare

Kommunen ger lönelyft till alla leg-lärare

Lärarlönelyftet

Många lärare är kritiska till hur pengarna inom Lärarlönelyftet fördelas, visar en undersökning av Lärarnas Riksförbund. Nybro kommun är på väg att komplettera det statliga lärarlönelyftet med ett lokalt.
– Det är bra för arbetsklimatet, säger skolchefen Kjell Fernandi.

”Lärare behöver mer kreativitet och mindre rädsla”

”Lärare behöver mer kreativitet och mindre rädsla”

Ledarskap

Ett par veckor in i september vet lärare vilka elever som inte kommer att nå kraven i läroplanen. Men schemat som är lagt i juni löper på.
I ”Våga leda skolan” föreslår Lina Axelsson Kihlblom snabba schemaförändringar för att hjälpa elever att klara målen.

Forskaren: Ta bort "F" ur betygssystemet

Forskaren: Ta bort "F" ur betygssystemet

Betyg

Betyget F riskerar att skapa mer utanförskap och sänka kunskapsnivån i Sverige. Det menar betygforskaren Alli Klapp på Göteborgs universitet som föreslår att man borde ta bort underkänt ur betygsskalan.

Skolsatsningar riskeras när klassrumsmiljön inte duger

Skolsatsningar riskeras när klassrumsmiljön inte duger

Arbetsmiljö

Det finns en risk att de olika satsningar som görs på skolan och för lärare i synnerhet inte får önskad effekt om den fysiska miljön inte håller måttet. Det menar Magnus Fahlström, forskare på Högskolan Dalarna.

Så kan vi fixa Pisas läsresultat

Så kan vi fixa Pisas läsresultat

Debatt

Det finns faktiskt något konkret som visar vad som skiljer den guldålder då Sverige låg på åttonde plats och det tragiska nu då vi ligger under OECD:s genomsnitt. Det handlar om systematisk träning av informationstext, skriver Lars Melin, docent i svenska.

Kommentera
Lärarstress ger brist på praktikplatser

Lärarstress ger brist på praktikplatser

Arbetsmiljö

Var fjärde gymnasielärarstudent i Uppsala saknar praktikplats, trots att en praktikperiod snart börjar. Gymnasielärarna i skolorna hinner helt enkelt inte med handledning.
 

Var tredje lärare: ”Rektor försökte påverka betygen”

Var tredje lärare: ”Rektor försökte påverka betygen”

Granskning

En tredjedel av lärarna uppger att rektor försökt påverka deras betygssättning. Ofta handlar det om att höja elevers betyg, ibland efter påstötningar från elevernas föräldrar. Den lärare som inte är ”flexibel” i betygsfrågor riskerar lägre lön.
Det visar en ny undersökning.

Åsa Fahlén: ”Måste få konsekvenser”

Åsa Fahlén: ”Måste få konsekvenser”

Betygsättning

Det fria skolvalet bidrar till betygspressen på lärarna.
– Marknadskrafternas inverkan på skolan måste begränsas, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Utredning: Kommuner får inte säga nej till friskolor

Utredning: Kommuner får inte säga nej till friskolor

Skolkostnadsutredningen

Tydligare redovisning av inkomster och utgifter för alla skolor, mer transparens i friskoleköerna – men ingen möjlighet för kommunerna att stoppa friskoleetableringar. Det föreslår Skolkostnadsutredningen.

Tidiga betyg ingen garanti för godkänt

Tidiga betyg ingen garanti för godkänt

Betygsuppföljning

Hälften av de elever som fick F i matematik när de gick i sexan hade fortfarande F i betyg när de gick ut nian i våras.

Lärarassistenter
Rastvakten tar fokus från undervisningen

Rastvakten tar fokus från undervisningen

Arbetsmiljö

En undersökning visar att eleverna vill ha fler vuxna i skolmiljön. Men för att skapa en tryggare miljö på rasterna blir lärarna rastvakter.
– Lärarnas arbetsbelastning är stor som den är, säger Ragnar Sjölander, ordförande i LR Stockholm

Unik utbildning skapar fler lärarassistenter

Unik utbildning skapar fler lärarassistenter

Lärarassistenter

Lärarassistenter är efterfrågade på skolorna. Nu startar flera utbildningar till yrket.
– Det behövs fler vuxna i skolan, säger Nina Morgin kursansvarig på Munka Folkhögskola.

Anna Ekström: ”Inte främmande för nationell utbildning”

Anna Ekström: ”Inte främmande för nationell utbildning”

Lärarassistent

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström stänger inte dörren för förslaget om en nationell utbildning till lärarassistent.

För få syvare med behörighet

För få syvare med behörighet

Syv

Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att syv-tätheten och behörigheten över landet varierar mycket. Lena Hartvigsson ordförande för Lärarnas Riksförbunds Forum för studie- och yrkesvägledning kan se flera anledningar till varför det ser ut som det gör.

Obligatoriskt skolval bryter inte segregationen

Obligatoriskt skolval bryter inte segregationen

Forskningsrapport

Närhet till skolan och att syskonen redan går där avgör när föräldrar väljer skola. Skolans resultat påverkar nästan inte alls, enligt ny rapport. 
 

”Dags att göra upp med den progressiva pedagogiken”

”Dags att göra upp med den progressiva pedagogiken”

Debatt

Forskning visar att reformer hämtade från de progressiva idéerna om elevers nöjdhet är negativa för kunskapsresultaten. Ändå vurmar politiker och pedagoger dessa idéer. Skolan behöver gå tillbaka till en klassisk undervisning där lärarna ska förmedla kunskap och inte överlåta det till eleverna, skriver representanter för Moderat skolungdom.

Kommentera
Läraren: Kommunen gör lärarlönelyftet till ett lotteri

Läraren: Kommunen gör lärarlönelyftet till ett lotteri

Lärarlönelyftet

I Lunds kommun fick lärarna själva motivera varför de var värda högre lön när lärarlönelyftet skulle delas ut. Det bojkottades på Lerbäckskolan och till slut tilldelades bara var tredje lärare i årskurs 7-9 högre lön.

Ny undersökning: skolan bör vässa elevers punktlighet

Ny undersökning: skolan bör vässa elevers punktlighet

Fostran

Skolan måste odla de egenskaper som gör ungdomar attraktiva på arbetsmarknaden. Det är resultatet av en undersökning Skolverket gjort med arbetsledare inom fyra branscher, som anställer många unga.

Stockholms lärare ska minska läromedelsglappet

Stockholms lärare ska minska läromedelsglappet

Likvärdighet

Det skiljer stora summor mellan de kommuner som satsar mest och de som satsar minst på läromedel. Nu utreder Stockholms kommun skillnaderna inom kommunen.

Lärare måste stärka sin egen auktoritet

Lärare måste stärka sin egen auktoritet

Ledarskap

Elever med attitydproblem? Bristande föräldraansvar? Det må vara hänt, men ansvaret att ta ledarskapet i klassrummet är lärarens, menar försteläraren Jonas Nilsson.

Beppe ska göra matematik roligare

Beppe ska göra matematik roligare

Undervisning

Beppe Singer slår ett slag för matematiken i skolan. Med Youtube-serien ”Beppematik” ska fler elever upptäcka allt det roliga som matematiken har att erbjuda.

Stress vanligaste hindret i läraryrket

Stress vanligaste hindret i läraryrket

Arbetsmiljö

Var tredje lärare har besvär som orsakas av arbetet – och stress har gått om fysiska besvär som vanligaste orsak.
– Det är en stress att känna att man inte blir litad på, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund. 

Stöd till funktionsnedsatta elever brister

Stöd till funktionsnedsatta elever brister

Ny rapport

Många skolor misslyckas ge stöd till elever med funktionsnedsättning. Majoriteten av speciallärarna och specialpedagogerna anser att huvudmännen inte erbjuder det stöd som lagen kräver, visar en ny undersökning från Skolverket.

Prisas för sitt arbete med nyanlända

Prisas för sitt arbete med nyanlända

Lärarpris

Lärarna Hülya Basaran och Anna Kaya får Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 för sitt arbete med nyanlända elever.

Regeringens utredare: "Hur seriösa är vi med skolan?”

Regeringens utredare: "Hur seriösa är vi med skolan?”

Läraryrkets framtid

Björn Åstrand är mannen som har regeringens uppdrag att utreda hur lärarprofessionens attraktivitet ska ökas. Hans arbete har just kommit igång, men en sak har han redan klart för sig – det behövs mindre politik och mer verkstad i svensk skola.