Vinster i välfärden

Ägare av friskola lyfter tio miljoner

De två grundarna till Friskolebolaget British schools väljer i år att själva dela på rekordvinsten 10,5 miljoner kronor. Anledningen? Regeringen ska utreda begränsningar av vinster i välfärden.

Den skattefinansierade friskolekoncernen British schools i Eskilstuna har växt med ökade elevantal sedan starten 2009, och väntas till hösten ha 1100 elever inskrivna i verksamhetens skolor och förskolor, enligt tidningen Eskilstuna-Kuriren.  

Det speglas även i bolagets omsättning som ifjol landade på 67,6 miljoner kronor, med ett resultat på 10,6 miljoner kronor. Det är en vinstmarginal på omkring 15 procent.

Nästan hela summan – 10,5 miljoner kronor – tar bolagets ägarduo Peter Klerell och Thomas Jarlsbo ut i vinst, skriver tidningen.

Orsaken är att de vill skydda pengarna mot eventuella begränsningar av vinster i välfärden, som kan komma att bli verklighet efter en nyligen tillsatt utredning av regeringen.

– Vi hade inte gjort såhär ifall det inte var så att staten börjat diskutera begränsningar. Det vill vi inte vara med om. Vi vill driva företag på vårt sätt, säger Peter Klerell, som äger hälften av bolagets aktier, till Eskilstuna-Kuriren.   

Han är även styrelseordförande i British Juniors, som är en av koncernens friskolor.

Anställda på skolan får 3000 kronor i bonus.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm