Otydlig ”meddelarfrihet”

Friskolekoncernen Academedia har offentliggjort att de 8 000 anställda får rätt att slå larm och kontakta medier vid missförhållanden utan att själva råka illa ut, något de kallar "meddelarfrihet". Skolvärlden har tidigare rapporterat att flera lärare var missnöjda över en orimligt hög arbetsbelastning inom Academediakoncernen. Då ville alla som arbetade kvar vara anonyma, men nu kanske det blir ändring på det. 

Företagets nya meddelarfrihet- och whistleblowerpolicy väcker dock frågor bland de anställda.

– Jag fick veta genom nyhetsflödet och sociala medier att vi nu har meddelarskydd och det är i så fall bra. Men jag känner mig ändå osäker på om policyn innebär någon stor förändring, säger Magnus Persson, lärare på Ljud & Bildskolan LBS i Halmstad, som ingår i Academediakoncernen.

Sedan tidigare har offentligt anställda meddelarfrihet vilket ger dem rätt att kontakta medier vid missförhållanden utan att riskera repressalier. Lärarnas Riksförbund (LR) har efterfrågat meddelarfrihet även på friskolor och regeringen har tillsatt en utredning om att stärka meddelarskyddet för privatanställda. I väntan på utredningen hoppas förbundets ordförande Metta Fjelkner att fler friskoleföretag följer Academedias exempel.

Enligt den nya policyn inom Academedia ska anställda som vill använda meddelarfriheten i första hand kontakta sin närmaste chef och vid behov gå vidare uppåt i organisationen.

– Får man inte gehör någonstans internt kan man gå till medierna istället med stöd av meddelarfriheten, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia.

I den nya meddelarfrihets- och whistleblowerpolicyn står det tydligt vem inom koncernen man ska kontakta om man vill rapportera oegentligheter. Däremot beskrivs inte anställdas rätt att vända sig till media. Begreppet meddelarfrihet nämns men definieras inte. Detta förvirrar flera lärare.

– Efter att ha läst policyn känner jag mig fortfarande osäker på när och om jag får prata med media om brister i verksamheten eller interna angelägenheter. Jag skulle vilja ha tydliga besked om vad som räknas som illojalitet och inte, säger Magnus Persson.

Här kan du läsa Academedias meddelarfrihets- och whistleblowerpolicy.

Här kan du läsa mer om regeringens utredning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm