avtal_2019

Lärarfacken accepterar inte Uppsala kommuns förslag till nytt samverkansavtal.

Fackligt

LR: Uppsala kommun stänger ute lärarfacken

Uppsala kommun försöker kringgå fackförbunden när de lägger ner samverkan, menar företrädare för Lärarnas Riksförbund.
– De vill införa ett orimligt system, säger Hans Eric Lindahl på LR Uppsala.

Samverkansavtal i korthet

Samverkansavtal är ett avtal där fack och arbetsgivare kommer överens om hur man ska arbeta. Avtalet bygger vidare på både medbestämmandelagen (MBL) och arbetsmiljölagen (AML), och säkrar att arbetstagarnas röst hörs både vid förändringar i arbetet och i arbetsmiljöfrågor.

Genom ett samverkansavtal kommer de fackliga företrädarna in tidigare i beslutsprocessen och kan därmed påverka mer. När inget samverkansavtal finns är medarbetare och fackliga representanter hänvisade till MBL, vilket kan innebära att man inte får träffa någon arbetsgivare för samtal förrän det mesta redan är beslutat.

SAM17 är ett centralt ramavtal med arbetsmiljö i fokus.

HÖK18 är ett centralt avtal som bland annat behandlar löneöversyner, lönestrukturer och arbetsbelastning.

Sedan december står lärarfacken i Uppsala utan samverkansavtal med kommunen. Regelbundna möten mellan skolledningar och fackförbund – det som kallas för enhetssamverkan – har lagts ner av kommunledningen, vilket innebär att facken just nu inte kan bevaka sina medlemmars intressen på traditionellt sätt. På grund av den förändringen har lärarfacken inte skrivit under det nya samverkansavtalet.

Hans Eric Lindahl
Hans Eric Lindahl

– Arbetsgivaren menar att det inte finns några beslut som rektorer fattar som behöver förhandlas med facket. Vi har en helt annan syn på det. Det är som att de vill förvägra oss att träffa chefer över huvud taget.  Nu uppmanar vi våra ombud ute på skolorna att vara mer uppmärksamma på vad som är på gång, eftersom de inte längre delges aktuell information som de tidigare har fått, säger Lärarnas Riksförbunds (LR) kommunombud Hans Eric Lindahl.

Från kommunledningens sida heter det istället att man vill stärka de individuella medarbetarnas röster.

Birgitta Pettersson
Birgitta Pettersson

– Vi vill stärka den direkta dialogen mellan medarbetare och chef. Det är bara inom skolområdet som vi har enhetssamverkan i Uppsala kommun. I övriga förvaltningar har vi endast samverkan med facken på förvaltningsnivå, säger Birgitta Pettersson, direktör på utbildningsförvaltningen.

Hans Eric Lindahl menar att det inte är praktiskt genomförbart att ha samma nivå av dialog mellan rektorn och varje enskild lärare på en skola.

– Kommunledningen anser att allting kan lösas inom ramen för arbetsplatsträffar. Det är ju lätt på enheter med femton anställda. Men på en skola där det finns mellan 40 och 120 lärare är det inte så lätt att få till en bra dialog. Det blir orimligt för en rektor att ha individuella avtal med varje anställd. Fackets roll är att vaka över medlemmarnas rättigheter till inflytande, säger han.

Han pekar även på befintliga avtal mellan lärarfacken centralt och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som uppmanar till lokal samverkan.

– Det finns två avtal, SAM17 och HÖK18, som båda helt tydligt säger att det ska finnas en lokal samverkan på skolan, säger han.

I det förslag till beslut som arbetsgivarenheten formulerat till kommunstyrelsen i november 2018 anges som ett skäl att lägga ner enhetssamverkan att: ”Eftersom lärarförbunden har tillgång till ett relativt stort antal lokala företrädare har de kunnat bemanna dessa möten, vilket inte varit fallet vad gäller t.ex. kommunal, Vision, Vårdförbundet, SSR och övriga SACO förbund som också har medlemmar i skolorna.”

Birgitta Pettersson, det låter lite märkligt att man ska lägga ner en samverkansform med lärarfacken för att de kommer på mötena?

– Syftet med det nya samverkansavtalet är att vi ska stärka individens direkta dialog. Vi har medarbetare som gärna talar direkt med sin chef, och det finns chefer som gärna har en direkt dialog med sina medarbetare.

Enhetssamverkan hindrar väl inte medarbetare och chefer att ha en direkt dialog?

– Jag vill väldigt gärna att vi ska komma till en samsyn med facken. Vi vill jobba med de strategiskt övergripande frågorna tillsammans med facken. Men vi vill stärka medarbetaren. Vi vill utveckla arbetsplatsträffarna, säger Birgitta Pettersson.

Vad är nästa steg i den här processen för kommunen?

– Min stora förhoppning är att vi kan sätta oss samman och prata. Vi vill samverka med våra fackförbund, vi vill inte ha ett dödläge.

Är ni beredda att förhandla om avskaffandet av enhetssamverkan om facken kräver det?

– Vi har ett politiskt uppdrag att under året förlänga det gamla avtalet med lärarfacken för att få mera tid att tillsammans arbeta för att hitta möjliga utvecklingsvägar för verksamheten. Jag ska inte föregå de diskussionerna här, säger Birgitta Pettersson.

– Vi är öppna för att fortsätta diskutera, men accepterar inte det senaste budet, säger Hans Eric Lindahl på LR.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm