stockholm_distans
Foto: Yanan Li/Shutterstock
Corona

Delvis distansundervisning i Stockholm i höst

På måndagen väntas Stockholms stad fatta ett beslut om distansundervisning till hösten.
– Vi tittar på schemaändringar och möjligheten till utbildning på distans, säger tf gymnasiedirektör Hans Kristian Vidberg.

Kommuner och fristående huvudmän runt om i landet förbereder för höstterminen och återöppnandet av gymnasieskolan efter vårens stängning till följd av coronautbrottet. I Stockholms stad förväntas man fatta ett beslut på måndagen som möjliggör att låta viss distansundervisning fortgå på gymnasiet även i höst, något regeringen öppnade för i mitten av juli.

Lärarnas Riksförbund i Stockholm mötte arbetsgivaren på fredagen och kommunombud Ragnar Sjölander förväntar sig att kommunen kommer med direktiv och åtgärder snarast möjligt gällande både smittskydd och arbetsbelastning.

Ragnar Sjölander
Ragnar Sjölander | Foto: Magnus Glans

– Det vi inte vill se mer av det här dubbelkommandot som drabbade vissa lärare i grundskolan i våras, då man har en klass i skolan och samtidigt har elever på distans, säger han.

Många lärare kommer tillbaka efter sommarledigheten nästa vecka och Skolvärlden har tidigare rapporterat att LR:s ordförande Åsa Fahlén menar att arbetsgivarna borde varit snabbare att ta fram en plan för hösten.

Hans Kristian Vidberg, TF gymnasiedirektör Stockholms stad, betonar att inget beslut är fattat kring distansundervisning ännu. Men samtidigt säger han att det kommer vara en del av ekvationen i höst.

– Utgångspunkten för utbildning är att alla elever är på plats, men vi har ju också att minska smittorisken i samhället. Vi tittar så långt som möjligt på schemaändringar men det blir en lösning där vi använder möjligheten till distansundervisning. Det finns ett stort tryck från kollektivtrafiken att minska trängseln, säger han.

Flera kommuner i landet, som Linköping, Uppsala och Huddinge, flyttar på elevernas starttider för att sprida ut resandet i kollektivtrafiken. Hans Kristian Vidberg menar att även om man i Stockholm vill göra ändringar i schemat så finns det stora begränsningar för hur mycket man kan åstadkomma den vägen.

– Det som är svårt är att vi oftast har tio klasser fler än vi har klassrum. Sen börjar inte gymnasieleverna samtidigt på morgonen i vanliga fall heller, och vi kan inte garantera att eleverna åker till skolan en annan tid även om vi flyttar lektionen, säger han.

Ragnar Sjölander på LR berättar att gymnasielärarna ser fram emot att möta eleverna på riktigt igen.

– Man är trött på distansundervisning efter våren och vill träffa sina elever i klassrummet. Samtidigt är det ju orimligt att ta in 33 elever i ett klassrum, det ger inga förutsättningar att hålla avstånd. Det måste komma direktiv kring detta, och det måste göras anpassningar, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm