skarmavbild_2013-08-12_kl._13.29.45

Regeringen föreslår ny industriutbildning

Regeringen föreslår att gymnasieskolans industritekniska program ersätts med en industriell inriktning inom teknikprogrammet. Det ska ge industrin fler och mer kvalificerad industripersonal, men det innebär också att antagningskraven för yrkesutbildningen ökar.

Söktrycket på det industritekniska programmet har sjunkit och det har fått teknikföretagen slå larm om brist på kompetens. Utbildningsminister Jan Björklund presenterar därför en ny lösning för industriutbildning på gymnasienivå, som tagits fram i samråd med Teknikföretagen och IF Metall.

Förslaget innebär att det nuvarande industritekniska programmet avskaffas och ersätts av en industriell yrkesinriktning inom teknikprogrammet. Målet är att ha förändringen på plats hösten 2015. De elever som är eller blir antagna på det industritekniska programmet under tiden ska få gå klart sin utbildning.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning om vilken eller vilka industriella inriktningar Teknikprogrammet ska ha framöver. Skolverket får också i uppdrag att ta fram kursplaner och möjliggöra för skolorna att erbjuda yrkeskurser inom ramen för programfördjupningen på Teknikprogrammet under en övergångsperiod. Det ska möjliggöra samläsning för elever på Teknikprogrammet och det industritekniska programmet.

– Under nästa år fattas riksdagsbeslut och under tiden får Skolverket i uppdrag att ta fram kursplaner, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Han avvisar kritiken om att elevintresset för yrkesprogrammen har minskat på grund av att de programmen inte längre ger en automatisk högskolebehörighet.

– Jag skulle snarare säga att det är en konjunktureffekt. Det går ner under lågkonjunktur och upp i högkonjunktur, och det beror på om industrin upplevs som en framtidsbransch, säger Jan Björklund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm