Annons

Skolverket vill ha mer matematik och varierad undervisning

Publicerad 1 oktober 2012

Skolverket föreslår ytterligare 120 timmar matematik i grundskolan och en utveckling av undervisningen. I dag rullar de igång Matematiklyftet på ett antal utvalda skolor. 

Sveriges elever presterar allt sämre i matematik i internationella mätningar och nu vill regeringen vända den negativa utvecklingen.

I våras presenterade utbildningsdepartementet satsningen Matematiklyftet som ska lyfta matematikundervisningen på att antal utvalda skolor. Projektet rullar igång i dag under ledning av Skolverket, som också har sammanställt rapporten ”Utökad undervisningstid i matematik” på uppdrag av regeringen. I den rekommenderar Skolverket ett tillskott på 120 timmar matematik utöver dagens totala 900 timmar i grundskolan. Det skulle innebära ytterligare en timme matematik i veckan i årskurs 1-3. - Fler lektioner leder inte automatiskt till bättre resultat, för det krävs att matematikundervisningen också utvecklas. Därför startar vi nu den unika satsningen Matematiklyftet, säger Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, i en pressrelease.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner är positiv till fler timmar matematik i grundskolan, men efterfrågar en utredning för att få till stadiebundna timplaner som garanterar elever viss undervisningstid i varje ämne och stadie.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Flopp för satsning på sommarskola

Lärarbrist

Regeringens 100 miljoner extra till årets lovskola rår inte på grundproblemet: lärarbrist.

Annons
Annons

Konflikt om 120 flak öl till studentflaket löstes

Debatt

Som vanligt när det gäller avgångsklasser så satte planeringen av studenten in redan tidigt i höstas. En stor del av vår mentorstid gick åt till att planera och diskutera, skriver matteläraren Jonas Claesson på Kärrtorps gymnasium.

Annons
Almedalen 2015
Björklund talade om kunskapsskolan

Björklund talade om kunskapsskolan

Partiledartal

Sveriges frihet, vars och ens frihet, jobben och så skolan. Det var de stora beståndsdelarna i Jan Björklunds (FP) tal från Almedalsscenen. 

Annons
Annons
Annons

Vem tar ansvar för lönen nu?

Debatt

Tack för lönesatsningen! Nu vill vi se en lika stor förändringsvilja i frågan om att tydliggöra vem som har huvudansvar för skolan, skriver Håkan Kjellin, LR Eksjö. 

In med forskningsbaserad metodik

Debatt

I framgångsrika skolsystem finns ett nära samspel mellan forskning och lärarprofession i lärarutbildningen. Inte i Sverige. Att skapa en forskningsbaserad metodik är ett viktigt första steg mot en lärarutbildning i världsklass, skriver Elias Dietrichson. 

Fridolin vill återuppbygga bildningsidealet

Fridolin vill återuppbygga bildningsidealet

Partiledartal

Gustav Fridolin ägnade hela 18 minuter åt hjärtefrågan utbildning när han höll tal i Almedalen. En historisk exposé över liberalism och svensk skola utmynnade i aktuella likvärdighetssatsningar som riktade bidrag och tidiga insatser.

Hemmasittare ska utredas

MP-förslag

Regeringen tillsätter en utredning som ska sprida kunskap om framgångsrikt arbete mot skolfrånvaro. Dessutom har Skolverket fått i uppdrag att ta fram ett verktyg för att fördela statliga bidrag så att de skolor som har störst behov får mest.

M och S med på noterna

Kunskapsresultaten

Med fyra förändringar – samlade i en nationell kunskapsstrategi – vill LR, Sulf, Skolledarförbundet och Saco säkerställa att alla elever ges samma möjligheter. När strategin diskuterades i Almedalen var politikerna med på noterna. 

"Sätt ord på läsförståelsen"

"Sätt ord på läsförståelsen"

Läsutveckling

Att undervisningen i läsförståelse kan förbättras är ingen hemlighet. Enligt forskaren Barbro Westlund är en lösning att prata om hur man tänker kring text i klassrummet.

Institut ska stödja lärare i mötet med extremism

Institut ska stödja lärare i mötet med extremism

Segerstedtinstitutet

Hur bemöter man högerextrema åsikter i klassrummet? Christer Mattssons nya institut ska stoppa polariseringarna i samhället och ge lärarna stöd i hur man bemöter intolerans i skolan – genom att vara tolerant.

Barnmiljard ska locka nya väljare

Barnmiljard ska locka nya väljare

Partiledartal

När det var Jimmy Åkessons (SD) tur att äntra scenen i Almedalen var det kritiken av motståndarnas politik som fick större utrymme än den egna politiken. 

WEBB-TV
”Vi gör elever till aktörer”

”Vi gör elever till aktörer”

Mathivation

Genom att låta elever lära elever kan motivation ökas och kulturen kring ett ämne som matematik förändras, menar Farid Nolen, som grundade Mathivation.

"Dags att agera och göra bättre i praktiken"

"Dags att agera och göra bättre i praktiken"

Nyanlända

Hur ska skolan klara av att ge alla nyanlända elever en undervisning som gör att de klarar de svenska målen? Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk, var en av deltagarna i ett seminarium med den rubriken.
​– Jag tycker tyvärr att det känns som det ofta är mycket snack och liten verkstad, sa hon efteråt. 

Almedalen 2015
Ingen skola i KD-talet

Ingen skola i KD-talet

Partiledartal

Ebba Busch Thor (KD) ägnade sitt Almedalstal åt försvarsutmaningar, IS-krigare och människors rätt att få bestämma över sitt eget liv. Skolan nämnde hon inte alls. 

Lärarna kan minska samhällsklyftorna

Lärarna kan minska samhällsklyftorna

Seminarium

Ojämlikheten i svenska skolan ger samhällsekonomiska problem, enligt OECD. Det vill lärarfacken och LO lösa genom att pressa politikerna till att ge lärarna förutsättningar att ge eleverna fullt stöd – vilket kan minska samhällsklyftorna.

Kunniga lärare ett måste för färre avhopp

Kunniga lärare ett måste för färre avhopp

Bristande studiemotivation

Den nya gymnasieskolan skulle få fler att klara av utbildningen, men efter fyra år har inget hänt. En färsk undersökning visar att var fjärde yrkeselev och 18 procent av eleverna på högskoleförberedande program har övervägt att hoppa av. 

Hon blir direktör för Skolforskningsinstitutet

Nytt jobb

Lena Adamson, docent i psykologi, blir direktör för nya myndigheten Skolforskningsinstitutet – som ska sprida skolforskning.

Arbetsförmedlingens råd: ta gymnasieexamen

Arbetsförmedlingens råd: ta gymnasieexamen

Arbetsmarknaden

Bristen på lärar- och vårdpersonal bekräftas återigen – nu i en rapport från Arbetsförmedlingen. Rapporten lyfter dessutom vikten av gymnasieexamen.

Utökad rätt till modersmålsundervisning

Utökad rätt till modersmålsundervisning

Modersmålsundervisning

Elever som tillhör någon av Sveriges nationella minoriteter ges nu ökad rätt till modersmålsundervisning i sitt minoritetsspråk. Snart kommer också nya läromedel för undervisningen.

Bidrag för speciallärare fördubblas

Lärarlyftet II

Bidraget till specialpedagogisk vidareutbildning med inriktningen utvecklingsstörning fördubblas, när regeringen skjuter till mer pengar till Lärarlyftet.

Öppnar för ökad styrning av lärarutbildningen

Öppnar för ökad styrning av lärarutbildningen

Högskoleutredningen

Lärarutbildningen möter inte arbetslivets behov, visar högskoleutredningen.
– Ett nationellt ansvar kan behövas, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Ljudmiljön i klassrummen måste diskuteras

Debatt

Lärare och elever saknar i många svenska klassrummen den goda ljudmiljö som är en grundläggande förutsättning för att förmedla och inhämta kunskap. Då hjälper det inte att förändra betygssystemet eller läroplanen. Det skriver Stig Arlinger och Staffan Hygge. 

Vilka musiklärare vill vi ha?

Vilka musiklärare vill vi ha?

Debatt

Antagningsprov för lärarutbildning i musik på samtliga behörighetsgivande utbildningar borde vara ett krav, och beslutet om förändrade behörighetskrav för fritidspedagogers möjlighet till lärarlegitimation för skolämnen bör omprövas. Det skriver Lärarnas Riksförbunds forum för kultur och kommunikation. 

Svenska elever sämre på grammatik

Svenska elever sämre på grammatik

Forskning

Vietnamesiska barn är bättre än svenska på grammatik, menar lingvistiker som jämför barnens engelskstudier i de båda länderna. Svenskarnas paradgren är istället kommunikation.

Var tjugonde barn har språkstörning

Var tjugonde barn har språkstörning

Funktionsnedsättning

En statlig utredning visar att 4–5 procent av landets barn har språkstörning.
– Den undantagsregel som finns i kunskapskraven för de här barnen måste diskuteras, säger Annelie Norell, Specialpedagogiska skolmyndigheten. 

Allt fler studerar på privat komvux

Allt fler studerar på privat komvux

Rapport från Skolverket

Nära hälften av alla kursdeltagare på vuxenutbildningen studerar vid extern anordnare, som privata aktörer, istället för kommunal, vilket är en stor ökning. Det vill LR reglera hårdare.

Skolan kan höja kvinnors IT-intresse

Skolan kan höja kvinnors IT-intresse

Ny studie

Unga kvinnor uppfattar sina karriärmöjligheter inom IT som sämre än mäns. Men det kan skolan ändra på, enligt studie.

Sommarläger för tekniktjejer

Sommarläger för tekniktjejer

Teknikcampen

Teknikcollege arrangerade sommarläger för teknikintresserade tjejer i Göteborgsområdet.
– Här blir de starka tillsammans, säger processledare Pernilla Öhberg.

(M) vill ha kortare sommarlov

(M) vill ha kortare sommarlov

Nytt förslag

Moderaterna föreslår att skolelevers sommarlov blir kortare, att undervisningstimmarna blir fler och att tre skolterminer införs. LR stödjer inte förslaget.

"Lärarutbildningen måste förändras"

"Lärarutbildningen måste förändras"

Debatt

Ingen student ska välja bort lärarutbildningen för att kvaliteten är ifrågasatt. Det ska vara en kvalitetsstämpel att ha gått utbildningen. För att nå det målet krävs förändringar. Det skriver Isak Skogstad, ordförande LR Stud. 

Fler övningsskolor via Stockholms universitet

Fler övningsskolor via Stockholms universitet

Lärarutbildning

Stockholms universitet samarbetar redan med 11 övningsskolor. Nu ska 20 nya skolor kunna delta i VFU-projektet.

Elev: ”Jag ska bli forskare”

Elev: ”Jag ska bli forskare”

Samarbete

Doktorander skapar nyfikenhet och kunskapstörst på skolor i Ängelholm, med ämnen som antika kvinnors barnafödande och dinosaurier. Bakom ligger Frank Fredriksson – som varit lärare i 30 år.

Lyckat klassrumskoncept kan stoppas

Lyckat klassrumskoncept kan stoppas

Hemklassrum

Med hemklassrummen har Sturebyskolan i Stockholm kunnat motverka mobbning och skapa ett väl fungerande stöd för elever med särskilda behov. Men nu kan skolan tvingas överge konceptet.

Föreslår snabbare väg till jobb för studerande

Lärarutbildning

Regeringen föreslår att lärarstudenter vid kompletterande pedagogisk utbildning ska erbjudas en snabbare väg in i yrket – med undantag från legitimations- och behörighetskrav.

Nu utreds läsa-räkna-skriva-garantin

Nu utreds läsa-räkna-skriva-garantin

Vallöfte

Regeringen börjar i dag utreda läsa-skriva-räkna-garantin, som ska införas 2017. Men den svenska skolan behöver handling – inte fler utredningar, menar Bo Jansson, ordförande för LR.

Yrkesetiken osynlig

Yrkesetiken osynlig

Forskning

Yrkesetiken är osynlig på lärarutbildningarna, visar ny studie. Måste lyftas med begrepp och termer, menar forskaren.

Akut behov av lärare

Akut behov av lärare

Lärarbristen

70 000 heltidslärare måste rekryteras de kommande fem åren och examineringsnivån måste fördubblas. Situationen är nu akut – men det kan bli ännu värre.

MP: Lyft specialpedagogiken

MP: Lyft specialpedagogiken

Särskilt stöd

Miljöpartiet föreslår ett kompetenslyft för specialpedagogik. Bra, menar Bo Jansson, ordförande i LR, som dock anser att resurser också borde gå till fler speciallärare.

SD-nej till religion på skolavslutningar

SD-nej till religion på skolavslutningar

Lagförslag

Sverigedemokraterna stod tidigare bakom Alliansens förslag om att tillåta religiösa inslag på skolavslutningar. Men en borttagen formulering om det svenska kulturarvet har fått partiet att ändra sig och förslaget har inte längre majoritet i riksdagen.

Tävling kan underlätta bedömning

Tävling kan underlätta bedömning

Yrkesutbildning

Tävling kan göra det enklare för yrkeslärare att bedöma elevernas arbete – och vara positivt för eleverna, enligt forskare.

"Vi har en röd tråd av företagsamhet"

"Vi har en röd tråd av företagsamhet"

Entreprenörskap

Rickard Nilsson är Sveriges främste lärare i entreprenörskap. 
​– Det handlar om att ge eleverna de kunskaper som krävs för att de ska kunna ta för sig av det livet kan ge.

Friskolor har bäst ledare

Friskolor har bäst ledare

Internationell undersökning

Det finns ett tydligt samband mellan hög kvalitet på skolledning och bra elevresultat. Och det är friskolornas ledningar som är bäst.

Alliansen: Så ska skolan digitaliseras

Alliansen: Så ska skolan digitaliseras

Nytt förslag

Alliansen föreslår ökad digitalisering av skolan – och det snabbt, för att säkra likvärdighet och förbättra förutsättningar att möta det digitala samhället.

Betyg

SD: Högre lön och fler karriärsteg

Utbildningspolitik 

De skickligaste lärarna ska samma lön som en riksdagsledamot – omkring 60 000 kronor. Det tycker Sverigedemokraterna.

De vill göra musikteori mer praktisk

De vill göra musikteori mer praktisk

Musik

Traditionell musikteori är varken roligt eller stimulerande för eleverna, menar musiklärarna Jan Sparby och Johan Christoffersson. Därför har de nu tagit fram en egen bok i musikteori – som är interaktiv och praktisk.

Idrott och hälsa
Idrott – utan hälsa

Idrott – utan hälsa

Idrott och hälsa

Det larmas och varnas i samhällsdebatten om stillasittande och övervikt ena dagen, och om ätstörningar och osunda kroppsideal nästa. Samtidigt ökar ohälsan bland unga. Det skolämne som tydligast fångar upp hälsoaspekten är idrott och hälsa. Men granskningar visar att hälsan har svårt att finna sin plats. 

Skolfrånvaro

Hemmasittares mamma hotas med vite

Skolfrånvaro 

Skolinspektionen hotar Varbergs kommun med vite på 300 000 kronor om de inte löser en hemmasittande elevs skolgång. Kommunen svarar med att i sin tur hota elevens mamma med vite.

Fler lärare sjukskrivs för psykisk ohälsa

Fler lärare sjukskrivs för psykisk ohälsa

Ny undersökning

Nära dubbelt så många gymnasielärare och en allt större andel grundskollärare sjukskrivs för depression och utbrändhet i dag jämfört med för fem år sedan. Hög arbetsbelastning ligger bakom.

Podcast i klassrummet

Podcast i klassrummet

Lektionstips

Elever på Ulriksdalsskolan i Solna spelar in podcast en gång i veckan. Tränar upp diskussion, berättande och mediakunskap, menar läraren.

Lärarlegitimation
Leg-förändringar som krävs direkt

Leg-förändringar som krävs direkt

Legitimationsreformen

Den 1 juli gäller lärarlegitimationsreformen fullt ut. Men det finns fortfarande delar i reformen som får orimliga konsekvenser för ett antal lärargrupper och som snarast behöver förändras. Här är Lärarnas Riksförbunds krav på förändringar.

Nya insatser för problemskolor

Nya insatser för problemskolor

Nytt beslut

Staten får ökat ansvar för skolor med dåliga resultat. Positivt, enligt Lärarnas Riksförbund – men inte nog. Förbundet vill se ytterligare statligt ansvarstagande.

Skolmärkta pengar används inte

Skolmärkta pengar används inte

Rapport från Skolverket

Landets kommuner utnyttjar inte ens hälften av alla statliga satsningar. Skolverkets krav: anpassa bidragen bättre efter kommunernas behov.

Enklare att bli behörig

Enklare att bli behörig

Lärarlyftet

I dag kommer antagningsbeskeden för utbildningar inom Lärarlyftet. Många av de som antagits har nu möjlighet att få sina erfarenheter tillgodoräknade, inom ramen för den nya snabbare vägen till behörighet som erbjuds.

Skolfrånvaro
Ny kritik för frånvarande elever

Ny kritik för frånvarande elever

Frånvaro 

Kommuner över hela landet har problem med frånvarande elever. Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler är oroad.
– Skolan måste reagera tidigt och hålla koll, säger hon.

Sommarlov – men inget lov från mobbning

Sommarlov – men inget lov från mobbning

Debatt

Skolavslutningen innebar tidigare en lättnad för mobbade elever. Det väntade ett uppehåll – ett par månaders vila ifrån plågandets inferno. Så är det inte längre, skriver Christer Olsson.

Tysk eller svensk disciplin i skolan?

Tysk eller svensk disciplin i skolan?

Forskning 

Vilket fungerar bäst - sitta tyst och lyssna eller arbeta friare? Öppen eller stängd dörr? Två olika klassrumsordningar jämförs i ny avhandling.

Enklare rapportera kränkningar

Enklare rapportera kränkningar

Diskriminering

Det ska bli enklare att anonymt rapportera kränkningar och trakasserier. Diskrimineringskartan.se från RFSL Ungdom ska fungera som ett stöd för både ungdomar och skolor.

Jobbfrågan spiller över på skolan

Jobbfrågan spiller över på skolan

Politik

S-kongressen i helgen handlade om jobben, inte skolan. Men det ena spiller över i det andra, och Skolvärlden ringde upp utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S) för att få veta mer.

Etik på NO-lektionerna engagerade eleverna

Forskning

Elevernas förmåga att fläta samman naturvetenskap och etik undersöks i ny avhandling i pedagogik. 

Särskilt stöd vanligast utanför klassrummet

Särskilt stöd vanligast utanför klassrummet

Forskning

Specialpedagogiskt stöd ges oftast utanför ordinarie undervisning på landets gymnasieskolor. Det skapar utanförskap, menar forskaren Joacim Ramberg.

Bedömningsmatris höjde resultaten

Bedömningsmatris höjde resultaten

Bedömning

På Vittraskolan i Östertälje når 98 procent av eleverna målen i alla ämnen. Fem år tidigare var siffran 78 procent. Bakom ligger en färgglad bedömningsmatris. 

”Vem frågar hur eleverna mår i själen?”

Granskning

Det psykologiska perspektivet saknas ofta i elevhälsan arbete.  
– De förebyggande insatserna är inte tillräckliga, säger Anna Blom, Skolinspektionen. 

Drama motiverar elever i svåra ämnen

Drama motiverar elever i svåra ämnen

Kreativitet

Genom dramaövningar och grupparbeten ska eleverna i Lunds kommun bli motiverade att sätta sig in i ämnen som flyktingfrågan och sociala normer. 

Satsar på digital skola

Satsar på digital skola

IT

Digitalt skolmaterial ska utvecklas inom tre nystartade projekt - för att förbereda barn och unga för framtidens digitala samhälle.

Missuppfattning om rektorer och betygsättning

Lärarleg

Det är lärare som sätter betyg. Vid några få undantag, när lärare är oense, får rektor avgöra betyget. Men det florerar ett antal missuppfattningar om saken i media. 

Särbegåvning
Nytt stöd för särskilt begåvade elever

Nytt stöd för särskilt begåvade elever

Tips

Skolverket har tagit fram ett omfattande stödmaterial för att hjälpa lärare och skolor att upptäcka, bemöta och stimulera elever med särbegåvning.

LR-ja till krav på privata aktörer i skolan

Remissvar 

 LR ställer sig bakom Finansdepartementets förslag till skärpta krav på privata skolaktörer, men vill gå ännu längre och kallar kraven ”långt ifrån tillräckliga.”

TV-vurm blev kurs i demokrati

TV-vurm blev kurs i demokrati

Entreprenöriellt lärande

Femteklassare i Huddinge har skapat en uppmärksammad kampanj för att påverka UR:s programutbud. På köpet har de lärt sig mer än någonsin, enligt deras lärare.

Skolfrånvaro

”Man ger upp lite för lätt”

Kommentar

Lärare har ett ansvar även för de frånvarande eleverna. Men ytterst är det huvudmännen som måste skapa förutsättningar för skolorna att kunna jobba strategiskt med frånvaron, menar Mårten Petersson, Skolinspektionen.

Fullgoda skolbibliotek saknas i 90 kommuner

Fullgoda skolbibliotek saknas i 90 kommuner

Biblioteksbrist

Nästan en tredjedel av landets kommuner saknar skolbibliotek med tillräcklig bemanning.

Plattform samlar digitalt material på ett ställe

Plattform samlar digitalt material på ett ställe

IT i skolan

En samlingsplats som ska minska teknikstrulet i klassrummet och underlätta undervisningen. Det är syftet med den kostnadsfria tjänsten Skolon.

Hälften hoppade av

Hälften hoppade av

Undersökning

Av de elever som påbörjade introduktionsprogrammen på gymnasiet 2011 har nästan hälften lämnat skolan i förtid.