larare
Lärarbristen

Stipendier och bonusar ska locka lärare

Pajala är en av flera kommuner i Norrbotten som erbjuder 3 000 kronor i månaden till den som utbildar sig till lärare. Och drastiska åtgärder behövs.
– Vi har ett jätteproblem med lärarbrist här, säger LR-ombudet Mikael Kemi.

Pajalas erbjudande

Fem stipendiater erbjuds:

  • 3 000 kr/månad, 9 månader per läsår under studierna
  • Subventionerade flygresor till Luleå, samt gratis övernattning i kommunens lägenhet i Luleå under studierna
  • Garanterad tjänst inom Pajala kommun efter examen
  • 30 000 kr i bonus efter 3 års anställning

Sökande måste vara skriven i Pajala kommun och antagen på en lärarutbildning med inriktning på förskola, fritidshem eller grundskola.

I hela Norrbotten är det svårt att hitta behöriga lärare. Dessutom är det ett av de länen med äldst lärarkår – pensionsavgångar kommer under de närmsta åren att förvärra situationen ytterligare. Det visar Skolvärldens senaste granskning.

Pajala och andra kommuner i länet satsar därför nu extra på att locka fler unga att studera till lärare, genom att erbjuda kommuninnevånare som påbörjar en lärarutbildning ett ekonomiskt bidrag på 3 000 kronor i månaden under studietiden. Dessutom garanteras de en tjänst efter examen, och en bonus på 30 000 kronor om de stannar kvar i kommunen i tre år.

Mikael Kemi är kommunombudsordförande för Lärarnas Riksförbund i Pajala, och han tror att satsningen kan komma att få effekt.

– Jag tror absolut att det kommer att stimulera återväxten. Det kan locka dem som drar sig för att ta på sig studieskulder eller är villrådiga i sitt studieval, och det visar att man satsar på lärarna, säger han.

På högstadiet i Pajala söker man NO-lärare och saknar behörighet på undervisande lärare i svenska, på mellanstadiet fattas det klasslärare. Majoriteten av klasslärarna i 1-3 är obehöriga. Språklärare i spanska, tyska, franska och även finska köps in utifrån på distans.

– Ekonomiskt verkar distansupplägget vara en bra lösning, och för vissa elever fungerar det bra. Men inte för alla, en del behöver ha en undervisande lärare i klassrummet att vända sig till, säger Mikael Kemi.

Än så länge är det fyra personer som har nappat på kommunens erbjudande, som har plats för fem studenter. Och det tar några år innan de är klara med sin utbildning. Mikael Kemi är oroad för den närmsta tiden.

– Det är dubbelt. Situationen för lärarna börjar bli bättre med stigande lärarlöner och en arbetsmiljödiskussion som börjar komma igång på allvar på flera håll i länet. Fler och fler rektorer inser att det är en allvarlig situation. Samtidigt blir situationen för eleverna akut sämre då det i praktiken fattas personal. Det ser inte bra ut, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm