a-m-begler
Foto: Skolinspektionen

Skolinspektionen: Stora brister i skolan

Det finns fortfarande stora brister i den svenska skolan. Det menar Skolinspektionen i sin årsrapport till regeringen. De flesta av de granskade skolorna får kritik för brister i undervsningen.

77 procent av grundskoleeleverna får godkänt i alla ämnen, enligt Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.
– Värre är att enskilda skolor har ännu sämre resultat, där kanske 15 procent av eleverna är behöriga att komma in på gymnasiet och det tycker jag är väldigt, väldigt allvarligt, säger Ann-Marie Begler till Ekot.
Av 749 granskade grundskolor slipper elva att vidta åtgärder och av 117 granskade gymnasieskolor var det två som inte behöver vidta några åtgärder, uppger Ekot.

Inte anpassad

Skolinspektionen menar att undervisningen inte anpassas till elevernas olika förutsättningar, behov, intressen och erfarenheter. Var femte grundskola och var tionde gymnasieskola har misslyckats med detta, enligt Skolinspektionens årsrapport ”Olika elever – samma undervisning”.
– Jag vet att uppgiften att anpassa undervisningen efter elevernas behov är en stor utmaning för skolorna, men misslyckas man här kringskär man elevernas chanser att utvecklas så långt som möjligt. Om eleverna känner att skolarbetet inte berör dem själva och deras liv, och inte ger dem verktyg att förstå omvärlden bättre – då är det inte konstigt att resultaten blir därefter, skriver Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.
Skolorna får också kritik för att de har för låga förväntningar på elevernas förmåga. Även arbetet mot mobbning och kränkningar behöver förbättras, enligt Skolinspektionen.
Rapporten är en sammanfattning av Skolinspektionens tillsyn och kvalitetsgranskning det senaste året. I den regelbundna granskning går myndigheten igenom närmare 1 500 skolor per år.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm