sovmorgon_centern

Fotograf: Oskar Lürén

Sovmorgon

Centerpartist: Eleverna behöver mer sovmorgon

Tonåringar borde få ha mer sovmorgon.
Det menar Christoffer Rosendahl (C) i Linköpings kommun som föreslår senare skolstart för eleverna.
– Jag tycker att alla gymnasieskolor borde införa detta för att faktiskt förbättra resultaten i skolan, säger han.

Det är sedan länge känt att många tonåringar är morgontrötta och har svårt att komma i tid till den första lektionen i skolan, och lösningarna för vända på detta och få piggare elever i klassrummet är många.

Skolvärlden har tidigare skrivit om skolor där man har valt att testa ha längre sovmornar, men även fall där man valt att gå motsatt riktning med morgonträning innan skoldagen sätter igång.

I tyska Aachen införde en gymnasieskola flextid för eleverna förra året. Där får eleverna själva välja om de vill börja klockan åtta, eller hellre komma en timme senare. Många unga tycker det är bra och forskare har sedan länge krävt att skolschemat borde anpassas till den biologiska klockan.

I Linköpings kommun har Christoffer Rosendahl (C) följt sömnforskarnas recept för en effektivare skolgång. Han föreslår i en motion att senarelägga skoldagen för gymnasieeleverna i Linköping. Men det är en relativt liten förvandling.

Centerpartisten föreslår att eleverna ska börja en halvtimme senare – i stället för klockan 8.00 vill han att skolschemat startar 8.30.

– Exemplet i motionen berör en halvtimma. Det är för att visa hur stor effekt en sådan liten förändring kan göra. I de flesta fallen när man har testat detta har det rört sig om en timme och det skulle jag också förespråka, säger Christoffer Rosendahl till Skolvärlden.

– Det är inte upp till oss politiker att bestämma, utan det gör rektorerna. Men vi vill ändå i politiken skicka signaler om att det här är något vi önskar.

Forskare i Uppsala som har undersökt relationen mellan problem med sömnen och underkända betyg, har kommit fram till att risken att få underkänt i ett eller flera ämnen ökade om eleven sov färre än sju till åtta timmar.

– Forskning säger att ungdomar i puberteten behöver lite mer sömn. De lägger sig dessutom senare så att bara säga att de ska gå och lägga sig tidigare fungerar inte. Utan det som fungerar är att faktiskt låta dem sova längre på morgonen, säger Christoffer Rosendahl.

I Linköping finns det fem stycken kommunala gymnasieskolor som skulle beröras om motionen gick igenom. Men Christoffer Rosendahl hoppas att fler kommuner ska ta efter och satsa på sovmornar för tonåringar.

– Förhoppningen är att det faktiskt kommer att bli en förändring. Jag tycker att alla gymnasieskolor borde införa detta för att faktiskt förbättra resultaten i skolan.

Det stora huvudskälet till motionen är att Christoffer Rosendahl tror att skolresultaten skulle öka.

– Resultateten blir faktiskt bättre och eleverna mår bättre. Dessutom kostar den här förändringen ingenting. Det handlar om att förskjuta schemat för eleverna. Det handlar inte lika mycket om att förskjuta för lärarna. Landets lärare har i dag en längre arbetstid och det handlar om att rätta prov, förbereda lektioner och så vidare. Den arbetstiden kan lika gärna läggas på den första undervisningstimmen, säger han och tillägger:

– Dessutom får lärarna lättare att hinna till jobbet. Man kan missa den absolut största rusningstrafiken, genom att komma in lite senare till jobbet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm