Annons
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

"Skolan är en nationell fråga"

Publicerad 25 april 2013

– Alla partiledare borde ha skolan högst på agendan.
Orden är Metta Fjelkners. I mitten av maj kliver hon av ordförande-posten för Lärarnas Riksförbund efter 13 år. Men just nu står hon i frontlinjen för den heta debatten om skolans huvudmannaskap. 

Från början trodde hon att uppdraget som ordförande skulle bli ett halvår. Det hela tog sin början i maj 2000, en vecka före förbundets kongress. Valberedningen frågade om hon kunde tänka sig bli ordförande. Efter åtta år som regional ombudsman visste hon vad hon gav sig in i:

– Jag hade följt processen inom förbundet och vi var mitt i en besvärlig avtalsrörelse.  Så jag insåg hur svårt uppdraget var.

Nu har hon varit igenom fem avtalsrörelser. Det första var besvärligast, år 2000. Då var hon själv ny som ordförande. Förhandlingarna hade strandat och återtagits via medling på hösten.

Situationen var infekterad då utfallet av det tidigare femårsavtalet inte blivit bra. Lärarna hade inte fått de utlovade tio procenten mer i lön än andra. Ändå ville den just avgående förbundsledningen acceptera ett nytt femårsavtal med en ”strävan” mot löneökningar på 20 procent, i ett rikssnitt, för lärarna. I en medlemsomröstning sa 80 procent nej till avtalsförslaget.

– Jag var ny och trodde att vi med egen kraft kunde förändra avtalsförslaget. Men vi hade två starka motståndare, Lärarförbundet och SKL.

Hon tvingades inse att det bara handlade om att förbättra i förslaget.

– Vi fick i alla fall till vissa förändringar innan vi skrev under. Men vi jobbade också nätterna igenom mot slutet och blev klara 21 december kl 05.00. Den tiden vill jag inte ha igen.

Hur var det att få så stark kritik efter den senaste avtalsrörelsen?

– Den avtalsrörelsen var också svår samtidigt hade jag mycket mer erfarenhet och visste mer om vilka möjligheter vi hade att påverka. Vi var också väl förberedda på kritiken och hade total krisberedskap.

Hon var beredd på ett större medlemstapp än vad det till slut blev, cirka 300 medlemmar. Samtidigt fick förbundet fler medlemmar än så under fjolåret.

Du har gjort dig känd i media för att i princip alltid vara tillgänglig. Har du fått mycket mediaträning?

– Jag har vägrat öva. Jag hatar mediaträning, det är konstlat och blir konstigt. Att vara lätt att nå är mitt eget val. Men från början trodde jag inte det var så viktigt att det var jag som uttalade mig från förbundet. Men vår dåvarande informationschef sa att vi behövde en person för att annars skulle vi bli diffusa.

Hur nervös har du varit för att uppträda i debatter och liknande?

– Jag har aldrig varit nervös och kanske har det hjälpt att jag är lärare i botten. Men viktigast är att vara sig själv. Och att ha sakfrågan i fokus.

Du och förbundet har blivit nominerade till Årets lobbyist fyra gånger. Vilken är hemligheten?

– Det handlar om att ha fokus på sakfrågorna och i mitt eget val har det inte varit svårt att behålla fokus på dessa, det har varit viktiga frågor för mig hela livet. Allt jag säger kommer från hjärtat. Sedan gäller det att inte wobbla utan stå för sin linje. Sedan får folk tycka illa om vad jag tycker, men de kommer känna igen budskapen.

Hon poängterar flera gånger hur viktigt det är att hon har haft duktiga medarbetare och breda nätverk.

– Nidbilden av lobbyisten är att den ska säga så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Men jag tycker det är viktigt att möten även har en mänskligare sida. Du måste kunna känna av när du inte ska vara för påträngande. Ibland är det de små stegen som tar dig framåt.

Hur ser du på relationen mellan de två lärarfacken?

– Hos Lärarförbundet har det alltid funnits en stark vilja att slå ihop förbunden. Men det uppdraget har inte vi inom Lärarnas Riksförbund. Sedan är det väl mycket tal om att de är så mycket större, bland de grupper som vi rekryterar är vi i princip lika stora.

Vad är det viktigaste du lärt dig som ordförande?

– Främst kanske att jobba långsiktigt och strategiskt. Jag är inte sådan som person. Det jag arbetar för vill jag helst ska ha hänt redan igår. Jag har lärt mig att kunna se konsekvenserna långt fram av arbetet, för att kunna undvika faror. Tänka strategiskt är något du måste göra både ensam och tillsammans med andra. Jag har verkligen lärt mig uppskatta människor som kunnat berika processen med kraft och styrka.

Kan du längta efter lärarjobbet?

– Det är svårt, det är inte samma jobb längre som jag hade. Men det var en svår övergång för mig när jag 1992 blev regional ombudsman. Jag hade en stark identifikation i jobbet.

Hur har det känts att vara ordförande i hela tretton år?

– Stimulerande och otroligt roligt och lärorikt.

Några besvikelser?

– Ja, att vi inte fått till en uppvärdering av lärarlönerna. Hade vi lyckats bättre så hade jag gärna stannat kvar. Men nu är jag så otroligt trött på att vi inte fått gehör för uppvärderingen av lönerna så nu måste någon annan ta över och göra jobbet bättre. Om inte lärarlönerna rättas till kommer det bli fel i all framtid.

Vad är du mest stolt över?

– Förbundets plats på kartan och att jag fått vara med och bidra till att vi tagit den platsen.

Vad ska du göra nu?

– Jag har kvar en del uppdrag, som i Folksam och Saco, sedan får jag se. Men jag är gärna med och bidrar i skoldebatten med mitt kunnande. Dock utan att skymma sikten för LR.

Hur ser du på skolpolitiken?

– Vi i förbundet tycker absolut att den har gått i rätt riktning och det började faktiskt redan under Östros som bland annat tog tag i Skolverkets dubbla roller och skapade två myndigheter.

– Baylan började tala om vikten av kunskap och behöriga lärare och en acceptans växte sakta fram för att tala om dessa saker igen.

Hon är stolt över resultatet av förbundets ”påverkansarbete”:

– Nu senast ser vi det när Moderaterna gjort timplanen till sin fråga.

– Så rätt saker sker även om det kunde gå fortare. Men allt på vår önskelista från 2002 kan vi bocka av, utom lönerna.

Vilka blir lärarnas och förbundets framtidsfrågor?

– Jag är helt övertygad om att vi behöver ett modernt, statligt huvudmannaskap om Sverige ska ha ett skolsystem som gör att vi får vara med och spela i framtiden.

– Sedan är frågan vem som blir lärare framöver. Kommer lärare att tillhöra låglöneyrkena? Jag tror inte det blir så men jag tror det blir en riktigt tuff kamp. En del talar om detta, men bara som en läpparnas bekännelse, och det finns en stor feghet bland politiker.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolor

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.

Annons
Annons
Annons

Här har eleverna machokultur på schemat

Sex- och samlevnad

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma.
– I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna, säger han.

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons
Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Annons

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons