Annons
Tivolifysik låter eleverna uppleva fysikens lagar i hela kroppen.

Prisad fysikundervisning för alla sinnen

Publicerad 17 februari 2016

Raketbygge, tivolifysik, forskning och rymdkontakt. Det är några ingredienser i Jenny Janssons undervisning. Nu prisas hon av Kungliga vetenskapsakademin som Årets fysiklärare.

Fakta

Priset

Kungliga Vetenskapsakademien belönar varje år lärare för inspirerande arbete i matematik, fysik, biologi och NO.

Lärarna nomineras av kollegor, rektorer, föräldrar eller elever och pristagarna utses sedan av akademiens ledamöter. Den totala prissumman är 280 000 kronor.

Andra vinnare i år är:

  • Aladdin Pramanik, International IT College of Sweden i Stockholm (matematik)
  • Magnus Ehinger, Polhemskolan i Lund (kemi och biologi)
  • Jenny Wickholm, Sigfridsborgs skola i Nacka (NO)

Prisutdelningen sker vid akademiens högtidssammankomst den 31 mars.

Relaterat

Varför undersöka krafter och rörelse med kulbanor i klassrummet, när man kan spänna fast sig själv i en karusell och uppleva det med hela kroppen istället? Jenny Jansson är fysik- och förstelärare på Kyrkskolan i Ludvika, och hennes mål att väcka lusten för naturvetenskap hos varje elev leder henne utanför klassrummet och bortanför mycket av det som präglar traditionell undervisning.

– Vi har ett enormt utrymme inom skolan att forma verksamheten. När fokus är på att nå varje elev och fånga deras intresse så måste jag använda hela det utrymmet. Jag vill att eleverna ska få uppleva det jag undervisar om med alla sinnen, säger Jenny Jansson.

Tivolifysik är ett koncept som går ut på att använda nöjesfält som laboratorium där man kan uppleva fysikens lagar i hela kroppen. Varje år ges möjlighet för ett fåtal klasser att testa det på Gröna lund eller Liseberg. Jenny Jansson planerar nu ett lokalt projekt i samarbete med ett kringresande tivoli, där samtliga klass 8-elever i kommunen ska få delta.

– Som lärare ska vi inte vara rädda för att testa nya sätt att skapa en undervisning som är intressant. Vi kan nog bli bättre på att uppmuntra varandra att utforska det här utrymmet och lyfta in omvärlden i klassrummet.

Ett annat exempel är de lufttrycksdrivna raketramper hon konstruerat för att skjuta upp raketer av papper. Elevernas uppdrag är att utifrån fysiken konstruera raketer med så goda flygegenskaper som möjligt. Enligt arbetsmodellen idé – skiss – test – felsök – bygga ny försöker de få raketerna att flyga så långt som möjligt. Rekordet ligger för närvarande på 95 meter.

Inspirationen fick hon när hon själv deltog i Europeiska rymdorganisationen ESA:s kurs för lärare där hon fick bygga en fullt fungerande rymdraket, och sedan skjuta upp den i rymden.

– Om eleverna ska förstå varför de ska lära sig naturvetenskap måste vi visa vilka fantastiska möjligheter som finns. Jag ser mig som en förebild där, och när jag själv deltar i utbildningar tar jag alltid med något till klassen så de får se vad som händer.

I år ska hon åka till Svalbard för att lära sig mer om klimatforskning i polara landskap. Därifrån ska hon livesända till klassrummet.

– När mina elever är klara här ska de självklart ha läst allt som ingår. Men mitt huvudmål är att de ska känna att naturvetenskap är lustfyllt och roligt, och att de inte ryggar tillbaka för det i framtiden. För det är ju världens bästa ämne om man får hjälp att se varför, säger hon.

Kontakten med ESA har gjort fler avtryck i Jenny Janssons undervisning. Förra våren tog läran om fotosyntes vägen via ett projekt i samarbete med den internationella rymdstationen ISS. Eleverna forskade om vad alger i rymden behöver för att överleva. I samband med det fick de också ställa frågor direkt över videolänk till astronauten Samantha Cristoforetti som befann sig i omloppsbana runt jorden ombord på ISS.

– Undervisningen måste ut i verkligheten och verkligheten måste in i klassrummet. Alger spås vara något astronauter kommer ha med sig på längre rymdfärder i framtiden eftersom de är en källa till näring som är odlingsbar under sådana förhållanden.

Är det aldrig någon elev som hellre vill sitta inne och bara jobba i boken?

– Nej, och har jag inte med mig hela gruppen så fungerar det inte. Steg ett är att vi är ett team som jobbar åt samma håll. Men jag har faktiskt aldrig fått sådan kritik. Eleverna vill ha det visualiserat och levande.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Annons
Annons
Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

Annons

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera
Annons
Annons

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

Annons

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons