qr_810x410
Guiden

QR-koden överraskar eleverna

Sugen på att lämna klassrummet och ta med eleverna ut på stan, i naturen eller ett varv runt skolan? Med QR-koder kan du enkelt skapa tipspromenader och uppdrag som både underhåller och undervisar.

Mer om QR-koder

Så funkar QR-koden

En QR-kod är en tvådimensionell streckkod som innehåller information. De tre vanligaste användningsområdena är en länk till en webb-
sida, ett textmeddelande eller ett digitalt visitkort. Koden skannas med en speciell läsare som man laddar ner till en mobiltelefon eller Ipad. När en kod skannas öppnas informationen i webbläsaren.

 

Här kan du skapa qr-koder

Här är några sajter som har enkla program för att skapa QR-koder:

www.mobileinteraction.se/qr-kod-generator

www.skapaqrkod.se

www.ipage.se/mobilt/qr-koder/aa2

 

Några användningsområden för QR-koder

  • Låt eleverna läsa in bokrecensioner av sina favoritböcker eller den senast lästa boken. Recensionerna kan göras i Shadow Puppet eller Tellagami, två enkla appar. Klistra in QR-koderna i eller bredvid böckerna i skolans bibliotek, eller låt eleverna ta en bild på sin bok och lägg till en QR-kod i bilden. Häng upp elevernas foton och QR-koder i klassrummet och låt alla ta del av dem. När QR-koderna scannas kommer man direkt till elevens bokrecension.
  • Gör en digital orientering på stan eller i skogen och låt varje QR-kod innehålla en ledtråd som leder vidare till nästa. 
  • Låt eleverna göra redovisningar av uppgifter, till exempel i språkundervisningen, där de berättar om ett ämne eller en bild och sparar ner allt som en QR-kod. Appen ”Fotobabble” är enkel att använda och gör det möjligt att ta ett foto med mobilen eller Ipaden och spela in sin röst till bilden. Eleverna får möjlighet att göra en redovisning i lugn och ro, och läraren kan lyssna i lugn och ro och flera gånger om det behövs.
  • Använd QR-koder som förberedelse inför en lektion. Ge eleverna QR-koder att ta med sig hem och länka dem till en film eller en text som de ska läsa in till kommande lektion.
  • Häng upp QR-koderna på olika träd till exempel. När eleverna läser av QR-koden får de all fakta om trädet de står vid. Detsamma går att göra med en mängd olika områden som eleverna ska lära sig mer om.
  • Instruktioner är ett bra användningsområde. Det kan handla om alltifrån hur ett verktyg i träslöjdssalen fungerar till vilka regler som gäller i matsalen eller för att göra en kamratbedömning.
  • Googla på ”qr-koder i undervisningen” så får du upp fler tips från lärare som redan testat.

En QR-kod är en tvådimensionell streckkod som innehåller information – oftast en länk till en webbsida, en text, en film eller en bild.

Mia Smith, lärare i engelska och tyska på Herrgårdsskolan i Göteborg, testade QR-koder i undervisningen för första gången på vårterminens allra sista lektion.

Hennes niondeklassare ville inte sitta still inne i klassrummet, hon ville att de skulle använda sin engelska och samtidigt behövde hon få en ordentlig utvärdering av terminens undervisning. Hon bestämde sig för att göra en tipspromenad med utvärderingsfrågor i form av QR-koder.

Den första koden fick eleverna i klassrummet, resten fick de leta upp genom att följa den ledtråd – i form av ett rim på engelska – som respektive QR-kod innehöll.

– Eleverna tyckte att det var kul och att vi borde ha använt QR-koder mer. Och för mig underlättade det rejält eftersom deras svar på utvärderingsfrågorna landade direkt i min dator, säger Mia Smith.

Att det är snabbt och enkelt att arbeta med QR-koder och att det direkt leder eleven till rätt information är det absolut bästa med tekniken, menar Mia Smith.

– Det är jättebra för instruktioner, som vad man ska tänka på när man jobbar med kamratbedömning eller hur borren i träslöjdssalen funkar. Vi skapar så mycket dokument om olika saker, men vem tittar på dem egentligen? En kort instruktionsfilm eller text som finns precis där och när man behöver den är mycket bättre. Dessutom är det lite hemlighetsmakeri med QR-koder. Sätter jag upp en QR-kod utan förklaring så kan jag överraska eleverna, det kan jag inte om jag sätter upp en webbadress. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm