aida_yrkesprogram_1
Avtal

Aida gör comeback – ska medla i lärarförhandlingarna

Det blir Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsministern som fick avgå i förtid, som ska medla mellan lärarfacken och SKL efter de strandade avtalsförhandlingarna.

Tidigare i veckan meddelade Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att förhandlingarna brutit samman och att man begärt medling.

Nu har man kommit överens om vilka det blir som ska axla utmaningen att få parterna att enas. En av medlarna är före detta gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

– Jag har träffat Aida många gånger tidigare och har ett väldigt gott intryck av henne. Hon har erfarenhet som kommunpolitiker, vilket jag tror är väldigt viktigt, men jag tycker också att hon var bra när hon var gymnasieminister. Hon hade en bra syn på vad skolan ska vara. Vi kom väldigt bra överens när hon var minister, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

När Aida Hadzialic utsågs till statsråd efter valet 2014 och var hon, 27 år gammal, Sveriges yngsta statsråd någonsin. Men ministerkarriären blev kort. Två år senare avgick hon efter att ha stoppats av polisen på Öresundsbron med alkohol i blodet. Idag är Aida Hadzialic företagare.

– Från vårt perspektiv var det superviktigt att medlaren var någon som är insatt i skolans specifika verksamhet. Hon har ju inte varit skolmänniska på det sättet, det vill säga någon som har haft en lång karriär inom skolan som exempelvis lärare eller rektor, men det känns ändå som att hon är tillräckligt insatt i skolans problematik, säger Åsa Fahlén och tillägger.

– Sedan är frågan vad hon tycker om våra arbetsvillkor, det vet jag inte. Men det är en förnuftig person som dessutom är jurist – så jag tycker att det är ett alldeles utmärkt namn. Hon har väldigt många av de bitarna som jag tror behövs för att få till någonting som kan accepteras av båda parter.

Den andra medlaren är Kurt Eriksson, tidigare chefsjurist vid Medlingsinstitutet och ledamot i Arbetsdomstolen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm