Annons

Skolverket vill ha mer matematik och varierad undervisning

Publicerad 1 oktober 2012

Skolverket föreslår ytterligare 120 timmar matematik i grundskolan och en utveckling av undervisningen. I dag rullar de igång Matematiklyftet på ett antal utvalda skolor. 

Sveriges elever presterar allt sämre i matematik i internationella mätningar och nu vill regeringen vända den negativa utvecklingen.

I våras presenterade utbildningsdepartementet satsningen Matematiklyftet som ska lyfta matematikundervisningen på att antal utvalda skolor. Projektet rullar igång i dag under ledning av Skolverket, som också har sammanställt rapporten ”Utökad undervisningstid i matematik” på uppdrag av regeringen. I den rekommenderar Skolverket ett tillskott på 120 timmar matematik utöver dagens totala 900 timmar i grundskolan. Det skulle innebära ytterligare en timme matematik i veckan i årskurs 1-3. - Fler lektioner leder inte automatiskt till bättre resultat, för det krävs att matematikundervisningen också utvecklas. Därför startar vi nu den unika satsningen Matematiklyftet, säger Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, i en pressrelease.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner är positiv till fler timmar matematik i grundskolan, men efterfrågar en utredning för att få till stadiebundna timplaner som garanterar elever viss undervisningstid i varje ämne och stadie.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Nationella prov blir frivilliga

Minskad administration

De nationella proven i SO och NO i årskurs sex blir frivilliga för skolor att genomföra redan i vår. 

Annons
Annons

Språklärarna samlas

Språklärarnas riksförbund

Under helgen träffas 250 språklärare i Uppsala, som ska fräscha upp språkkunskaperna och diskutera yrkets ställning. 

Annons

Mer matte på högstadiet

Förslag

Utbildningsutskottet föreslår att högstadieelever ska få en extra mattelektion i veckan. Debatt nästa vecka. 

Annons
Annons

”Juryn imponerades av eleverna”

Skolsamverkan 

Debattävlingen mellan Helsingborgs gymnasieskolor som avgjordes i veckan skapade stort engagemang bland eleverna. Nu hoppas lärarna på en fortsättning.

Annons

”Gymnasieskolan är omodern och för stressig”

Debatt

Tid som grovt missbrukas skapar frustration och stress. Ingen tvekan om att det också drabbar eleverna, skriver gymnasieläraren Anneli Westfelt. 

Vinster i välfärden

Vinstutredningen tillsatt

Politik

Skattemedel ska ­användas till den verksamhet de är avsedda för. Det är budskapet från regeringen när vinstutredningen tillsätts idag. 

Ekonomiprogrammet ökar mest

Gymnasiestatistik

Ekonomiprogrammet ökar kraftigt i popularitet, medan humanistiska programmet tappar. Det visar nya siffror från Skolverket.

”Legitimationen måste vara fylld med innehåll”

Kommentar

Gustav Fridolin öppnar för legitimation för fler lärargrupper. LR:s Bo Jansson manar till besinning.

Språngbräda in i läraryrket

Bemanningsbranschen

Det är inte ovanligt att ett uppdrag för bemanningsföretag leder till fast lärarjobb. Lärarförmedlarnas vd Patricia Kimondo ser företaget som en väg till läraryrket.

Fysikundervisning som stärker språket

Avhandling

Forskaren Maria Kouns är förvånad över hur lätt det gick att få in ett språkperspektiv i fysikämnet. 

Läsa-skriva-räkna-garanti 2017

Tidiga insatser

Regeringens lågstadiesatsning, en läsa-skriva-räkna-garanti, ska införas under 2017. Ett förslag som från början kommer från Folkpartiet.

Knytkonferens för estetlärare

Estetiska ämnen

I början av mars träffades estetlärare från hela landet för att utbyta erfarenhet och inspiration. Huvudämnet var virtuella mötesplatser. 

Övningsskolor prövas i Karlstad

Lärarutbildning

Lärarstudenter vid Karlstad universitet gör nu sin första praktik inom ramen för de så kallade övningsskolorna. 

Näthat

”In med nät-etik i all högre utbildning”

Debatt 

Studenter och personal inom högre utbildning kränker varandra i sociala medier. Detsamma sker inom sjukvården, skolan, socialtjänsten, och flera andra yrkesområden. Därför ska etik in på schemat i all högre utbildning, skriver docent Jörgen Lundälv, som granskat kränkningar på nätet.

Normer i fokus på Världskulturmuseet

Humaniora

På utställningen Playground ges lärare och elever pedagogiska verktyg för att synliggöra normer och ersätta kränkande sådana, med inkluderande. 

Finska läromedel stöttar läraren

Matematikundervisning

Finska matematikläromedel är en resurs för lärarna när det gäller att planera, genomföra och förnya sin undervisning. Och skiljer sig en hel från de läromedel som traditionellt producerats i Sverige.

Skolstängningen

Malmöskolan öppnar tisdag

Skolstängningen

Efter bara en dags stängning öppnar Värner Rydénskolan i Malmö igen under tisdagen. Det blir inga väktare som åtgärd på problemen, men däremot kan vissa elever komma att flyttas. 

Hallå där: Helena Kvarnsell

Digitalisering

Matte/NO-läraren Helena Kvarnsell har fått Lärarnas Riksförbunds uppdrag att utveckla IT i undervisningen. 

Mattecentrum till Norge

Läxhjälp

Den ideella föreningen Mattecentrum, som finns i 28 städer runt om i Sverige, får nu sin första motsvarighet i Norge.

Fridolin hoppas inte på Pisa

Kunskapsmätning

Idag inleds en ny Pisa-omgång. Men enligt utbildningsminister Gustav Fridolin talar inget för att Pisa-resultatet blir bättre den här gången. 

Volvo i klassrummet

Ingenjörsbristen

Lastbilstillverkaren vill få fler att vilja bli ingenjörer. Därför lanserades Skolsteget, som innebär att företaget tar steget in i klassrummet. 

Skoldag mitt i monsunen

Reportage och bildspel

Översvämningarna i Bangladesh hindrar barn från att gå i skolan. Flytande klassrum gör dock livet lättare för både lärare och elever.

Grammatik utan regler

Forskning

Grammatikundervisning effektivare – utan terminologi. Det visade Marcelo Cea, doktorand på språk- och litteraturcentrum i Lund, i sin studie om grammatikundervisning i moderna språk. 

Tolerans

”Naturligtvis ska lärare påpeka faktafel”

Intolerans i klassrummet

Sfi-vikarien fick intern kritik efter diskussion med förintelseförnekande elev på lektionen.
– Det är något av det svåraste som lärare möter, säger Christer Mattsson, grundare av Toleransprojektet.

Dags anpassa resurserna efter läroplanen

Debatt

"Striden" är redan avgjord och vi är satta att förverkliga läroplanen oavsett personlig uppfattning eller faktiska resurser, skriver Lisa Eklöv, förstelärare i filosofi och naturkunskap.

Är svenska skolan överpedagogisk?

Debatt

Förväntningar om att nyare och bättre metoder ska vända utvecklingen tenderar ofta bli till en ogiltigförklaring av lärarnas erfarenhet och kompetens, skriver Åke Strandberg, lektor i moderna språk.

Ökad status för syvare i Växjö

Studie- och yrkesvägledning

När arbetstider, arbetsbörda och löner inom skolans värld diskuteras är oftast lärarnas situation i fokus. Om studie- och yrkesvägledarna är det tystare. I Växjö har ett syv-lyft börjat ändra på det.

 

"Glöm inte gymnasiet när nyanländas kompetens kartläggs"

Kommentar

Bra att regeringen vill kartlägga och validera nyanländas kompetens och erfarenhet - men glöm inte gymnasiet. Det säger Karin Sandwall, föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andraspråk.

Bo Jansson öppnar för förskollärare

Fackligt

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson vill att även förskollärare ska kunna organisera sig i förbundet. Samma sak kom LR Stud fram till vid helgens kongress.
 

Mattematchen ska motivera

Lektionstips

En av tre svenska grundskolor deltar i matematiktävlingen ”Mattematchen” – som genomförs online med ett digitalt spel. 

Så prioriterar partierna skolan

Granskning

Skolvärlden har tagit tempen på några av de reformförslag partierna lade fram inför valet. I vissa frågor råder stor enighet – i andra ligger såväl blocken som partierna långt ifrån varandra.

De vill modernisera lärmiljöer

Skolutveckling

Rektorsakademien Utveckling vill modernisera lärmiljöer. Därför ska de sammanställa tre handböcker med råd och rekommendationer hur.  

Lärare som själva lär blir friskare

Forskning

Kopplingen mellan stimulerande arbete och god hälsa bekräftas i en ny avhandling från Högskolan Väst.

"Dags att få in förskollärarna i LR"

Debatt

Genom att slipa ner tröskeln mellan förskolan och skolan kan vi skapa utrymme för en ökad dialog mellan de olika skolformerna, skriver Isak Skogstad, ordförande i LR Stud.

Fokus på ständig förbättring i utvecklingssamtalen

Avhandling

I utvecklingssamtal och skriftliga omdömen är det stort fokus på att skapa en elev som ständigt strävar framåt. Det menar Gabriella Höstfält som forskat på konsekvenser av skolans resultatinriktade läroplan.

Studenternas nya ordförande vill se förskollärarna i facket

LR Stud

Isak Skogstad efterträder Elina Halvarsson som ordförande för Lärarnas Riksförbunds studenter. 

Yrkesprogrammen forsätter tappa

Gymnasievalet

Färre nior har sökt till yrkesförberedande program i år än förra året. Igen. Fackförbundet Byggnads ser avskaffandet av högskolebehörigheten som delförklaring.

Fler anmäler till inspektionen

Statistik

Anmälningarna till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet (BEO) fortsatte öka under 2014. Vanligast är att anmälan handlar om kränkning av en elev. 

Samspel behövs mellan praktisk kunskap, teori och empiri

Krönika

En lärare som efter ett visst antal år skaffat sig en praktisk erfarenhet där eleverna når kunskapsmålen får sällan respekt för det, skriver Johan Kant i en krönika i Skolvärlden.

Kunskap bästa boten mot rasism

Debatt

Det är viktigt att vi i skolan ger en sann bild av hur människor har det i Sverige. Det skriver Helen Huledal, skolansvarig Svenska FN-förbundet, i en debattartikel. 

Stöd för bedömning

Nationella prov

Skolinspektionens ombedömning av nationella prov 2014 finns nu tillgänglig. Resultatet kan användas för att utveckla arbetet med bedömning och betygsättning. 

Integration

Skolpolitik ska ge integration

Riksdagen 

Använd nyanlända lärare som studiehandledare, föreslår regeringen som en del av sitt "etableringspaket".

Lite tid till det pedagogiska uppdraget

Rapport Skolverket

Det är hög omsättning på svenska rektorer. Och knappt en femtedel av rektorernas tid ägnas åt det pedagogiska uppdraget. 

Eleverna oroliga för att göra felval

SYV

Att välja rätt bland alla utbildningar stressar eleverna.
– Det är inte kört bara för att man väljer fel när man är sexton, säger vägledaren Ann Gullin.

”Känns lite vemodigt”

Fackligt

LR Studs Elina Halvarsson avgår som ordförande vid helgens konvent i Göteborg. 

Utländska lärare

Snabbspår till läraryrket

Regeringsförslag

Regeringen vill att nyanlända snabbare ska komma ut i arbete. Idag finns det 1300 lärare i etableringssystemet som ännu inte arbetar i sitt yrke.

Elever ger ut lyrikbok

Undervisning

Läraren Mikhael Mikalides vet hur det känns att inte behärska språket. Därför ska han ge ut en lyrikbok – som är skriven av eleverna.

Många misslyckas trots gymnasiereform

Statistik

Andelen elever på yrkesprogrammen som får högskolebehörighet har minskat dramatiskt sedan programmen inte längre ger allmän behörighet. Men det är inte fler som klarar sin gymnasieutbildning. 

Sen legitimation ger sämre lön

Lärarlegitimation

Det blir inget lönepåslag för de lärare i Nyköping som inte fått sin legitimation i tid.

Stöd för att förstå undantagsbestämmelsen

Kompetensutveckling

Skolverket och Specialpedagogiska myndigheten har tagit fram ett studiepaket för att stödja lärare i förståelsen av den så kallade undantagsbestämmelsen.

”Fråga eleverna varför de är borta”

Hemmasittare

Fråga elever och föräldrar om orsaken till skolfrånvaron. Att bara rapportera frånvaron räcker inte, menar specialpedagogen Loredana Ciambriello.
 

SFI

Sfi - en ämnesfylld språkerövring

Klassrummet

I Lotta Elmqvists sfi-undervisning lär sig eleverna svenska genom en rad andra ämnen. Det ger dem bättre förförståelse för samhällskunskap, historia och religion – och större chans att klara högre studier.

”Mindre klasser har betydelse”

Forskning

Studier visar att klasstorlek påverkar elevers engagemang och deltagande samt hur mycket uppmärksamhet den enskilde eleven får, skriver forskaren Peter Blatchford.

Flickor gynnade av profilklasser

Historien bakom

Profilklasser i matte och NO testades i Stockholm redan år 2000. Anne-Christine Kjellman hade i uppdrag att utvärdera förloppet.
– Vi kunde statistiskt säkerställa att flickors betyg blev bättre i profilklasserna än i vanliga. Det hade däremot inte lika stark effekt på pojkarna, säger hon.

Lärardom

Ord mot ord – Anna dömdes

Dömd lärare

Anna hade inte hunnit jobba särskilt många år som lärare när hon blev anmäld för att ha greppat en elev om nacken. Nu är hon läraren som dömts för att ha misshandlat en elev.