”Viktigt att skolan är en öppen plats”

Släpp in alla!
Det är Skolverkets råd om politiska partier som vill besöka skolor.
- Man kan inte säga nej på grund av ett partis åsikter, hur hemska de än är, säger Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket.

Mer om Skolverkets nya riktlinjer:

Enligt rättspraxis är det okej att bara bjuda in de partier som finns representerade i exempelvis kommunfullmäktige eller riksdagen.
– Det är under förutsättning att man också släpper in andra partier som vill komma. De måste få komma under liknande förutsättningar, säger Skolverkets jurist Ulrika Lindmark.
Här finns Skolverkets vägledning kring politiska partier att hämta:
http://www.skolverket.se/content/1/c6/01/99/91/Politisk_information_skolan2.pdf

Skolverket presenterade i dag sina nya riktlinjer om politiska partier och övrig opinionsbildning i skolor, ett uppdrag man fått från regeringen. Frågan har aktualiserats i och med Sverigedemokraternas ökade stöd.
Rektorer har gjort helt olika bedömningar kring vilka partier som ska släppas in och enligt Skolverket är behovet av stöd och vägledning till skolorna stort.
Deras budskap är tydligt: Släpp in alla partier.

Inte utestänga

– Skolor måste behandla politiska partier likadant, man kan inte utesluta någon på grund av deras politiska åsikt, sa Skolverkets jurist Ulrika Lindmark på en pressträff på torsdagen.
Rent juridiskt kan skolorna säga nej, men då måste det vara till samtliga partier.
– Skolan är inte en allmän plats. Vem som helst har inte rätt att vistas där. Men just vad gäller politiska partier och opinionsbildning tycker vi från Skolverket att det är viktigt att skolan är en öppen plats. Att man låter olika ståndpunkter brytas mot varandra, säger Peter Östlund, ämnesråd.
På Värmdö Gymnasium i Stockholm blev det slagsmål när Nationaldemokraterna ställde upp ett bokbord. I mars blev det oroligt på Bolandsgymnasiet i Uppsala när Sverigedemokraterna bjudits in.

Hot mot ordningen

Men det krävs mycket innan en skola ska kunna neka ett parti tillträde på grund av ordningsskäl, enligt Skolverket.
– Finns det konkreta hot finns det anledning att avstyra ett evenemang. Men det ska gå väldigt långt innan skolan backar på grund av de skälen. Skolan bör i stället visa muskler, ha ett bra samarbete med polisen och göra riskbedömningar så man inte tappar kontrollen över verksamheten, säger Peter Östlund.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner skrev i en debattartikel i Aftonbladet i mars att partier som släpps in på skolor inte ska kunna stå oemotsagda, utan måste in som en del av undervisningen.
”Det är lärarna som ska ansvara för att eleverna får bästa möjliga undervisning i samhällsfrågor. Då måste också lärarna styra upp hur denna information ges så att det blir en kunskapshöjande del i undervisningen”, skrev Metta Fjelkner.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm