lararebocker
Lista

15 egenskaper en lärare ska ha – enligt arbetsgivarna

Här är de 15 egenskaper och förhållningssätt som efterfrågas flitigast i jobbannonser för lärare – just nu.

Funderar du på att söka nytt jobb? Kompetensutvecklingssajten utbildning.se har granskat 4000 aktuella jobbannonser och sammanställt en lista över de 15 mest efterfrågade egenskaperna och kompetenserna hos lärare.

Engagemang, samarbetsförmåga och flexibilitet är de tre absolut mest efterfrågade läraregenskaperna.

Eva Dekany-Ström är kommunföreningsordförande för Lärarnas Riksförbund i Södertälje och sitter med vid många anställningar. Hon känner igen topp tre från sin egen vardag, och tycker det känns som rimliga egenskaper att begära.

– Förr var det väl ännu mer så att läraryrket var ett kall. Först kom prästen, sen kom läraren, ungefär. Men det är fortfarande så att det inte går att göra det här jobbet om man inte är engagerad. Det är så mycket som krävs, säger hon.

Hela listan ser ut såhär:

1. Engagerad

2. Samarbetsförmåga

3. Flexibel

4. Kreativ

5. Tydlig ledare

6. Stabil

7. Kommunikativ

8. Förmåga att motivera

9. Lösningsfokuserad, nyfiken

10. Positivt förhållningssätt

11. Språkutvecklande arbetssätt

12. Initiativrik, självständig                    

13. Digital kompetens

14. Ansvarsfull, prestigelös

15. Bra på att skapa relationer

Något förvånad är Eva Dekany-Ström över plats sex på listan.

– Stabil? På plats nummer 6…. det är lite märkligt. Vad betyder det? Att du ska vara stabil för att skolledningen är skakig? Det har jag aldrig hört i sammanhanget förut.

Vad tror du menas med ett ”positivt förhållningssätt”? Det kan låta som att läraren förväntas att inte protestera mot ledningen…

– Ja, just det. Att så fort skolledningen kommer med ett nytt initiativ så ska man säga ”jaa, vad kul”. Nej men allvarligt talat, positiva människor är ju jättebra. Men det ingår liksom i konceptet när man söker ett nytt jobb.

Är förväntningarna på lärarna rimliga tycker du?

– Nej, inte i stort. Det blir så mycket som skolan och framför allt lärarna ska ta rätt på som lärare inte har i sin verktygslåda. En lärare ska också vara kurator, fredsmäklare, vaktmästare, rastvakt och så vidare. Man slimmar organisationerna och kringpersonalen försvinner, de som blir kvar är lärarna.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm